חברת האנרגיה היוונית, אנרג'יאן, הודיעה הבוקר (ה') רשמית על פיתוח מאגר גז חדש שממוקם בקצה הצפוני של המים הכלכליים של ישראל. מדובר במאגר "כריש צפון", שהוא חלק ממאגר "כריש" שעבר לחזקתה לפני כמה שנים. המאגר צפוי לספק גז ב-2023.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
על פי הערכות חיצוניות, במקום פוטנציאל הפקה של כ-32 מיליארד מ"ק גז טבעי. מדובר בהיקף ששקול לכשנתיים צריכה בשוק המקומי, אולם התוספת שלו מאפשרת לאנרג'יאן להחזיק סך משאבים שמיועדים למשק המקומי בהיקף של כ-100 מיליארד מ"ק.
1 צפייה בגלריה
אסדת קידוח אנרג'יאן מאגר הגז כריש
אסדת קידוח אנרג'יאן מאגר הגז כריש
אסדת הקידוח של אנרג'יאן במאגר הגז כריש
(צילום: אוראל כהן)
לפי אנרג'יאן, החלטת הפיתוח הרשמית (FID) תוביל להשקעה של כ-150 מיליון דולר, עם אפשרות לספק גז בפועל כאמור בעוד כשנתיים. לדברי החברה, הפרויקט יגיע לתשואה (IRR) של 40%, זאת בשל הפער בין כמות הגז, חוזי המכירה שכבר נחתמו ועלות הפיתוח הנמוכה יחסית. לשם השוואה, פרויקט פיתוח מאגר תמר גילם בזמנו תשואה שנעה סביב 20%.
בסוף השנה הנוכחית אנרג'יאן צפויה להזרים גז לשוק המקומי ולתחנות הכוח הפרטיות שחתמו מולה על הסכמי גז, כאשר האסדה הצפה (FPSO) שהוזמנה זה מכבר, תמוקם כ-90 ק"מ מהחוף ותטפל גם במאגר "כריש צפון" ועד לקיבולת הזרמה של כ-7.4 מיליארד מ"ק, כאשר כושר ההולכה המקסימאלי שלה הוא כ-8 מיליארד מ"ק. "החלטת ההשקעה בפיתוח התגלית בכריש צפון תתרום ליציבת אספקה של גז טבעי למשק האנרגיה הישראלי, לצד הפחתת פליטות משמעותית – זאת כתוצאה ממעבר מפחם לגז טבעי", מסביר מתיוס ריגס, מנכ"ל קבוצת אנרג'יאן.
כדי לממן את הפיתוח, כמו גם כדי להשלים את רכישת זרוע האנרגיה של חברת אדיסון, אנרג'יאן חתמה על הסכם הלוואה בסך 700 מיליון דולר עם הבנקים ג'י פי מורגן ומורגן סטנלי. ההלוואה נלקחה לתקופה של 18 חודש והיא תשמש בין השאר גם למימון עסקת רכישת האחזקות של קרן קרוג'ן בחברה הבת אנרג'יאן ישראל, להשקעות נוספות בפרויקט כריש וקידוחי אקספלורציה אחרים של החברה בתחילת 2022. פרט למאגרי כריש ותנין אנרג'יאן מחזיקה בעוד 8 רישיונות ימיים שונים שטרם הוברר הפוטנציאל בהם.
עוד דיווחה החברה על הארכת מועד פרעון של ההלוואה שהיא נטלה בעבר כדי להניע את פעילות הפקת הגז בישראל. מדובר בהלוואה בסך 1.45 מיליארד דולר שמועד הפרעון שלה זז ב-9 חודשים מדצמבר 2021 לספטמבר 2022. לטענת החברה שילוב ההלוואה החדשה עם דחיית הפרעון של ההלוואה המקורית יעניקו לה אפשרות למטב את מבנה ההון של החברה.