פסח עוד רגע כאן. האם יותר מ-600 אלף עובדים ועובדות שהוצאו כעת לחופשה ללא תשלום (חל"ת) יקבלו השנה תלושים או שי לחג? ומה יעשה עובד כזה עם הרכב שהוא מקבל מהחברה? ראשית, לגבי המתנות, מסתבר שהדבר תלוי ברצונם הטוב של המעסיקים.
לדברי עו"ד דפנה שמואלביץ, המתמחה בדיני עבודה ממשרד עוה"ד רובין שמואלביץ, שי לחג במקום העבודה ניתן מכוח הסכם קיבוצי, חוזה אישי או נוהג בארגון, לרוב פעמיים בשנה - לפני ראש השנה ולפני פסח. ככלל, הוא ניתן לעובדים פעילים ולא לעובדים בחל"ת.
"עם זאת, כיוון שהחל"ת אליו הוצאו עובדים רבים עקב המשבר כולל את ערב פסח, ונכפה על רוב המעסיקים בגלל כוח עליון, הרי שקיום סביר ובתום לב של החוזה יביא לכך שהזכות לשי תחול גם על עובדים בחל"ת", היא מסבירה. "מעבר לכך, השי מאפשר למעסיק לתת לעובדים תשלום שאינו שכר כאשר אינם זכאים לשכר, אך צריכים כל מקור הכנסה".
שי לחג הוא הטבת שכר שחייבת במס. המעסיקים נוהגים לגלם את המס עבורו, ולציין זאת בתלוש. לדברי שמואלביץ, לאור אי הוודאות לגבי הימשכות החל"ת, שבמהלכה אין לשלם שכר, "מומלץ להם להקדים את מתן השי לחג למועד תשלום השכר (החלקי) בגין מרץ, ולכלול בתלוש השכר לחודש זה את הגילום. פסח חל השנה בתחילת אפריל, כך שהקדמת הגילום והשי תיטיב עם העובד ללא פגיעה במעסיק".
שי לחג לא ניתן לעובדים בחל"ת. אך במצב הנוכחי קיום סביר של החוזה יחיל את הזכות גם עליהם, ויאפשר למעסיק לתת תשלום כלשהו כשהם לא זכאים לשכר אך זקוקים לכל מקור הכנסה
לדברי עו"ד שחר הופמן ממשרד בן ארי פיש סבן ושות' המתמחה בדיני עבודה, "הזכאות למתנת חג אינה זכות שמוקנית בחוק, ומעסיק יכול להחליט שלאור הנסיבות הוא לא יתן מתנה כלל, או יעניק מתנה קטנה יותר. יש מעסיקים שמחויבים לתת שי לחג, לפי הסכמים קיבוציים או צווי הרחבה, ובארגון שנותן שי, זכאי לקבלו גם עובד בחופשה רגילה, כי זו לא מנתקת את יחסי העבודה. חל"ת, לעומת זאת, היא הקפאה של יחסי העבודה".
הופמן מוסיף כי "כיוון שמעמד זה לא מוסדר בדין, וברוב ההסכמים הקיבוציים אין הגדרה מפורטת, הצדדים יכולים לגבש הסכמות על היקף הזכויות והחובות במהלכו. ככלל, אם לא הוסכם אחרת, הנחת המוצא היא שהעובד לא זכאי לשכר ולהטבות נלוות, בהן השי לחג, ולכן לא יקבלו. כל הטבה שניתנת לעובד חייבת במס, וברירת המחדל היא שהעובד משלם אותו. מעסיק שרוצה לתת לעובד מתנת חג או הטבה אחרת, עדיף שיעשה כן לפני יציאת העובד לחל"ת, כדי להימנע מסוגיות של מיסוי או מפגיעה בדמי האבטלה שהעובד מקבל בזמן החל"ת".
יש לכם רכב מהעבודה? זכאים גם בחל"ת
ומה הדין לגבי רכב חברה? האם אפשר להחזיק בו בזמן חל"ת? הזכות להחזיק ברכב חברה שלא לצורכי עבודה מוגדרת בחוזה האישי של העובד. לפי שמואלביץ, ככלל, בארגון בו נהוג לאפשר לעובד להשתמש ברכב בחופשות, ובפרט בחופשות ללא תשלום (כגון חופשת לידה), או כאשר בחוזה הוגדר שהרכב יעמוד לרשות העובד לכל צורך - העובד זכאי להחזיק ברכב גם בזמן חל"ת.
כיוון שרכב צמוד הוא הטבת שכר חייבת במס, ושוויה מנוכה משכר העובד, ניכוי המס בגינה יבוצע משכרו בגין החודש שקדם לחל"ת, או בגין החודשים לאחר חידוש העבודה.
ואם העובד רוצה לוותר על ההטבה, כי אין לו שימוש ברכב? אז עולה השאלה האם יחול קנס על החזרת הרכב לחברת הליסינג טרם תום חוזה הליסינג, ומי יהיה חייב בו - העובד או המעסיק. הדבר תלוי בחוזה עם חברת הליסינג. כנראה גם לגביה ניתן יהיה לטעון לסיכול החוזה עקב אירוע לא צפוי. ואז לא יחול קנס על החזרה מוקדמת של הרכב.