האם דווקא מבקר המדינה יפגע בקרוב בשכרם הגבוה של חלק מעובדי משרדו? המבקר, מתניהו אנגלמן, מינה ועדה ציבורית מיוחדת לבחון את הנושא שמעסיק לאורך שנים את משרדו: רמות השכר הגבוהות של עובדי המנהלה במשרד המבקר, החריגות ביחס לשאר משרדי הממשלה ועובדי המגזר הציבורי.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בראש הוועדה יעמוד נשיא בית הדין לענייני עבודה לשעבר, השופט בדימוס סטיב אדלר, ויהיו חברים בה יובל רכלבסקי, לשעבר הממונה על השכר באוצר, וליטל וקסלר, סמנכ"ל משאבי אנוש בשיכון ובינוי סולל בונה.
שכר עובדי משרד מבקר המדינה לא מפוקח על ידי משרד האוצר, כדי לאפשר למשרד עצמאות ואי תלות מוחלטת בממשלה. השכר נקבע כל כמה שנים על ידי מבקרי המדינה עצמם.
פער של 67%
שכרם הממוצע של עובדי המנהלה במשרד מבקר המדינה עומד השנה על 20 אלף שקל, לעומת השכר הממוצע של עובדי המנהלה במשרדי הממשלה העומד על 12 אלף שקל (פער של 67%). בין השאר מתברר כי עובד מינהלי במשרד ממשלתי מקבל 5,000 שקל תוספת שכר על תואר אקדמי, בעוד שעובד במשרד המבקר מקבל תוספת של 3,500 שקל במשכורת על תואר אקדמי.
מכתב מינוי הוועדה עולה כי זו תדון רק ברמות השכר של עובדי המנהלה ולא בשכר העובדים העורכים את הביקורות, שגם הוא גבוה במיוחד. ההסבר שניתן לשכר הגבוה שלהם הוא שבכך לא יהיה טעם לנסות לפתות אותם בשוחד, כפי שגם נהוג בשכר הגובה של השופטים.
מנתונים שפורסמו עולה כי שכר עובדי המבקר היה גבוה ב-2018 ב-60% בממוצע ביחס לשאר משרדי הממשלה. כך למשל, שכרו של עובד בדרג ביקורת עמד על 29,725 שקל, בעוד ששכרו הממוצע של עובד בדירוג מינהלי עמד על 12,636 שקל. יצוין שבמשרד מבקר המדינה מועסקים כ-600 עובדים, רק כעשירית מהם עובדי מנהלה.
עוד מתברר, כי שכר כ-120 מעובדי משרד מבקר המדינה עלה ב-40% תוך שלוש שנים, עד 2019, כאשר 64 שכירים השתכרו יותר מהמנכ"ל. שכר חלק מהעובדים האלה היה גבוה מ-55 אלף שקל ברוטו בחודש. 80 עובדים במשרד השתכרו יותר משכר מנכ"לי משרדי הממשלה.
ההמלצות לא יושמו
במשרד המבקר נכתב בעניין דו"ח ביקורת פנימי בתקופת המבקר הקודם, אך מסקנותיו לא נידונו והמלצותיו לא יושמו עד היום. השבוע כאמור הקים אנגלמן את הוועדה הציבורית שתדון במסקנות הדו"ח ותגבש עבורו המלצות לטיפול בנושא.
יצוין, כי פערי השכר של עובדים מנהליים במשרד המבקר נעוצים בהחלטה שקיבל בשנת 2006 מבקר המדינה דאז, השופט מיכה לינדנשטראוס ז"ל, כדי לעודד את אותם עובדים לרכוש השכלה, מה שהביא עובדים רבים להשלים תואר אקדמי והעביר אותם מדרגת שכר מנהלית לדירוג גבוה יותר המוגדר במשרד המבקר "דירוג הביקורת".
בחלוף השנים הובילה ההחלטה המקורית, שנגעה באותם ימים למספר מצומצם של עובדים, למצב בו עובדי המנהלה במשרד המבקר לא מועסקים בדירוגים המקובלים במגזר הציבורי. כעת, החליט אנגלמן לטפל בנושא ולהביא בחזרה את הדברים לידי איזון.
אולם, העובדה שהוועדה תבדוק רק את שכר עובדי המנהלה אינה מספקת לדעת חברי כנסת, שאישרו לאחרונה את תקציב משרד מבקר המדינה. התביעה היא ששכר כל עובדי משרד המבקר יעמוד לבדיקה. ממשרד מבקר המדינה נמסר, כי מינוי הוועדה החדשה הוא השלב הראשון בבדיקת השכר במשרד וכי גם שכר יתר העובדים ייבדק בעתיד.
הוועדה שמינה המבקר תתכנס בימים הקרובים לדיונה הראשון ומסקנותיה צפויות להיות מונחות בפני המבקר בחודשים הקרובים.
לדברי המבקר, "הקופה הציבורית שייכת לכולם, ועלינו לוודא שהכספים שמגיעים ממנה מנוצלים בתבונה. אין זה מוסרי להמשיך להנציח נהלים שהובילו לרמות שכר שאינן מקובלות במשרדי".
הוא הוסיף, כי "עובדי משרד מבקר המדינה עושים עבודה נפלאה שמטייבת את עבודת המגזר הציבורי, ועל כך אני מוקיר אותם ומבקש להביע את הערכתי המלאה לעשייתם. הוועדה הציבורית תבחן את כלל ההיבטים ונפעל לתקן את הדברים על מנת לעמוד במצופה מאיתנו כמשרתי ציבור".