בנק ישראל נמצא בשלבים אחרונים לגיבוש מתווה לדחיית תשלומי חוב למשקי בית. לכלכליסט נודע כי בשלב זה המתווה יתייחס לחובות משקי בית - אשראי צרכני ומשכנתאות בלבד.
בניגוד למתווה הקודם הוא לא יכלול הקפאה מוחלטת של התשלומים, אלא חזרה מדורגת לפירעון החוב. דבר נוסף שמחדש המתווה החדש לעומת הקודמים, שהוא לא יהיה פתוח לכלל הלווים, אלא רק ללווים שנפגעו מהמשבר, והכנסתם ירדה באופן משמעותי (ככל הנראה 40% ומעלה), כאשר ההכנסה נטו של משקי הבית היא עד 20 אלף שקל נטו.
בתחום האשראי הצרכני מוצע כי ההלוואה תיפרס לתקופה כפולה מתקופת ההלוואה המקורית, כך שההחזר החודשי יירד ב-50%. למשל, מי שנותרה לו שנה להלוואה, ההלוואה תוארך לו בשנה נוספת, כאשר תקופת ההארכה המקסימלית תעמוד על 4 שנים, שזו ממילא התקופה המקסימלית ברוב ההלוואות מסוג זה. באשר להלוואות מחברות כרטיסי האשראי, מסתמנת תבוצע דחייה של שלושה חודשים בהחזר החוב.
בתחום המשכנתאות מוצע כי לתקופה של שנתיים יחזור הלווה לשלם לפחות 25% מההחזר החודשי (ניתן ואף רצוי כמובן לחזור להחזר חודשי גבוה יותר). הסכום שיצטבר בתקופה זו ייפרס על פני יתר תקופת המשכנתה, מה שיקפיץ את ההחזר החודשי, או לחלופין תקופת המשכנתה תוארך בשנתיים. הן באשראי הצרכני וגם במשכנתאות תישמר ללווה הריבית המקורית מההלוואה, גם כאשר תקופת ההלוואה תתארך.
היקף ההלוואות המוקפאות למשקי בית - 53 מיליארד שקל
בימים אלה מקיים בנק ישראל שיחות עם המערכת הבנקאית, ומקבל מהם פידבקים על נושאים שונים, כמו יכולת הבנק לבדוק את זכאות הלווים לדחיית התשלומים. כך שייתכן והמתווה הסופי יהיה שונה, אולם המטרה היא ברורה: לחדול מהקפאה מוחלטת של החוב, כפי שהיה עד כה, ולחזור באופן מדורג לפירעון ההלוואות עד ליציאה מהמשבר.
נכון לסוף ספטמבר היקף ההלוואות המוקפאות למשקי בית עומד על 53 מיליארד שקל, מתוכם 47.2 מיליארד שקל הם במשכנתאות. אמנם למעלה ממחצית מההלוואות שהוקפאו בתחילת המשבר כבר חזרו להיפרע, אולם עדיין נותר סכום לא מבוטל, שרוב הקפאתו אמורה להסתיים בסוף השנה, בעוד משקי בית רבים טרם התאוששו מהמשבר וסובלים מירידה חדה בהכנסותיהם.
נוסף לכך גם בתחום העסקים הקטנים יש סכום לא מבוטל של אשראי בהיקף של 12 מיליארד שקל שמוקפא. אולם בכדי לפתור את הסוגיה הזו יש צורך במתווה מורכב שיהיה קשור גם במיחזור הלוואות בערבות מדינה, מה שמצריך שיתוף פעולה עם משרד האוצר.