איגוד בתי האבות והדיור המוגן דורש מהממשלה להעביר למוסדות הסיעודיים 150 מיליון שקל בחודש באופן מיידי, כדי למנוע קריסתם של מוסדות רבים. האיגוד מאיים כי במידה ולא יועבר הסיוע הנחוץ לקיום המוסדות הוא יעתור שוב לבג"ץ נגד המדינה.
במכתב התרעה ששלח אתמול עו"ד אילן בומבך המייצג את האיגוד, למשרדי האוצר, הבריאות, הרווחה ולראש הממשלה, הוא כותב כי נדרשת העברה מיידית של סכומים ייעודיים לצורך התמודדות עם נגיף הקורונה, וזאת כדי להעניק טיפול מיטבי לקשישים השוהים במוסדות אלה.
הסכום שהמדינה מוכנה להעביר עומד על 40 מיליון שקל בחודש. אולם, לדברי מנכ"ל איגוד בתי האבות נחי כץ, הצרכים של המוסדות עומדים על כ-150 מיליון שקל בחודש עבור בתי האבות הסיעודיים, המרכזים הגריאטריים והמחלקות לתשושי נפש וגוף. לדבריו, "אנחנו מבקשים סכום שיכסה את ההוצאות בפועל. הסוגיה התקציבית היא קריטית והיא משפיעה על כל שאר הסוגיות - ביקורי משפחות, טיפולים, פנאי, הכל. עד היום לא הועבר אפילו שקל אחד".
עו"ד בומבך כותב כי נדרשת פגישה דחופה עם אנשי האוצר לצורך הסדרת התקצוב וככל שזו לא תתקיים, "ייאלץ מרשי להגיש עתירה דחופה לבג"ץ על מנת לאכוף על המדינה לתקצב את בתי האבות בנסיבות החירום בהן אנו מצויים בימים אלה".
סיבוב שני בבג"ץ?
לפני שבוע וחצי במהלך דיון בעתירה קודמת של איגוד בתי האבות והדיור המוגן לבג"ץ, שעסקה הן בהרחבת הבדיקות בבתי האבות והן בתקצוב חירום, הגיעו המדינה והאיגוד להסכמה לפיה הן ייכנסו לדיאלוג בכל הנוגע לתקצוב.
זאת לאחר שהמדינה כבר קיבלה על עצמה לאחר הגשת העתירה את שינוי מדיניות הבדיקות כך שבכל מוסד שבו תתגלה תחלואה ייבדקו כל אנשי הצוות והדיירים. בעקבות זאת נמחקה העתירה בהסכמה, ובפסק דינם קבעו השופטים כי הצדדים ינסו "למצות את הדיאלוג", אולם כתבו כי "טענות הצדדים שמורות להם".
מאז גם פרסם האחראי המיוחד שמונה לטיפול במשבר הקורונה בבתי האבות והמוסדות הסיעודיים, מנכ"ל בי"ח איכילוב פרופ' רוני גמזו את התוכנית שלו, "מגן אבות ואימהות", הכוללת תוכנית אופרטיבית שכבר הופעלה בשטח וכן פרסם גמזו פרק תקציבי באשר לאופן תמיכת המדינה במוסדות השונים, עם תמריצים לבתי אבות שישקיעו כספים כדי להתמודד עם נגיף הקורונה.
גמזו גם אמר בימים האחרונים כי הוא מודע לפער בין צרכי המוסדות למה שהמדינה מוכנה לתת, כמו גם לבקשות בתי האבות לפיצוי עבור הכספים המושקעים למוכנות לקורונה, וכי מתנהל שיח עם האוצר בנושא.
לצד שבחים על עבודתו המעמיקה של גמזו, מאז פרסום התוכנית הביעו מנהלי בתי האבות ומשפחות הדיירים חשש כבד מהיום שאחרי עזיבתו של גמזו את התפקיד - במידה ולא ימונה מנהל רם דרג למטה המיוחד שהקים, וכמו כן הלינו על חוסר תקצוב מספק מצד המדינה שיאפשר ליישם את תוכניתו של גמזו בפועל.
"הגענו לנקודה בה אין לבתי האבות איך לשלם משכורות"
בשיחת זום השלישית במספר שהתקיימה אתמול (א') עם משפחות דיירים ומנהלי בתי אבות, במסגרת פורום בתי האבות שייסדה ח"כ מירב כהן (חוסן לישראל), אמר גמזו כי הוא האריך בשבוע את כהונתו, ובתקןפה זו ינהל במקביל הן את מטה בתי האבות והן את איכילוב, עד שימצא מחליף שאותו הוא יחפוף. לאחרונה אמר גמזו כי זה עשוי להיות אדם מתוך משרד הבריאות, אולם נציגי המשפחות בתגובה אמרו כי יתקשו לקבל אדם מתוך משרד הבריאות בשל משבר האמון שנוצר עם המשרד ובשל החשיבות של מתן שרביט ניהול המשבר המורכב ל"מגה-מנהל".
