מדו"ח שירות התעסוקה שפורסם היום (א') עולה תמונה מורכבת בנוגע לנזקי הסגר השני לתעסוקה בהשוואה לסגר הראשון. כך למשל, באוקטובר חזרו לעבודה כרבע (25.5%) מכלל הנרשמים כדורשי עבודה בספטמבר-אוקטובר. עם זאת, שיעור המפוטרים זינק מ-9.3% בספטמבר ל-16.1% באוקטובר - בהשוואה לשיעורים של 6.3% ו-11.4% בחודשים מרץ ואפריל, וזה בהחלט סימן רע המעיד על משק במצב קשה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בשירות התעסוקה ציינו, כי "השיעור הנמוך של קבוצת המפוטרים מבין החוזרים לעבודה באוקטובר (6.8%) מגביר את החשש כי שילובם בחזרה של מי שאיבדו מסגרת תעסוקתית עלול לארוך זמן רב".
בימי שיא הסגר השני הגיע מספר דורשי העבודה בישראל שוב לכמיליון עובדים, המספר הגדול ביותר מאז סיום הסגר הראשון ופתיחת חנויות הרחוב לפני שבעה חודשים.
בתחילת חודש אוקטובר 2020, מספר דורשי העבודה הפעילים בשירות התעסוקה הסתכם בכ-995 אלף. עם תחילת היציאה מהסגר השני, בשבועיים האחרונים של אוקטובר, בעקבות כניסתן לתוקף של הקלות על המשק שהשפיעו על חלק מהענפים, המספר הצטמצם והגיע בסוף החודש לכ-940 אלף.
מהנתונים עולה, כי 63.6% מתוך דורשי העבודה באוקטובר, שהם 597.9 אלף מחוסרי עבודה, היו רשומים עקב חופשות ללא תשלום, לעומת 65.3% בסוף ספטמבר. כפי שמתברר, שבועיים לאחר תחילת הסגר השני, עדיין נרשמו בשירות התעסוקה 108.5 אלף דורשי עבודה חדשים באוקטובר. יחד עם זאת, מדובר בירידה לעומת 249.5 אלף שנרשמו בספטמבר - החודש הראשון של הסגר.
מספר דורשי העבודה בחודש השני של הסגר השני היה נמוך מאשר בחודש השני של הסגר הראשון, אפריל. אז נרשמו 182.7 אלף עובדים כדורשי עבודה, אולם בשירות התעסוקה ציינו היום, כי מדובר עדיין בנתון גבוה, עם מספר שש-ספרתי.
עוד עולה, כי 91.4 אלף בני אדם דיווחו באוקטובר על חזרה לעבודה, מרביתם רק עם תום הסגר - עלייה לעומת כ-35.5 אלף שחזרו לעבודה בספטמבר. המשמעות היא כי על כל אדם שחזר לעבודה באוקטובר, נרשמו בו מנגד כ-1.2 דורשי עבודה חדשים. זהו פער נמוך משמעותית בהשוואה לחודש הקודם. בספטמבר על כל חוזר היו שבעה דורשי עבודה חדשים. נתון זה גם נמוך מחודש אפריל, כאשר על כל חוזר היו 3.4 דורשי עבודה חדשים.
בשירות התעסוקה אמרו היום, כי "נראה שהמשק הישראלי לומד להתאושש מהר יותר ממצבי סגר. אולם עם זאת, העלייה המחודשת בתחלואה צפויה לשוב ולהשפיע על שוק העבודה, עלולה לעכב את חזרתם של נפגעי הגל השני ואת אותם דורשי עבודה שטרם חזרו לעבודה גם בחודשים הקודמים".
עם זאת, מתברר מהדו"ח כי שיעורי החל"ת בסגר השני נמוכים משהיו בסגר הראשון, ושיעורי הפיטורים גבוהים יותר: סיבת הרישום המרכזית לדורשי עבודה בשני חודשי הסגר הייתה כצפוי חל"ת - 84.3% בספטמבר ו-71% באוקטובר. היינו, 76.5 אלף בני אדם יצאו לחל"ת רק באוקטובר, סביב חג סוכות, ולא סמוך לתחילת הסגר בספטמבר. שיעורי החל"ת מבין הנרשמים בסגר הראשון היו גבוהים יותר - 89% במרץ ו-80.4% באפריל.
