רשות שוק ההון משלימה צעד במסגרת הרפורמה להפיכת סוכני הביטוח לאובייקטיבים יותר. הרשות, בראשות ד"ר משה ברקת, הפיצה הערב (שלישי) חוזר סופי, לפיו סוכני הביטוח יצטרכו לחשוף בפני לקוחותיהם אם הם עובדים בבלעדיות עם חברות ביטוח מסוימות.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בנוסף על סוכני הביטוח להסביר ללקוח מה הסיבות שבגינן הפוליסה שהם ממליצים עליה אכן הטובה ביותר עבורם, וכן ייאסר עליהם לגבות דמי ביטול אם הלקוח עוזב אותם. בחודש יולי פורסמה טיוטת החוזר שנפתחה להערות הציבור, והערב פורסם הנוסח הסופי שייכנס לתוקפו בינואר 2021.
1 צפייה בגלריה
פגישת ייעוץ
פגישת ייעוץ
סוכני הביטוח יידרשו לשקיפות מול המבוטחים דרכם
(צילום: Shutterstock)
מנתונים שאספה רשות שוק ההון עולה כי 85% מסוכני הביטוח עובדים לכל היותר עם שתי חברות ביטוח, ו-60% מהם עובדים עם חברת ביטוח אחת בלבד. "נתונים אלו ממחישים את החיסרון בפרקטיקה הקיימת בכך שסוכן ביטוח מציע למועמד לביטוח היצע מצומצם של מוצרי ביטוח", כותבים ברשות. 
ההנחייה הראשונה היא שאם אצל סוכן הביטוח 40% מההכנסות מגיעות מחברה אחת, עליו לגלות זאת ללקוח, וכן לומר לו כמה חברות ביטוח פעילות באותו תחום, בכדי שללקוח תהיה פרופורציה לגבי העניין. בנוסף, בעת תהליך מכירת הפוליסה יצטרך הסוכן להסביר ללקוח, וגם לתעד, מה הסיבות בגינן דווקא הפוליסה הזו עדיפה על פוליסות אחרות בשוק. ההסבר יוכל להיות מחיר, הכיסוי בפוליסה או סוגיות הקשורות בשירות. כאמור, על הסוכן לתעד את הנימוק, וזאת לצורך ביקורות שתעשה רשות שוק ההון בעניין.
סוגיה נוספת בחוזר קשורה לתשלום לסוכן הביטוח: הרשות אוסרת על הסוכן גביית דמי ביטול ממבוטחים שהחליטו לעבור לחברת ביטוח אחרת או לסוכן אחר. האיסור נועד להסיר חסם המונע ניוד בין חברות ביטוח. ההנחייה הזו מגיעה לאחר שברשות מצאו כי ישנם סוכנים המציעים ייעוץ ללקוח, ולא גובים עליו תשלום אם הוא רוכש דרכם ביטוח, אולם אם הלקוח מבטל את הביטוח לאחר תקופה מסוימת הם דורשים רטרואקטיבית תשלום חלקי על הייעוץ.
כיום פועלים כ־13 אלף סוכני ביטוח וכ־1,500 סוכנויות ביטוח, והעמלות הכוללות שלהם ל־2019 הסתכמו במעל ל-9 מיליארד שקל. אחת המטרות של רשות שוק ההון היא להפוך את מודל הייעוץ של סוכני הביטוח לנקי יותר מאינטרס כספי. בענף הביטוח מציינים כי יש היגיון לעבודה של סוכן עם חברת ביטוח מסוימת, שכן הדבר מעניק לסוכן יתרון לגודל מול חברת הביטוח, מה שמאפשר לו לקבל הצעת מחיר טובה יותר וגם שירות טוב יותר ללקוח בעת תביעות, בעיקר במקרים שהם בתחום האפור וחברת הביטוח משלמת פיצוי ללקוח לפנים משורת הדין. רשות שוק ההון לא תאסור על סוכני הביטוח עבודה בלעדית עם חברות מסוימת, אולם היא דורשת מהם שקיפות כלפי הלקוח, שיוכל אם ירצה, לדרוש מהסוכן לקבל הצעות מחברות ביטוח נוספות.