הקורונה דועכת, המגבלות מוסרות בזו אחר זו ובני הנוער שלא עבדו בשנה שעברה בחופש הגדול כבר מתחילים לסגור עבודות לחופש, שיחל בעוד מספר ימים. ב-ynet וב"ממון" גיבשו מדריך למעסיקים, להורים ולבני הנוער שמתכננים לעבוד ולהרוויח קצת כסף בקיץ, באשר לזכויותיהם.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
המדריך גובש באמצעות עו"ד אוהד גלעדי, שותף במשרד נ. פינברג ושות' ומומחה בדיני עבודה, רו"ח רועי שמחי, מנהל מחלקת שכר בפאהן קנה ניהול בקרה ואורי מתוקי, ויו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הנוער העובד והלומד, שמעניקה מידע, ליווי וסיוע משפטי לבני הנוער העובדים בישראל.
1 צפייה בגלריה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
מאיזה גיל מותר להעסיק בני נוער? במהלך שנת הלימודים מותר להעסיק נער או נערה מגיל 15, לאחר שעות הלימודים. בחופשת הקיץ מותר להעסיק גם נערים ונערות בני 14, בעבודות קלות "שאין בהן כדי להזיק לבריאותם ולהתפתחותם".
האם יש עבודות שאסור לבני נוער לבצע? אסור להעסיק בני נוער בעבודות המפורטות בתקנות עבודת נוער (עבודות אסורות ועבודות מוגבלות). מדובר, בין היתר, בעבודות הכוללות: העברת חפצים כבדים, עבודה תת-קרקעית, התקנה, חפירה או בנייה של באר, מנהרה, ביוב (או תיקונם), עבודות ריתוך, ייצור ועיבוד חומרי נפץ ועוד. כמו כן, מי שטרם מלאו לו 15 - אסור להעסיקו בהופעות אמנותיות, צילומים לפרסום ועוד, ללא היתר מיוחד ממשרד התמ"ת, ובכל מקרה ההופעות והצילומים לא יכללו תכנים אלימים, מין, מסרים גזעניים ועוד.
מה אדרש להציג כדי להתחיל לעבוד? המעסיק אמור לדרוש אישור רפואי מרופא המשפחה להעסקת הנער/נערה. אסור להעסיק ללא אישור זה. על המעסיק לשמור את האישור והעתק מתעודה מזהה עד שנה לאחר סיום ההעסקה.
אלו פרטים חשוב לבדוק בתחילת עבודה? לדברי אורי מתוקי מהסתדרות הנוער העובד והלומד, בקיץ, בשל תקופת העבודה הקצרה, "בני נוער ומעסיקים נוטים שלא להתייחס ברצינות להעסקה. בני נוער רבים פונים אלינו מדי קיץ לאחר ש'המעסיק ברח' או שאינם מצליחים להגיע אליו לאחר שהועסקו. לכן עליכם לקבל הודעה המפרטת את פרטי המעסיק (שם החברה, מספר החברה, בעלי תפקידים ומספרי טלפון) ואת תנאי ההעסקה שלכם - עד שבוע מיום תחילת העבודה (ולא עד 30 ימים, כנהוג אצל מבוגרים).
כמו כן, על המעסיק להחתים אתכם על כרטיס עובד (טופס 101). ללא הודעה לעובד וטופס 101, אתם חשופים לפגיעה וניצול במקום העבודה. חשוב לנהל רישום של שעות וימי העבודה, כולל זמני הפסקות. במקרה שבו לא קיבלתם את כל השכר על פי הדין, הרישום הוא קריטי כדי להשיב את מה שמגיע לכם".
כמה שעות מותר לי לעבוד? נערים בגיל 14 עד 15 ניתן להעסיק לכל היותר שמונה שעות ביום. בגיל 16 ומעלה ניתן להעסיק עד 9 שעות ביום, במקומות עבודה שבהם נהוג יום עבודה ארוך יותר מ-8 שעות עבודה. ביום שישי ובערב חג אסור להעסיק בני נוער מעל 7 שעות עבודה.
ככלל, העסקת נוער בלילה אסורה ללא היתר. לגבי מי שמלאו לו 16 שנים ולא חלה עליו חובת לימוד, "לילה" מוגדר בין 22:00 ל-06:00. לגבי מי שטרם מלאו לו 16 שנים - בין 20:00 ל-08:00.