21.9% מבין נרשמי אוקטובר - צעירים עד גיל 24
לפי הדו"ח, קבוצת הגיל הצעירה ביותר (עד גיל 24), שבספטמבר מנתה לראשונה יותר מחמישית מהנרשמים (20.7%), רשמה שיא חדש לתקופת המשבר עם 21.9% מבין נרשמי אוקטובר. גם בקבוצת הגילים 34-25 חלה עלייה, מ-29.2% בספטמבר ל-30.7% באוקטובר, וביחד היוו הקבוצות הצעירות 52.6% מבין נרשמי אוקטובר.
בד בבד, מבין החוזרים לעבודה באוקטובר, היוו שתי הקבוצות הצעירות יחד רק 42.2%, כאשר רוב הפער טמון בשיעור החזרה הנמוך בקבוצת הגיל הצעירה ביותר (13.3%). מנגד, שתי קבוצות המבוגרים רשמו עלייה בחזרה לעבודה. אחת הסיבות העיקריות לנתונים אלו היא האחוז הגבוה של הצעירים בענפים שטרם חזרו לפעילות מלאה.
כמו כן, קבוצת האוכלוסייה שנפגעה באופן הבולט ביותר בסגר השני הייתה היהודים הלא-חרדים, עם שיעורי שיא של 78.9% מבין הנרשמים כדורשי עבודה בספטמבר, ו-74% באוקטובר. לעומת זאת, שיעור הנרשמים מהאוכלוסיות החרדית והערבית היה נמוך בסגר השני לעומת הסגר הראשון. בניגוד לחודש השני של הסגר הראשון, אפריל, שבו היה שיעור הנרשמים כדורשי עבודה מהאוכלוסייה הערבית גבוה במיוחד (24.3%), באוקטובר עמד שיעור הנרשמים הערבים על 19.2% - נמוך אף משיעור הערבים בגילאי העבודה. "נתונים אלה מחזקים את ההערכה כי הגל השני מאופיין ברישום קבוצות אוכלוסייה חזקות יותר ביחס לנרשמים בגל הראשון", קובעים מחברי הדו"ח.
שיעור החזרה לעבודה בקרב היהודים הלא-חרדים טיפס מ-72% בספטמבר ל-79.5% באוקטובר. שיעורי חזרה גבוהים יחסית נראו גם באוכלוסייה החרדית, בעיקר עקב חזרת מערכות החינוך לפעילות לאחר הסגר. לעומת זאת, האוכלוסייה הערבית חזרה לעבודה בשיעור נמוך מאוד באוקטובר - 13.1% בלבד.
השר פרץ: "התחלת קיבוע תרבות אבטלה"
לדברי עמיר פרץ, שר הכלכלה והתעשייה, "דו"ח התעסוקה שהוגש לי הבוקר מצביע על מגמה שחששתי ממנה, פיטורים של העובדים שיצאו לחל"ת ופגיעה משמעותית באפשרות לחזרתם למעגל העבודה בקרוב. אנו בעיצומה של התחלת קיבוע תרבות אבטלה, שאם לא נמצא לה פתרונות בקרוב, תלווה אותנו במשך שנים ארוכות. אני קורא לראש הממשלה ולשר האוצר להחיל את המודל הגרמני של החל"ת הגמיש שיאפשר חזרה למעגל העבודה של מאות אלפי עובדים".
לדברי רמי גראור, מנכ"ל שירות התעסוקה, "אנו רואים באוקטובר סימנים מעודדים לכך ששחרור המגבלות אפשר, גם אם חלקית, את התאוששות המשק בצורה מהירה יותר מאשר בסגר הראשון. עם זאת, כל גל אבטלה מעצים את הקושי בקרב מי שלא מצליחים לחזור למעגל העבודה, וסיכונם להידרדרות לאבטלה כרונית גדל. חובה על כל גורמי התעסוקה לנקוט בצעדים שיסייעו לקבוצות המובטלים הגדולות להשתלב בעבודה, ולהקטין את ההשפעות השליליות של הסגרים".