תוכנית ההבראה של קבוצת יינות ביתן עוברת דרך כיווץ מגה בעיר. לכלכליסט נודע, כי יינות ביתן ממשיכה במגמת הסבת סניפי מגה בעיר לסניפי יינות ביתן. בחודשים האחרונים הסבה החברה שש חנויות נוספות: החנות הוותיקה ברחוב לה גווארדיה בתל אביב, החנות בלב העיר בהרצליה, סניף כורזין בגבעתיים חנות שרונה ברחובות סניף מעלה אילת וסניף שדרות.
השינוי בתנאי העסקת העובדים יהיה רק בגובה ההנחה שהם מקבלים בחנות שיירד מ-10% ל-5%. כך עלה מספר סניפי מגה שהוסבו ליינות ביתן ל-12.
הסבת הסניפים היא חלק מתפיסת החברה את המותג יינות ביתן, כחזק יותר בחלק מהפריסה הגאוגרפית. ההערכות הן כי מדובר זה אחד המהלכים שמובילה החברה לשם קבלת הלוואה בנקאית בכפוף להצגת תוכנית התייעלות. תוכנית ההתייעלות נדרשה לשם קבלת הלוואה בגובה 150 מיליון שקל מהבנק, בעקבות החלטת קרן קלירמרק לסגת מכוונתה להשקיע בחברה כחצי מיליארד שקל.
הסבת סניפים מהמותג המזוהה עם מחירים גבוהים, למותג המזוהה עם הרשתות המוזלות, נועד למשוך לקוחות לחנויות ולהגביר את המכירות. יחד עם זאת, ההערכות הן כי עוצמת המותג מגה בעיר בתל אביב חזקה ולכן, שם לא צפויה הסבת סניפים למעט הסניף בלה גווארדיה. התוכנית המקורית של החברה היתה למחוק כליל את מותג מגה ועל כן הוסבו כבר עשרות סניפים ל"יינות ביתן בעיר", אולם נראה כי המנכ"ל הנכנס מיכאל לובושיץ, מכיר בערך המותג הוותיק וצפוי להשאירו, לפחות בתל אביב.
"ההנהלה ברחה ברוורס"
חלק מהותי מתוכנית ההתייעלות, המהווה תנאי לקבלת ההלוואה מהבנק, וליכולת החברה לשרוד לאורך זמן, נוגע לצמצום הוצאות, בין היתר על ידי פיטורי עובדים. על רקע זה נחתם בשבוע שעבר הסכם בין הנהלת יינות ביתן לעובדי מגה, אחרי שהאחרונים הכריזו על סכסוך עבודה.
ועד עובדי מגה דיווח על השגת הסכם הכולל החלטה על סגירת המרכז הלוגיסטי של מגה בקיבוץ אייל וניוד 70 עובדיו לתפקידי שטח וכן ניוד עובדי מטה וסניפים לתפקידים שונים, תוך השתדלות לשמר את מקום עבודתם. כעת נחשף כי תמורת ויתורים אלו, הסכימה החברה לראשונה לאגד את עובדי יינות ביתן תחת ועד עובדי מגה "כבר ארבע שנים שאנחנו נמצאים תחת הבעלות של יינות ביתן ומנסים ללא הצלחה לאגד את עובדי ביתן".
מתאר אייל אלי יו"ר ועד עובדי מגה. "כשהמנכ"ל לובושיץ פנה אלי לפני כחודשיים בבקשה להתייעלות, התניתי זאת באיגוד עובדי ביתן". הדרך להסכם עברה באיומים בהשבתה, שהוקפאה ברגע האחרון. "ההנהלה הודיעה שאנחנו צריכים להצטמצם בגלל המצב הקשה של הקבוצה. וזה היה זה היה תמוה בעיני כי הפניה הגיעה בחודש מרץ, כשהעובדים שלנו היו בחזית, נותנים שירות ומסכנים חיים".
אלי התנה לדבריו את סגירת המרכז הלוגיסטי (מרלו"ג) של מגה בקיבוץ אייל, בהכנסת עובדי ביתן תחת ועד העובדים וניוד עובדים ללא פיטורים, אך במגה סירבו.