סוגייה אחרת שעלתה במפגש היא בנושא תקצוב המוסדות והמשבר הכלכלי בפניו עומדים רבים מהמוסדות. מנכ"ל איגוד בתי האבות, נחי כץ אמר בפורום כי "הגענו לנקודה שבה אין לבתי אבות איך לשלם משכורות בחודש הבא, אין איך לשלם לספקים. כרגע שניים-שלושה מוסדות פנו אלינו ואמרו שאין להם איך לשלם, אבל זה הולך להתגבר. המשבר הוא עצום".
במכתב ההתרעה שלו מדגיש עו"ד בומבך את הסוגייה התקציבית וכותב כי "המספרים העומדים בבסיס הפרק התקציבי בתוכנית הלאומית הם מספרי חסר, כדי 25% מן ההוצאות הדרושות", וגם אלה, הוא טוען, "אינם זוכים היום ליחס רציני מצד משרדי הממשלה ומצד ראש הממשלה". בין השאר, הוא מלין במכתבו על האבסורד בכך שהמדינה ממשיכה להטיל על המוסדות הסיעודיים ובתי האבות היטל בגין העסקת עובדים זרים המעמיס עליהם נטל כספי כבד, קל וחומר בתקופה זו של מצוקת כוח אדם, כאשר קשה למצוא עובדים ישראלים שיהיו מוכנים לעבוד בענף.
"דרוש תקציב עבור הוצאות חריגות של 5,414 שקל ליום למחלקה סיעודית"
למכתב ההתרעה מצורפת גם טבלה שהוכנה על ידי רואי חשבון, המציגה חישוב של עלויות המלחמה בקורונה בבתי האבות. לפיה, נדרש תקציב של 5,414 שקל ליום עבור הוצאות חריגות במחלקה סיעודית ממוצעת בת 36 מיטות. העלויות כוללות בין השאר: תשלום שעות נוספות לצוותים, תוספת איש חיטוי, לינה וכלכלת צוות, הוצאות על הסעות לעובדים בשל צמצום התחבורה הציבורית, מימון צוותים חלופיים, הוצאות גדולות על ציוד מיגון הנמכר למוסדות במחירי שוק מופקעים, הפסדים בגין ירידה בתפוסה ועלויות בידוד.
"בתי אבות רבים לא עומדים בעומס הכלכלי ונמצאים בסכנת סגירה בעודם נלחמים על שמירת חיי הדיירים שלהם", מציין בומבך במכתב, "שוועת המוסדות עולה ומגעה להנהלת מרשי ומדובר בעת חירום". הוא גם מציין כי הפסקת האשפוזים החדשים בבתי האבות משפיעה עוד יותר על הכנסות הבתים בענף, ועל כן "כעת יש לקבוע מנגנון אשר מייצב ותומך במוסדות אשר התפוסה בהם יורדת מתחת לממוצע, ועלולים לקרוס בשל כך בלבד".
הוא כותב עוד כי על מנת למנוע פגיעה בהכנסות של מסגרות אשר מהן מפונים חולי קורונה, על המדינה להעביר למוסדות אלה תקצוב גבוה יותר עבור "שמירת מיטה" – לא רק עבור שבוע כמו היום, אלא עבור חודש שלם, וזאת בהתאם להמלצות שהגיש גמזו. לטענת בומבך, "נכון ליום זה, ולפי מיטב ידיעת מרשי, בתי האבות לא 'ראו' שקל אחד ממה שפירט פרופ' גמזו בתוכנית הלאומית, ומעבר לנשיאה עצמית בהוצאות העתק כבר מזה חודשיים, הם עומדים בפני תשלומי עתק לספקים בראשית חודש מאי".
גם ח"כ מירב כהן אומרת בהקשר זה כי "מעבר לכך שמבשר הקורונה אילץ את בתי האבות לעשות הכל בעשר אצבעות ולהגן בגופם על הדיירים שלהם, הם גם נאלצו לספוג כלכלית את כל ההוצאות הכרוכות בדבר – מרכישת ציוד ועד מימון הסעות לעובדים. הבעיה ידועה כבר למעלה מחודש ובינתיים לא הועבר אליהם אפילו שקל אחד של תקציב. לצערי לפרופ' גמזו לא היו במפגש הזום שקיימנו אתמול בפורום בתי האבות תשובות טובות על הנקודה הזו. צריך להקדים תרופה למכה. אם המוסדות האלה יתמוטטו כלכלית, הראשונים שישלמו את המחיר הם הקשישים שגרים שם".
יו"ר איגוד בתי האבות והדיור המוגן רוני עוזרי, מסכם: "באים אלינו עם סכום שנקבע שרירותית בלי קשר למצב בשטח ואומרים לנו תסתדרו עם זה. זה גזר דין מוות עבור בתי אבות רבים. אנו נדהמים מהאטימות והניתוק של משרד האוצר".
באנו עם הוצאות בפועל שמושתות על הבתים בשל הנחיות לטיפול בקורונה וזרקו אותנו מהמדרגות. שקל אחד עוד לא עבר למוסדות שכבר חודשיים מממנים מכיסם את המלחמה בקורונה. אפילו תקציבים שוטפים נעצרים. מוסדות שנאלצו לפנות מחלקה עם חולי קורונה – הממשלה מפסיקה להם מיידית את התקצוב. אני קורא לראש הממשלה להתערב אישית בנושא בטרם יהיה פה יום כיפור של בתי האבות".