המסעדות ריקות, הקניונים עזובים. בערים שרחוקות 1,000 ק"מ מווהאן (wuhan), שם התפרץ לראשונה נגיף הקורונה, יש שעה אחת ביום לצאת מהבית בשביל לקנות בסופר. בערים קרובות יותר - אין אפילו את זה.
להרבה מאוד חברות בסין אין כסף לשלם לעובדים, בטח שלא לגייס עובדים חדשים ובעיקר בתחום השירותים. השבוע השלטונות בבייג'ינג יצאו בהודעה מפתיעה על שלילת רישיון העיתונות של שלושה אנשי המגזין "הוול סטריט ג'ורנל" וגירושם מהמדינה.
בשיחה עם עיתונאים הסביר דובר משרד החוץ הסיני כי הגירוש הוא בתגובה למאמר פוגעני שפרסם העיתון שכותרתו הייתה: "סין היא האדם החולה האמיתי של אסיה". סין לא ביצעה גירוש עיתונאים בסדר גודל כזה מעל ל-30 שנה.
במקביל, סין דיווחה לפני מספר ימים כי המפעלים חזרו לתפוקה מלאה. אולם, בדיקה שעשו בענקית הבנקאות האמריקנית מורגן סטנלי מראה כי המציאות רחוקה מאוד מכך - כאשר רק 30% מהם חזרו לתפקד וגם זה בצורה חלקית מאוד. ומה מחוץ לסין? החברות מתחילות לפזר אזהרות רווח והכנסות לרבעון הראשון וחלקן אף מעריכות שמגמה דומה תהיה איתנו גם בהמשך השנה.
חלקה של סין בכלכלה העולמית
חלקה של סין עומד כמעט על 20% מהכלכלה העולמית במונחי תוצר. במילים אחרות, היא שווה כל שנה סכום אדיר של 17 טריליון דולר לכלכלה העולמית. קרן המטבע הבינלאומית העריכה כי ב-2019 סין הייתה אחראית ל-39% מההתרחבות של הכלכלה בעולם. עם זאת, מדובר בהשפעה ישירה על הכלכלה העולמית - כאשר מוסיפים לכך השפעות עקיפות. ההערכות מתייחסות לחלק רחב יותר של 50% מהצמיחה העולמית.
סין היא ענקית בצמיחה. הכלכלה שלה גדולה פי 50 ממה שהייתה בשנות ה-80 של המאה הקודמת. רק כדי לסבר את האוזן, היא מייצרת 80% מהמזגנים בעולם ו-58% מהנעליים. מבחינת תיירות, התיירים הסינים בזבזו 277 מיליארד דולר בעולם ב-2018. לגבי הסחר, חלקה של סין מסך כל הייבוא העולמי עומד על 11%, בעוד שחלקה מהייצוא העולמי עומד על 13%.
בפרק ה-90 של פודקאסט מנועי הכסף של כלכליסט עם הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות, אורי גרינפלד, דיברנו על ההשלכות של התפרצות הקורונה על הכלכלה הריאלית. מוזמנים להאזין.