את התגובה המיידית להגבלות רואים בנתונים: אחרי שבועות ארוכים שבהם עלה המספר היומי של השבים לעבודה על מספר דורשי העבודה החדשים, המגמה על סף היפוך. וזו, כנראה, רק ההתחלה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
על פי ההערכות, עשרות אלפי עובדים שחזרו רק לאחרונה לעבודה צפויים להיות מוצאים מחדש לחל"ת, וייתכן שאף יפוטרו. החשש הוא שמספר מחוסרי העבודה עלול לשוב ולטפס מעל לקו המיליון. מאז ראשית השבוע הוצאו מחדש לחופשות ללא תשלום כ-6,000 עובדים.
אבל החל"ת, בגל הזה, הוא רק השלב הראשון. "כאשר אין ודאות מתי יחזרו לפעול הענפים שנסגרו מחדש - בעלי העסקים יפטרו הפעם עובדים", אומר נשיא ארגוני העצמאים, עו"ד רועי כהן. "בגל הראשון רוב בעלי האולמות, המסעדות, מכוני הכושר וחברות המפעילות את כל המלווים של האמנים, כמו פועלי במה והעוסקים בתפאורה - נמנעו מלפטר. הפעם לא תהיה להם ברירה. הם לא מנהלים חברת אקורדיאון, תסגור, תפתח, תסגור, תפתח, תסגור".
"הגיעו מים עד נפש", מוסיף כהן, שהיה בין אלה שנועדו אמש בשיחת זום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. "הצעדים החדשים באים בזמן שכבר נואשנו לחכות להעברות הכספים במסגרת תוכניות הסיוע השונות, שחלקן רק על הנייר. עצמאים רבים פשוט איבדו את האמון בממשלה הזאת. לצערי הרב אנחנו חוששים כעת שנגיע שוב מהר מאוד למיליון מחוסרי עבודה".
בשיחה אתמול עם נתניהו תקפו בחריפות נציגי העצמאים את מדיניות הממשלה, וביטאו משבר אמון קשה בין האזרחים לבין מקבלי ההחלטות. ראש הממשלה מצידו גילגל את הכדור לדרג המקצועי, והורה למנהל רשות המיסים, ערן יעקב, שהשתתף גם הוא בשיחה: "תפסיקו להתחשבן כל הזמן".
הסגר החלקי יעלה את מספר המובטלים ב-10%
בתוך כך, בענפי התרבות, המסעדות והפנאי זועמים על המגבלות החדשות ומכריזים כי המצב יוביל בלית ברירה לפליטת עשרות אלפי עובדים נוספים למעגל האבטלה. במטה המאבק של תעשיית התרבות והאירועים הלא מתוקצבים מפגינים כבר שבועות מול משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה בבקשה להזרים להם חמצן.
עופר שטרית, יו"ר חברת כפיים וממובילי המאבק, מסר לכלכליסט כי לפי הערכות, אל 150 אלף מחוסרי העבודה מתחילת משבר הקורונה יצטרפו כעת עוד כ-60-80 אלף מענפי התרבות, האירועים והמסעדנות. עוד כ-140 אלף עובדים יוצאו לחל"ת בעקבות סגירת חדרי הכושר והבריכות, לפי הערכות.
בענף התרבות שעובדיו יושבים בבית כבר שלושה חודשים קיבלו את הבשורה על הסגירה המוחלטת של האולמות בתדהמה. לפי הערכות, ההחלטה תוסיף אלפים נוספים למעגל מחוסרי העבודה, רובם אינם זוכים כעת לתמיכה משמעותית. לשם השוואה, רק אתמול הודיעה ממשלת בריטניה על מענק תמיכה של כ-1.57 מיליארד ליש"ט לענף התרבות והאמנות בממלכה המאוחדת.