לדברי עו"ד גלעדי, קיים בלבול מסוים בעניין העסקת בני נוער בלילה בחופשות לימודים. לפי הוראת שעה – שהייתה בתוקף עד 1.9.2019 – ניתן היתר להעסקה לנוער מעל גיל 16 בחופשת הלימודים עד 00:00, ובלבד שלאחר השעה 23:00 המעסיק דאג להסעה הביתה. למרות ש-1.9.2019 חלף, בפרסומים של גופים רשמיים ובהם שירות התעסוקה עדיין מפורט כאילו זה המצב העדכני. בכל מקרה, לגבי העסקת נוער בחופשת הקיץ בשעות הלילה יש לפנות למשרד העבודה ולבקש היתר. קריטריונים למתן ההיתר מפורטים באתר האינטרנט של זרוע העבודה במשרד. "יש להקפיד גם על מתן הפסקות לבני נוער. ביום עבודה בן 6 שעות ויותר נער/נערה זכאים להפסקה בת 45 דקות, מתוכן לפחות 30 דקות רצופות", אומר עו"ד גלעדי.
עו"ד אוהד גלעדיעו"ד אוהד גלעדיצילום: אופיר אייב
מה לגבי השכר? מעסיק חייב לשלם לנוער לכל הפחות את הסכומים הבאים:
  • למי שטרם מלאו לו 16 - לכל הפחות 70% משכר המינימום (21.45 שקל לשעה; 3,710 שקל לחודש במשרה מלאה).
  • למי שמלאו לו 16 שנים וטרם מלאו לו 17 - לכל הפחות 75% משכר המינימום (22.98 שקל לשעה; 3,975 שקל לחודש במשרה מלאה).
  • למי שמלאו לו 17 - לכל הפחות 83% משכר המינימום (25.43 שקל לשעה; 4,399 שקל לחודש במשרה מלאה).
חשוב לדעת שכל תקופת ההעסקה מזכה בשכר, לרבות תקופת התלמדות, תקופת ניסיון וכד'. מותר לנכות מהשכר אך ורק את הניכויים הנדרשים בחוק. לגבי נוער עובד אין ניכויים לביטוח לאומי ומס בריאות (רק חלק המעסיק משולם); אין חובת ביטוח פנסיוני; יש לשלם מס הכנסה. לבני נוער עובדים שאינם מוסעים למקום העבודה ובחזרה מגיע גם החזר הוצאות נסיעה. על המעסיק לערוך רישום מדויק של שעות העבודה של בני נוער. אם הרישום נעשה באמצעי שאינו אלקטרוני או מכני (כמו שעון נוכחות), יש לאשר את הרישום בסיום יום העבודה בחתימת הנער/הנערה ובחתימת המעסיק.
רועי שמחירו"ח רועי שמחיצילום: אייל טואג
אם פישלתי, למשל שברתי משהו, מותר לקנוס אותי בעבודה? אין להטיל קנסות ועונשים על בני נוער.
מה הדין אם המעסיק מפר את חובותיו? העסקת נוער בניגוד לחוק ולכללים עלולה להוות עבירה פלילית שדינה קנס או מאסר, ועלולה להביא לעיצומים כספיים בסכומים שיכולים להגיע לעשרות אלפי שקלים לכל הפרה.
אני הורה לתיכוניסט שיתחיל לעבוד באולם אירועים בחופש הגדול. האם לאור הקורונה והעובדה שבני לא מחוסן, נדרשת מהמעסיק זהירות יתר? רו"ח רועי שמחי: "מאחר שמגבלות הקורונה צפויות לפוג, אין משמעות מיוחדת להעסקת נערים שאינם מחוסנים".
האם נדרש מהמעסיק להפריש פנסיה ופיצויים לבני נוער? ככלל, חובת ההפקדות הסוציאליות חלה לגבי נשים מגיל 20 וגברים מגיל 21, כך שנערים ונערות אינם זכאים. עם זאת, בצו ההרחבה בענף הניקיון לא קיימת מגבלה שכזו, ולכן, אומר רו"ח שמחי, "על פי הפסיקה יש לנהוג לפי הצו המיטיב, ואנו סבורים שיש להפריש פנסיה לעובדים בענף הניקיון מכל גיל".
מה אפשר לעשות אם לא קיבלתי את כל הזכויות שלי בעבודה? הסתדרות הנוער העובד והלומד מפעילה מוקד עבור בני נוער עובדים, שמעניק מידע, ליווי וסיוע משפטי במקרה הצורך. בכל שאלה ובעיה בעבודה, ניתן לפנות לנוער העובד והלומד בטלפון 1121* ובאתר minimum.org.il.