חברת הפינטק eToro בדרך להנפקה בנאסד"ק לפי שווי של 10 מיליארד דולר, כך נודע לכלכליסט. הנפקת החברה שפיתחה פלטפורמה לניהול השקעות עבור משקיעים פרטיים צפויה לצאת לדרך על פי הערכות בשבועות הקרובים.
החברה, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא, רשמה בשנה האחרונה קפיצה משמעותית בהכנסותיה וברווחיותה ועל פי הערכות מכניסה מאות מיליוני דולרים רבים בכל שנה ורושמת רווחיות גבוהה ורשמה תוספת של 5 מיליון משתמשים רק ב-2020. רבים מתייחסים אליה כאל אפליקציית המסחר האמריקנית רובינהוד. בעבר היו הערכות שהחברה תנפיק לפי שווי של כ-5 מיליארד דולר אך בחודשים האחרונים הפעילות של החברה עלתה משמעותית ולכן השווי הצפוי לחברה גדל אף הוא. אם תושלם בהצלחה ההנפקה של איטורו באמצעות הספאק היא תהיה ההנפקה הגבוהה ביותר של חברה ישראלית בדרך זו.
השווי של החברה הישראלית קפץ פי 12.5 תוך פחות משלוש שנים: ב-2018 היא גייסה 100 מיליון דולר לפי 800 מיליון דולר. קפיצת השווי נראית גבוהה אף יותר לאחר שמשקיעים מוסדיים רכשו מניות של החברה הישראלית ב-2020 בשווי של 2.5 מיליארד דולר. התחרות העזה שיש כיום בין מאות חברות הספאק שמנסות להנפיק חברות ראויות באמצעותן מעצימה את השווי של החברות.
חברת איטורו הוקמה בשנת 2007 על ידי האחים יוני אסיא, המשמש כמנכ"ל, ורונן אסיא, חבר דירקטוריון איטורו העוסק בהובלת שתופי פעולה אסטרטגיים בחברה ומשמש כשותף ב-Team8 fintech לצידה של רקפת רוסק עמינח ויובל טל, מייסד פיוניר. איטורו מפעילה רשת המאפשרת למשתמשיה לעקוב אחר משקיעים ולאמץ את אסטרטגיות ההשקעה שלהם בשוק ההון. בתמורה לעמלות מסחר, איטורו מאפשרת לאנשים להשקיע במגוון נכסים בשווקים - מניות, סחורות, מטבעות, תעודות סל, מדדים ומטבעות קריפטו. אחד היתרונות של איטורו הוא הקלות הרבה שבה היא מאפשרת לסחור דרכה תוך שימוש במערכות מבוססות בינה מלאכותית ולימוד מכונה.
רובינהוד הישראלית
בדומה לפלטפורמת המסחר המקוון רובינהוד מרקטס (Robinhood Markets), שבוחנת הנפקת ענק עוד השנה בשווי של לפחות 20 מיליארד דולר, גם איטורו נהנתה מרוח גבית חזקה בשנה האחרונה. הרוח הגבית הגיעה אליה משני כיוונים עיקריים: הראשון הכניסה המסיבית של צעירים להשקעות דרך פלטפורמות השקעה שהביאו אליה מיליוני משקיעים ב-2020 ומספר זה ממשיך לצמוח. הכיוון השני הוא הפעילות שלה בתחום הקריפטו.
כל אלה הביאו אליה גל של משקיעים שביקשו ליהנות מהפריצה של ביטקוין ומטבעות נוספים. בניגוד לרובינהוד, שפעילה רק בארצות הברית, איטורו פעילה בשאר העולם כולל מדינות רבות באירופה ואסיה. בישראל ובארצות הברית אין לחברה אישור לפעול. איטורו עדיין אינה מספקת הלוואות למשקיעים דרכה והיא רושמת הכנסות בשתי דרכים מרכזיות: הראשונה היא מעמלות מסחר והשנייה מעושי השוק השונים העוברים דרכה.
לאורך 14 שנות פעילותה גייסה החברה כ-162 מיליון דולר משורה ארוכה של משקיעים מוסדיים ופרטיים שחלקם מימשו בעבר חלקים מאחזקותיהם ברווח נאה וחלקם נשארו בחברה מתחילת דרכה. המרוויחים הגדולים בהנפקה הצפויה של eToro הם בני משפחת אסיא האחים יוני ורונן אחיו ואביהם דיוויד שמחזיקים ביחד כ-10% בחברה.
מרוויחים נוספים הם דוד רינג שגם הוא בין מייסדי החברה אך פרש ממנה, קרן הון הסיכון האמריקנית ספארק שליוותה את החברה מתחילת דרכה וקרן ההשקעות BRM של ניר ואלי ברקת ויובל רכבי המחזיקה כ-10% בחברה. האקזיט הכי גדול של BRM עד כה היה בחברת צ'קפוינט שהקרן הייתה המשקיעה הראשונה שלה. על פי הערכה, ההחזר כאן צפוי להיות גדול יותר. גם גלנרוק של ליאון רקנטי היא בעלת מניות בחברה.
בנוסף למשקיעים המוסדיים ולמייסדי החברה יש לאיטורו שורה של משקיעים פרטיים שהשקיעו בה בתחילת דרכה ומחזיקים בה כעת אחוזים ניכרים, ביניהם אלי וניר ברקת שמחזיקים בחברה באופן אישי מניות בשיעור משמעותי. ניר ברקת אינו פעיל כיום בקרן ההשקעות והוא ח"כ מטעם הליכוד. משקיעים פרטיים נוספים בולטים בחברה הם חמי פרס שותף מייסד בקרן הון הסיכון פיטנגו, היזם גיא גמזו, המשקיע הוותיק מייסד ג'נסיס אדי שלו, היזם רפי גידרון ממייסדי כרומטיס, יזם ההייטק עופר אדלר, אבנר סטפק ממיטב החבר גם בדירקטוריון החברה, יונתן קולבר ועו"ד חנינא ברנדס.
שורה של משקיעים ועובדים מכרו בסוף 2020 מניות של איטוטרו בסכום של כ-50 מיליון דולר לפי שווי של כ-2.5 מיליארד דולר, אך רבים מהם עדיין בעלי מניות בחברה.
משקיעים נוספים בחברה כוללים את גופי ההשקעה SBI Group, Korea Investment Partners ו-World Wide Invest china minsheng ו-Ping An וקרן פורטרוס ונצ'רס. החברה מעסיקה כיום 1,100 עובדים, מתוכם 700 בישראל וצפויה להגדיל משמעותית את מספר עובדיה בשנת 2021 לאחר גיוס מסיבי של כ-300 עובדים בשנת 2020, מחציתם בישראל.
בהודעה שהוציאה החברה על גיוס עובדים מואץ בסוף שנת 2020 אמר יוני אסיא: "איטורו חווה צמיחה משמעותית במהלך 2020 כתוצאה מהמגמה הגלובלית המואצת של משתמשים פרטיים המעוניינים לסחור באופן ישיר בשוקי ההון הגלובליים. העניין הגובר בשוק ההון, שנוצר בעקבות מגיפת הקורונה, בשילוב עם האפשרות לרכוש דרך איטורו מניות ללא עמלה, שימשו זרז לכניסתם של משקיעים חדשים רבים מרחבי העולם לפלטפורמה שלנו, המונה כיום מעל 15 מיליון משתמשים".