בתיאטרון הקאמרי ייאלצו להחזיר את כל 400 עובדיהם לחל"ת, זאת לאחר שהשיבו כבר 80 עובדים לעבודה בחודש יוני כדי להיערך לפתיחה מחודשת. בהבימה נערכו לפתוח רק בחודש אוגוסט ו-400 עובדיו נותרו בחל"ת, שתתארך כעת. בתיאטרון בית לסין שכבר מכר כרטיסים למחזמר "אפס ביחסי אנוש" נאלצים להוציא שוב את כל 300 העובדים לחל"ת. בתיאטרון גשר מסרו כי חלק מהעובדים חזרו לעבודה בחודש יוני, אך למעלה מ-25 אנשי צוות יוחזרו לחל"ת.
גם בענף המוזיקה הפגיעה צפויה להיות קשה. במועדוני זאפה מסרו, למשל, כי 95% מעובדי הרשת מתוך 900 עובדיה יוצאו לחל"ת באופן מיידי.
"בנו אפשר לזנב"
בענף המסעדות הגיבו בחריפות אתמול לבשורות החדשות מהממשלה. "זו קטסטרופה לענף", אומר רונן נמני, בעלי קבוצת קפה קפה, המונה כ-300 סניפים. "מאות אלפי עובדים חוזרים למעגל האבטלה ואלפי זכיינים מאבדים בשנית את העסק ואת הפרנסה. רוב בתי הקפה והמסעדות שמפעילה הקבוצה לא יוכלו לעבוד תחת מגבלה של 50 איש". להערכתו של נמני, הקבוצה תיאלץ להוציא מאות עובדים לחל"ת, כאשר חלקם גם יפוטרו.
"אנחנו נמצאים בתוך אירוע שמנהל אותנו ולא אנחנו מנהלים אותו", אומר השף חיים כהן. "ברור לנו כבר שמדובר במשבר לטווח ארוך. אני מצפה שייצא ראש הממשלה עם תוכנית לפיצוי וזה עוד לפני שיגיע הגל השלישי בחורף, שצפוי להיות עוד יותר אלים ולהביא לסגר מלא". בצעד דרמטי החליט כהן לסגור את מסעדת דיקסי שבבעלותו. "הסגירה של דיקסי היא תוצאה של זה שלא התייחסו לעסקים לגופם ולקביעת מ"ר פר אדם, כפי שעשו עם קמעונאי המזון. הם נחשבים עסק חיוני, אז לקחו בחשבון את מספר הלקוחות ביחס לשטח החנות. בנו אפשר לזנב".
שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות, טוען כי החלטת הממשלה היא למעשה צו סגירה לתעשיית המסעדות. "ממשלת ישראל כשלה בשלושת החודשים האחרונים בהיערכות לגל נוסף של הידבקויות ונכשלה כישלון קולוסאלי בהיבט הכלכלי". ברמן הוסיף כי ההחלטה להגביל את כמות הקהל ל-50 איש, ללא התייחסות לגודל העסק, מבטאת היסטריה ואין לה הצדקה בריאותית לאור נתוני ההידבקות הזעירים במסעדות.
"לדאבוננו, אנחנו נאלצים להסיר אחריות לגבי 150 אלף עובדינו שממשלת ישראל תצטרך למצוא עבורם פתרון. אנחנו חרדים לגורלם של מעל ל-10,000 יזמים בתחום, שייצאו בימים הקרובים לרחובות עם שק של חובות וללא כל ביטחון סוציאלי". ברמן מעריך כי 30 אלף עובדים ייפלטו מהענף כבר בחודש הקרוב בעקבות סגירה מיידית של 4,000-5,000 מסעדות ברים ובתוך חודש יעלו המספרים ל-60 אלף.
גם בענף האירועים רואים בהנחיות החדשות מכת מוות לענף. "החל ממחר כל האולמות וגני הארועים יסגרו ויאלצו להתמודד עם הוצאות קבועות בלתי נמנעות, כמו שכירויות וארנונה מאד גבוהות, לצד המשך הוצאות לתחזוק העסקים שכוללים מדשאות וצמחים. העסקים האלו ידממו אלפי שקלים בחודש ויגיעו לחדלות פירעון", אומר ניר שפר, מנהל מטה מאבק התאחדות האולמות.
