עד סוף אוגוסט יהיו חצי מיליון מובטלים שיסיימו את זכאותם לדמי אבטלה. כך נמסר במסיבת עיתונאים שקיימו היום (ב') שר העבודה והרווחה איציק שמולי, ומנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר. זאת, למרות החלטת האוצר להוסיף 35 ימים של דמי אבטלה לכל מובטל.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
המידע הוא תוצאה של ניתוח שערך הביטוח הלאומי למשמעויות הצעת האוצר. שמולי דרש להאריך את דמי האבטלה לכל המובטלים עד סוף אוגוסט, וכן להאריך עד לסוף תקופה זו את מענק האבטלה לעובדים מבוגרים בני יותר מ-67 ואת האפשרות לכפל קצבאות למקבלי קצבאות קיום. עלות הארכת דמי האבטלה עד אוגוסט עומדת על 3.3 מיליארד שקל ועלות הארכת המענק לבני 67 פלוס והאפשרות לכפל קצבאות עומדים על חצי מיליארד שקלים נוספים, כך שביחד מדובר ב-3.8 מיליארד.
"אנשים לא אשמים שנזרקו לאבטלה בגלל החלטות הממשלה", אמר שמולי. "לא נכון מוסרית לנקוט באמצעי של מניעת דמי אבטלה, וזה גם לא יעיל".
שמולי הזהיר ממצב בו "מאות אלפי ישראלים יטבעו מתחת לקו העוני. זו פצצה מתקתקת".
על פי הנתונים שמסר הביטוח הלאומי, בחודש יוני תסתיים הזכאות של 262 אלף איש לדמי אבטלה, מתוכם 128 אלף לא יקבלו דבר ו-162 אלף יקבלו דמי אבטלה חלקיים וביולי לא יקבלו דבר. עד סוף תסתיים הזכאות של 374 אלף מתוכם 112 אלף עוד יקבלו דמי אבטלה חלקיים. עד סוף אוגוסט תסתיים הזכאות של 469 אלף, מתוכם מאה אלף יקבלו דמי אבטלה חלקיים באותו חודש.
על פי הנתונים שמסר הביטוח הלאומי, בחודש יוני תסתיים הזכאות של 262 אלף איש לדמי אבטלה, מתוכם 128 יקבלו דמי אבטלה חלקיים וביולי לא יקבלו דבר ו-134 אלף לא יקבלו דבר. עד סוף יולי תסתיים הזכאות של 374 אלף מתוכם 112 אלף עוד יקבלו דמי אבטלה חלקיים. עד סוף אוגוסט תסתיים הזכאות של 469 אלף, מתוכם 100 אלף יקבלו דמי אבטלה חלקיים באותו חודש.
הבעיה קשה במיוחד בקרב הצעירים. זאת בגלל תקופות הזכאות הקצרות שלהם. 71% מהמסיימים את הזכאות לדמי אבטלה ביוני הם צעירים עד גיל 27. עם זאת באוגוסט היא מתפשטת, כאשר 56% הם בני 28 ומעלה.
בביטוח הלאומי מציינים שורה ארוכה של מדינות שהאריכו את הזכאות של התוכניות שלהם לסיוע למובטלים או לסיוע למעסיקים כדי שיחזיקו אותם. כך למשל, קנדה והולנד האריכו את תוכניות תמיכת המדינה עד סוף אוגוסט, ניו זילנד ואוסטרליה עד סוף ספטמבר.
צפוי עימות מחודש בין המשרדים
מסיבת העיתונאים צפויה ליצור עימות מחודש בין משרד העבודה והרווחה והביטוח הלאומי, לבין משרד האוצר בגלל שלושה היבטים: הראשון הוא שהנתונים לא הועברו לידיעת האוצר לפני שהוצגו. השני - צפוי שהאוצר יתנגד בגלל העדר מקור תקציבי. השלישי - חישובי הביטוח הלאומי נעשו על סמך הנחה שתוספת 35 ימים שווה בפועל ל-26 ימי זכאות.
האוצר מתכוון לתת 35 ימי אבטלה מלאים ולכן מבחינתו מספר המובטלים ללא דמי אבטלה קטן במאה ימים ביוני ובכמה עשרות אלפים באוגוסט.