המאבק על ההיטל על המלט לא הסתיים. לכלכליסט נודע כי שר הכלכלה עמיר פרץ יפנה ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, בטענה כי החלטתו של האוצר ישראל כץ, נגד הטלת ההיטל על המלט אינה מנומקת. פרץ יבקש מהיועמ"ש לבחון אם טיעוני שר האוצר סותרים חוקים רלוונטיים. הריאיון המלא עם שר הכלכלה בממון שישי.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ההערכה היא שפרץ מתכוון לשיקולים כמו יחסי סחר חוץ. עם זאת יצוין כי היועמ"ש אינו יכול להורות לשר האוצר לקבל את החלטתו של פרץ על הטלת היטל בשיעור של עד 17.5% על מלט מיובא, אבל בסמכותו להורות לשר האוצר לנמק מחדש את טענותיו או חלק מהן אם ימצא שנפל בהן פגם.
2 צפייה בגלריה
שר האוצר, ישראל כץ ושר הכלכלה, עמיר פרץ
שר האוצר, ישראל כץ ושר הכלכלה, עמיר פרץ
שר האוצר, ישראל כץ ושר הכלכלה, עמיר פרץ
(צילום: אבי מועלם, חגי דקל)
עוד נודע, כי המחלקה המשפטית במשרד הכלכלה בראשות היועצת המשפטית איילת זלדין מכינה את הפנייה בנושא.
פרץ אמר לכלכליסט: "אני לא מתכוון לוותר, אני אפנה ליועץ המשפטי לממשלה נגד החלטת האוצר - שאינה מנומקת. בעוד ההחלטה שלי מאוד מנומקת ומאוזנת ואין בה פגיעה בתחרות: חייבתי את נשר לא לעלות מחירים במשך 5 שנים. כץ כתב בהחלטתו שספק אם ניתן לאכוף על נשר את הסכם אי העלאת המחיר, למה לחשוב שנשר באו לרמות? ההסכם ל-5 שנים, ואם נשר תפר אותו בסמכותי לשנות את ההחלטה. דאגתי גם להגבלת נתח השוק של נשר.
"הביקוש למלט בישראל עומד על 10 מיליון טונות בשנה. נשר מייצרת 6 מיליון טונות ו-4 מיליון טונות נוספים מיובאים. נשר לא תוכל להגדיל את נתח השוק שלה מעבר לכושר הייצור שלה בעקבות החלטתי לביטול הרשיון שלה לייבא מחו"ל 'קלינקר' (מלט כמעט מוגמר) ולהגדיל בכך את ההיצע המלט שלה ללקוחות.
"כיום, במקום מחיר של 364 שקל לטונה מלט ,שהוא המחיר המפוקח שמותר לנשר לגבות, החברה מוכרת ב-240 שקל לטונה. אם היא לא תעמוד בהתחייבות למחיר של 250 שקל לטונה, אני אקבע את המחיר המפוקח ל-250 שקל בלבד. אז שששר האוצר יסביר לי איך ההחלטה שלי פוגעת בתחרות". אומר פרץ.
במקביל שלח יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד מכתב לשר האוצר ישראל כץ ובו ביקש ממנו להסיר את התנגדותו להטלת היטל היצף על המלט המיובא מטורקיה ויוון.
2 צפייה בגלריה
  יו"ר ההסתדרות,ארנון בר דוד
  יו"ר ההסתדרות,ארנון בר דוד
יו"ר ההסתדרות,ארנון בר דוד
(צילום: אגף הדוברות בהסתדרות)
"אנו שרויים במשבר תעסוקתי מהחמורים שידע המשק, ומאות אלפי ישראלים מובטלים או בחל"ת, ללא ודאות האם יהיו להם מקומות עבודה לשוב אליהם", כתב בר דוד לשר האוצר. "בהיעדר התערבות שתהפוך את התחרות בין יצרני המלט המקומיים לבין הייבוא מחו"ל, להוגנת, אנו עלולים להיות עדים להרס מוחלט ובלתי הפיך של תעשיית המלט הישראלית, לפגיעה בעובדים רבים ולהעמקת המשבר במשק. תעשיית המלט מהווה נכס אסטרטגי-לאומי וכלכלי למדינה ומפרנסת אלפי משפחות. תחרות היא תנאי הכרחי להשגת משק בפריון גבוה ולמאבק ביוקר המחייה, אולם תחרות בלתי הוגנת מזיקה לשוק הישראלי ותפגע בהמשך גם בצרכנים".