גידול של 1,000% בייצור: הסטארט-אפ הישראלי אינוויטק, שהשיק רק ב-2018 את ייצור מכונות ההנשמה הראשונות שלו, יסיים את 2020 עם ייצור של 5,000 מנשמים, 80% מהם ללקוחות בחו"ל. ב-2019 ייצרה החברה רק כמה מאות מכשירים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כאשר פרצה הקורונה בתחילת השנה זינק הביקוש העולמי למכונות הנשמה, מדינות הסתערו על מלאים, ושירותי ביון כמו המוסד גויסו לעסקאות רכש מהירות ויקרות. אולם, כחלק מלקחי הגל הראשון, הפחיתו במחלקות הקורונה את מספר החולים המחוברים למכשירים ואת השימוש במכונות הנשמה יעודיות לחולים קשים בטיפול נמרץ בעיקר תוך החדרת צינור לדרכי הנשימה שלהם, מה שחייב את הרדמתם.
"הביקוש בעולם למכונות הנשמה נמשך, כשהעולם מתכונן לחורף ראשון עם הקורונה, ולהתגברות הגל השני", אמר ל-ynet אודי קנטור, מנכ"ל אינוויטק ואחד ממייסדיה. "בבתי החולים עושים פחות שימוש באינטובציה, אך ממשיכים להשתמש במכונות הנשמה לתמיכה בחולים, ובמכונות קטנות וניידות כמו שלנו. במקביל מספר החולים בעולם גדול יותר משהיה בסגר הראשון".
לפי ההערכות, גם ב-2021 יהיה ביקוש עולמי חזק למנשמים, אם כי נמוך מאשר ב-2020, וירידה משמעותית תגיע רק ב-2022, אם כי המספרים יהיו גבוהים יותר מהעידן שלפני הקורונה. השוק, שלפני פרוץ המגיפה עמד על 3.5 מיליארד דולר בשנה, צפוי לעמוד בהמשך העשור על 10 מיליארד דולר.
ביולי חנכה אינוויטק פס ייצור חדש בבית שאן, ביחד עם קבוצת גבע-סול של משפחת ידין, שמעסיק 100 איש, וייצר כבר 3,000 מנשמים. במקביל עבר מטה החברה ומרכז פיתוח שלה מרעננה להוד השרון, תוך גידול במספר עובדיו מ-15 ל-25 איש.
החברה קיבלה בתחילת המשבר הזמנה ל-1,000 מנשמים ממשרד הביטחון עבור בתי החולים בארץ. ההזמנה סופקה, ובמקביל סיפקה אינוויטק בין השאר 1,500 מנשמים למדינת קליפורניה, שבהם נעשה שימוש גם בטיפול בנפגעי גל השריפות במדינה בקיץ. הזמנות נוספות סופקו למערכות הבריאות בבריטניה, ספרד, איטליה ונורבגיה.
באספקת המכשירים למערכת הביטחון, נעזרה אינוויטק במפעל מבת חלל של התעשייה האווירית. "זה היה זמן של ביקושים גדולים, שעבדנו סביב השעון", אומר קנטור. "תעשייה אווירית סייעו לנו להאיץ את קצב הייצור, צרבו על המכשירים את התוכנות וביצעו להם את ההרצה הדרושה שנמשכת 18 שעות. משבר הקורונה והקושי לרכוש רכיבים קריטיים בחו"ל הביאו אותנו להקים שרשרת ייצור מקומית לכל הרכיבים הקריטיים בארץ, וכעת המכשיר הוא 100% כחול לבן".
המנשם של אינוויטק קל יחסית, שוקל ק"ג אחד בלבד, ופותח כדי לשמש כוחות רפואה בשטח, אזרחיים וצבאיים. הוא נמצא בשימוש חיל הרפואה בצה"ל, ונמצא כעת בניסויים בצבא ארה"ב. טורבינה חזקה יחסית מאפשרת לתמוך גם בחולים קשים וגם בכאלה שרופא מחליט לבצע בהם אינטובציה בגלל חסימת דרכי הנשימה.
החברה השיקה באחרונה דגם חדש של מנשם מסוג ונטורי ספארו, שאפשר להצמיד לחולה גם בזמן בדיקת CT או MRI. המנשם מאפשר לנייד חולי קורונה קשים לבדיקות בבית החולים, ולהמשיך להנשימם, ולהוביל פצועים קשה מאמבולנס ישירות לבדיקה, בלי צורך קודם לנתקו ולחברו מחדש ברגעים קריטיים למכשיר בבית החולים.
אינוויטק הוקמה ב-2011, בידי קבוצה של פורשי מערכת הביטחון כדי לפתח ולייצר פתרונות חדשניים לשרשרת ההחייאה. עד היום היא זכתה להשקעות אסטרטגיות מרשת שירותי הרפואה הגרמנית Rohn Klinikum, שהשקיעה בה כמה מיליוני דולרים, ומ-Vincent Medical Holdings מהונג קונג, המתמחה בציוד נשימה, שהשקיעה בה שלושה מיליון דולר תמורת 15% ממניותיה.