ענף הבנייה והנדל"ן לקראת השבתה כמעט מוחלטת בעקבות התפשטות נגיף הקורונה. כך עולה ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" על תוכן הדיונים שנערכו בשבוע שחלף בהובלת המועצה לביטחון לאומי (מל"ל). זוהי החלטה דרמטית שטומנת בחובה סיכון למשק ואיום למיתון עמוק.
מטרת הדיונים שנערכו השבוע בניהול מאיר בן שבת, ראש המל"ל היא לגבש מתווה שיאפשר לצמצם ב-50% את היקף פעילות המשק בהשוואה להיקף הפעילות בשבוע שחלף. הגדרות הענפים החיוניים בתקנות לשעת חירום שאושרו בשבוע שעבר הובילו לכך כי כשני מליון אזרחים עדיין יצאו מידי יום לעבודה, וראש הממשלה בנימין נתניהו רוצה לצמצם כדי לבלום את קצב התפשטות הנגיף. עם זאת, ענף הנדל"ן הוגדר כחיוני.
ענף הנדל"ן והבנייה ייפגע מצעדים אלה משתי סיבות השלובות זו בזו. ראשית, בתקנות החירום שאושרו בשבוע שעבר נקבע כאמור כי הענף חיוני למשק כך שהפעילות בו המשיכה במתכונת כמעט מלאה. אבל המצב הזה צפוי להשתנות. על פי הדיונים האחרונים נראה כי לא תהיה החרגה גורפת לכל הענף, אלא יאשרו במשורה רק פעילויות הנחשבות מצילות חיים וחיוניות. על פי המסתמן הבנייה למגורים תיפסק כמעט לחלוטין, ותתאפשר רק בנייה של מוסדות ציבור חשובים כגון בתי חולים.
במקביל, במסגרת סל צעדי החירום שמגבשת הממשלה, ייאסר על פלסטינים עובדי בניין לשהות בישראל. תותר שהייה רק של פלסטינים העובדים בסיעוד, בחקלאות או בענף מזון. ענף הבנייה תלוי בעובדים אלה, שבהיעדרם, למשל בימי סגר, אתרי הבנייה נסגרים. כיום שוהים בארץ כ-47 אלף פלסטינים מהם מעל ל-40 אלף עובדי בניין.
להשבתה של ענף הבנייה השלכות כבדות משקל על המשק. לשם ההמחשה, החודש פרסמה S&P, חברת דירוג האשראי הגדולה בעולם, סקירה ובה העריכה כי הכלכלה בישראל חסונה ומשבר הקורונה לא יוביל למיתון אלא אם המשק יחטוף מכה נוספת, למשל "אירוע גיאו-פוליטי או התרסקות במחירי הנדל"ן".
במחקר שפירסם בנק ישראל בספטמבר 2019 נבחנה יתרת החוב של המגזר העסקי ונמצא בו שלענף הבנייה, שכולל פעילויות של תיווך, קנייה ומכירת נדל"ן, השכרת נדל"ן ושירותים נלווים כגון שמאות - חוב של 231 מיליארד שקל הכולל אג"ח סחירות, הלוואות ואג"ח לא סחירות. בנוסף לכך, על פי הערכות שונות, לחברות בענף התחייבויות של כ-70 מיליארד שקל לספקים. רק בשנת 2019 נטל הציבור משכנתאות בהיקף מצטבר של 67 מיליארד שקל.
ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, מסר ל"כלכליסט" בתגובה: "אני דורש מהממשלה לנהל נכון את הסיכונים ולהימנע מהשבתת הענף. תנו לנו להמשיך לעבוד ואנו נמשיך להוביל את כלכלת ישראל גם בעת המשבר הנוכחי. הפעילות בענף היא בטוחה יחסית, שכן האתרים סגורים ומנוטרים, אנו יודעים בדיוק מי נכנס ומי יוצא. הציבור לא מגיע ולא נכנס אליהם ואין כל חשש לאובדן שליטה כתוצאה מהמשך פעילות הענף".