גם בעסקי הספורט הביעו אתמול מחאה כלפי המגבלות. קרן שתווי, מנכ"לית הולמס פלייס, זועמת על החלטת הממשלה לסגור את חדרי הכושר ובריכות השחייה: "הממשלה קיבלה החלטה הזויה על בסיס נתונים שלא הוצגו. זאת החלטה פופוליסטית שאינה מבוססת, שהתקבלה רק כי לענף אין אבא ואמא בממשלה". לדברי שתווי ההחלטה תוביל להוצאת כ-140 אלף עובדים לחל"ת.
גם המענקים בסכנה
ההגבלות החדשות מסכלות גם את קבלת הסיוע מתוקף המתווה לעידוד תעסוקה, אותו הציג האוצר כ"סוכרייה" לעסקים. אחד התנאים במתווה הוא העסקת העובד במשך ארבעה חודשים, אך כעת עם הסגירה שנכפתה עליהם עסקים רבים לא יוכלו לעמוד בתנאי זה. במשרד האוצר מודים כי עסקים רבים שכבר העסיקו עובדים וציפו לקבל עבורם מענק בגובה של 7,500 שקל לעובד או 3,500 שקל אם החזירו לפני יוני לא יזכו לקבל את מלא המענק.
עם זאת, מסבירים שם כי הפעימות הראשונות של המענק כן יעברו למעסיק. כמו כן, ישנו סיכוי כי עסקים שנדרשים להגביל את פעילותם משמעותית יצליחו ליהנות מהמענקים, שכן גם אם יצמצמו את שעות העבודה והמשכורת של העובדים שלהם, כל עוד שכרו של העובד יהיה גבוה מ-3,300 שקל, הם יהנו מהמענק.
ובזמן שהשטח בוער, שר האוצר ישראל כץ וראשי משרדו הציגו אמש לראש הממשלה את עקרונות התוכנית הכלכלית החדשה, "ערכת הקורונה". במרכזה יעמדו הארכת דמי אבטלה משופרים לבלתי מועסקים לכל השנה הקרובה, תשלום מלגת מחיה חודשית קבועה לשנה הקרובה לעצמאים שעסקיהם ייפגעו בצורה משמעותית, וסיוע מסיבי לעסקים שבהם תהיה ירידה של עשרות אחוזים בהכנסות. כמו כן יימשך הסיוע לבני 67 ומעלה ולמקבלי כפל קצבאות גם בחודשים הבאים, עד לגמר המשבר, כדי למנוע עוני מהשכבות החלשות ביותר.
"בדרך ביצוע התוכנית יוטמעו הלקחים מהתוכניות הקודמות עליהן הוחלט עוד טרם תקופתי, כדי לוודא יישום מהיר של ההחלטות", אמר אמש השר כץ.
אלא שכץ לא היחיד שעובד על תוכנית כלכלית: ראש הממשלה התייעץ בהרחבה גם עם ניר ברקת, ואילו בלוק כחול לבן יציג מתווה משלו, "חיסון כלכלי", שמגובש על ידי ראש הממשלה החליפי גנץ בשיתוף עם שר העבודה והרווחה איציק שמולי. בין השאר כוללת התוכנית הקמת מערך הכשרות והסבות מקצועי לאלה שנפלטו משוק העבודה, המבוסס על צורכי מעסיקים וכולל קבלת דמי מחיה בקורסים. היעד: 100 אלף איש. "התוכנית הזו לא רק מציעה חיסון כלכלי למשק, אלא תספק לאזרחים רשת ביטחון קריטית", אמר אתמול שמולי. "גיבשנו תוכנית מקיפה ומקצועית שתיתן מענה משמעותי לשכירים, לבעלי עסקים ולגמלאים".
גם שר הכלכלה והתעשייה, עמיר פרץ, הצטרף למגבשי התוכניות הכלכליות של היממה האחרונה, שאת עיקריהן הציגו כבר כץ, שמולי וברקת, עם התוכנית הכוללת של משרדו. במרכזה של התוכנית: תוספת של 138 אלף משרות במשק לשנים 2020-21, בעלות של 5.65 מיליארד שקל, כאשר מתוכן 123 אלף משרות ישירות ועוד 15 אלף משרות ממיצוי האפשרויות לרכש גומלין של ישראל.