ראשי ארגוני העצמאים והעסקים הובילו הבוקר (רביעי) מחאת שופרות לאורך רחוב בן יהודה בתל אביב, בו כשליש מהעסקים נסגרו במהלך משבר הקורונה. "רחוב שהפך לסמל לפשיטות הרגל של העסקים", כפי שציין עו"ד רועי כהן, נשיא להב.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כהן צעק בלהט ברשמקול והאשים את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, ישראל כץ, במצבם העגום של בעלי העסקים. "אני שואל את ראש הממשלה ושר האוצר - זה מה שאתם רוצים שיקרה? רחובות שלמים סגורים, ולא בגלל הסגר! בגלל שהעסקים פשטו את הרגל. הם נאלצו לסגור - כי אתם לא הייתם שם בשבילם, אתם הפקרתם אותם לגורלם. תסתכלו סביבכם - כל חנות שנייה היא או להשכרה או למכירה. מדינת ישראל הפכה להיות מדינה להשכרה. מה עוד צריך שיקרה כדי שתתעוררו?!".
כהן הוסיף וטען כי כל הצעדים שביצעה הממשלה למען העסקים לקראת הסגר השני, אינם מספיקים. "בסגר הזה הצלחנו בדם, ביזע ובדמעות להביא הישגים שישאירו אותנו מעט עם הראש מעל המים. כל הצעדים שנעשו, משמעותיים ככל שיהיו, אינם מספיקים כדי שהמגזר העסקי בישראל ישרוד. אנחנו דורשים עוד היום כסף בחשבון הבנק - בלי בירוקרטיה ובלי טופסולוגיה. סגרת? שילמת! יש סגר - יש פיצוי מראש".
"מענק שימור העובדים - הצעה מנותקת מהמציאות"
לטענת כהן, מנגנון החל"ת שהציבה הממשלה הוכח ככישלון חרוץ. "ממשלת ישראל חייבת להבין שעליה לעבור למודל של חל"ת גמיש או חל"ת משלים. שלא לדבר, על מענק שימור העובדים שעומד על 5,000 שקלים לעובד שהעסק שלו סגור - זו הצעה מנותקת מהמציאות הכלכלית כי אין בה שום בשורה לעסק הקטן שסגר את שעריו. שוב דואגים לחזקים והקטנים נשארים מאחור - חובה לייצר מנגנון שימור שמשפה את המעסיקים".
ביחס לסוגיית ימי הבידוד והמאבק האם הם יהיו על חשבון המעסיק או הממשלה, הוסיף כהן כי "עד כה, קרוב למיליון איש שהו בבידוד באמתלה של ימי מחלה והמעסיקים הם אלה שנשאו בעלות התשלום, המוערכת בכשלושה מיליארד שקלים. המעסיקים בכלל, והעסקים הקטנים והבינוניים בפרט, גם כך מתמודדים עם נטל כלכלי כבד מנשוא בימי הקורונה. על הממשלה לגלות אחריות ולפעול מיידית לקידום הסדר ו/או תיקון בחוק הביטוח הלאומי, כך שיקבע תשלום על ידי המדינה לימי בידוד, לכל הפחות כהוראת שעה".
"הסגר הוא גזר דין מוות לעסקים"
לצד תקיעות בשופרות שחרצו את השקט ברחובות העיר, זעקו נציגי העסקים הקטנים מהענפים השונים את זעקת השופר שלהם לפני שיהיה מאוחר מדי. "הסגר הוא גזר דין מוות ללמעלה מאלף מרכזי ספורט ושחייה שנמצאים בערפל אחד גדול. כך לא ניתן לנהל עסק", זעק ניר עוז, יו"ר ארגון מנהלי בריכות השחייה, מרכזי הספורט והנופש. "אנו דורשים לקבל את הסיוע המלא לפי מודל צוק איתן בלי הפחתות והורדות", הוא הוסיף.
ירון סלע, יו"ר איגוד בעלי העסקים בענף הכושר והספורט, אמר: "זה הסגר הרביעי שנחת על הענף ואין ודאות לגבי העתיד. נכנסנו לסגר הראשון למעלה מ-3,000 מרכזים וסיימנו עם 500 פחות. אני קורא לממשלת ישראל להתעשת לפני שכל הענף יקרוס".
דני אלחרר, יו"ר התנועה לעידוד האופנה בישראל: "בעוצר הזה הקליינטים שלנו ברובם מהשעמום בבית קונים און-ליין מאתרים בחו"ל. לא רק שהדבר פוגע בנו, אלה במדינת ישראל שלא גובה מע"מ. במצב של היום צריך להפוך את היוצרות. האתרים והחנויות המקומיות צריכים להיות פטורים ממע"מ ויש לגבות מע"מ מהאתרים מחו"ל".
תומר מור, מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד", הוסיף גם הוא: "הגל השני היה צפוי ולפחות חודש לפני הממשלה דיברה על סגר. הנה אנו כרגע עוד מעט שבוע בסגר ושוב אין פיתרון שהובטח. רמת האמון של המגזר העסקי להבטחות הממשלה מאוד נמוכה. אנחנו קוראים למשרד האוצר להעביר עוד השבוע את כספי הפיצויים".