חברת המשקאות טמפו שבבעלות ז׳ק בר (60%) והייניקן (40%), צופה ירידה חדה של כשליש מהיקף פעילותה ברבעון השני, בעקבות נגיף הקורונה. החברה, שחלק מהותי מפעילותה מתקיים בשוק "הקר" הכולל ברים ומסעדות, חשפה בדיווח לבורסה כי סגירת מקומות תרבות הפנאי צפויה לפגוע בתוצאותיה הכספיות ברבעון השני. על פי הערכותיה הנוכחיות של החברה, ההכנסות ברבעון השני צפויות להיחתך ב-30% ביחס לרבעון המקביל אשתקד.
זאת ועוד, עצירת המכירות למקומות הבילוי, חשפה את החברה בפני הקושי לגבות חובות מבעלי עסקים שלא ישרדו את המשבר הכלכלי. כבר עתה, ישנם לקוחות שלא שילמו את חובם, אולם בשלב זה אין החברה יכולה להעריך את היקף התופעה ואת השפעת התפשטות נגיף הקורונה על היקף חובותיה המסופקים של החברה. כדי לנסות למנוע קריסת חלק מלקוחותיה, העמידה החברה אשראי נרחב לתמיכה בלקוחות.
כחלק מההתמודדות עם המצב, הוציאה טמפו כ-300 מ-1,300 עובדי הקבוצה לחופשה ללא תשלום, עד להודעה חדשה. במקביל, עברו מרבית עובדי החברה האחרים למתכונת עבודה של ארבעה ימים בשבוע בלבד.
חברי הנהלת החברה, לרבות בנו של ז׳קי בר, בעל השליטה, עדיין מועסקים במתכונת של שבוע עבודה מלא תוך הפחתה של 20% בשכרם. בר עצמו, המשמש יו"ר הדירקטוריון ומנכ"ל החברה וסגנו אמיר בורנשטיין הנמנה על קבוצת השליטה בחברה, עובדים במתכונת של שבוע עבודה מלא תוך הפחתה של 25% מדמי הניהול המשולמים להם. המתכונת האמורה והשינויים בשכר יישארו בתוקף עד סוף המחצית הראשונה של השנה.
בנוסף החליט דירקטוריון טמפו, שלא להכריז בשלב זה, על חלוקת דיבידנד לבעלי המניות, כפי שנהג לעשות בשנים האחרונות במועד פרסום הדו"ח השנתי.
לפי הודעת טמפו, מרבית עובדי המטה מבצעים את משימותיהם מהבית, ובאתרי החברה בהם נמשכת פעילות עסקית, מיושמות ונאכפות כל הנחיות משרד הבריאות. לאור העובדה כי מדובר במשבר המאופיין באי ודאות רבה, בטמפו מתקשים להעריך את היקף ההשפעות האמורות על פעילותה.
את 2019 חתמה טמפו עם עלייה של 2.35% ברווח הנקי שהסתכם ב-89 מיליון שקל, בהמשך לעלייה של 8% במכירות שהסתכמו ב-1.5 מיליארד שקל. עלות שכרם של 5 נושאי המשרה הבכירים בחברה, הסתכמה ב-16.2 מיליון שקל, מתוכם 5.6 מיליון שקל לבר עצמו ו-2.3 מיליון שקל לבנו המכהן כמשנה למנכ"ל.
יצוין כי קוקה קולה ישראל (החברה המרכזית לייצור משקאות קלים) הוציאה 600 מ-4,700 עובדיה לחל"ת וביצעה קיצוץ שכר הדרגתי, בעקבות משבר הקורונה שפגע בהכנסותיה. קיצוץ השכר יעמוד על 10% לחברי ההנהלה ו-5% למשתכרים 15 אלף שקל ומעלה.
מרבית חברות המזון הגדולות, מתמודדות עם סגירת מקומות הבילוי, וכן עם הצפי לעליה בחובות המסופקים שתרשם השנה. עם זאת, ההשפעה הקשה ביותר על החברות שחלק ניכר מצריכת תוצרתן מתקיימת מחוץ לבית, דוגמת חברות המשקאות הפועלות בברים, מסעדות, בתי מלון, חופי הים, אטרקציות תיירותיות ועוד. הפגיעה משמעותית פחות בחברות דוגמת תנובה, אסם ושטראוס, שבסיס פעילותן בשוק הקמעונאי שרשם בחודשיים האחרונים צמיחה חדה, על רקע ההצטיידות במזון לקראת הסגר שנרשם ונוכח צמצום התנועה, בעקבות ההנחיות שהגבילו את כמות העובדים שהורשו להגיע למקומות העבודה.