"ניהלנו מו"מ ממושך בליווי עו"ד גלילה ואלון הורנשטיין וראש חטיבת המסחר בהסתדרות ראובן פרי, הגענו להבנות, אבל למעמד החתימה הנהלת החברה לא הגיעה. מה שהוביל להכרזת סכסוך עבודה. ראינו בזה פגיעה: שברחו ועשו רוורס אחרי שהגענו להבנות. הודעתי שתוך יומיים תהיה שביתת אזהרה והסניפים יסגרו. בעקבות כך ביקשו מאתנו ארכה של שבוע ולאחריה הגענו להבנות וחתמנו על הסכם".
במסגרת ההסכם שנחתם נקבע כי מלבד סגירת המרלו"ג וניוד העובדים שירצו לסניפים, יקוצץ 12% מכ-70 עובדי מגה במטה עם ניוד לסניפים וניוד בין הסניפים. לדברי אלי, על פי ההסכם, החל מינואר 2021 ועד עובדי מגה יהיה הארגון היציג לכ-3,000 עובדי יינות ביתן בהסתדרות. מהרגע הראשון יקבלו העובדים ביטוח רפואי בהשתתפות (50%) ההנהלה, תוקם קרן לעובדים במצוקה כלכלית והם יקבלו את כל זכויות הרווחה של עובדי מגה . רק מ-2024, יחול שנוי מהותי במתכונת העסקתם של העובדים גם יקבלו מתנה שנתית בגובה 500 שקל (לעומת 150-300 שקל היום בביתן).
"פחדו שהוועד זה מפלצת"
תנאי העסקתם של עובדי מגה, נחשבו לאורך השנים משקולת על גב המעסיק עם הטבות שונות למשכורות כמו תוספת ותק ועוד. על השאלה איך ביתן במצבו העמיס הוצאות נוספות הקשורות בעובדי הרשת שלו, משיב אלי כי "אלה תנאי ההעסקה של עובדי מגה הוותיקים, והם רק כ-30% מעובדי החברה. מרבית העובדים מועסקים בתנאים של צו ההרחבה, אבל השינוי המשמעותי נוגע לכך שבעוד שלוש שנים, עובדי יינות ביתן, יקלטו בהעסקה חודשית ולא שעתית. זה הבדל מהותי, כי עובד שעתי משתכר רק על בסיס השעות שעבד ומפרישים לו לזכויות הפנסיוניות בהתאם. לעומת עובד בהעסקה חודשית שנלקט לפי היקף משרה מסויים והחברה מחויבת לתת לו את השעות האלה. בנוסף, אי אפשר לפטר אותם ללא שימוע וסיוע מהוועד".
למה זה לא קרה עד היום?
"לדעתי פחדו מהמפלצת הזאת שמכונה ועד, שאנשיו יהיו חלק מכל הקבוצה. אבל נכנס מנכ"ל חדש שהפיח רוח חדשה בחברה. הוא חשף בפני את הקשים שאתם הוא מתמודד מול הבנקים וחברות ביטוח האשראי ואני הסברתי לו את החשיבות של המהלך והוא בדק ומצא שזה נכון. עכשיו אני מרגיש יותר מחוייב".
מה ביתן קיבל תמורת ההסכם עם הוועד?
"הוא קיבל הסכמה לסגירת מרלו"ג שמפסיד 24 מיליון שקל בשנה וצמצומי מאות עובדי קבלן וביחד זה חסכון של עשרות מיליוני שקלים בשנה".
אתה לא מוטרד מהסבת סניפי מגה ליינות ביתן?
"לאורך השנים החליפו הרבה שמות ופורמטים, אבל מבחינת העובד זה רק שלט".
מהנהלת יינות ביתן נמסר: "קבוצת יינות ביתן, מגה ושוק מהדרין וועד עובדי מגה, חתמו על תוכנית התייעלות הכוללת את סגירת המרלו"ג, צמצום כוח אדם במטה ובסניפי הקבוצה, כולל קביעת תקנים יעילים לכוח האדם במטה ובסניפים, והתאמת כוח האדם לתקנים אלו.
"החל מ-2021 ואילך תשמש הסתדרות העובדים הכללית החדשה כארגון העובדים היציג של כל עובדי קבוצת ביתן, ועד העובדים הארצי של מגה ישמש כוועד המשותף של עובדי הקבוצה".