אחרי עיכוב של חודש וחצי, הממשלה צפויה לאשר היום (א') את מינויו של יהלי רוטנברג לחשב הכללי הבא של מדינת ישראל. העיכוב נבע ממריבות פוליטיות מתמשכות בין הליכוד לכחול לבן מאז ששר האוצר, ישראל כץ, החליט למנות את רוטנברג לתפקיד. מדובר בתפקד הכלכלי החשוב ביותר במשרד האוצר, בעת שבה אין תקציב מדינה מאושר כחוק, שכן רק החשב הכללי יכול לאשר הוצאת כספים מקופת המדינה במצב החריג, המלווה את המדינה לראשונה כבר 11 חודשים בקירוב.
המינוי בממשלה יתאפשר בעקבות שני מהלכים מסוף השבוע. היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שיגר מכתב דחוף וחד משמעי לשר כץ, בו כתב כי יש למנות לאלתר חשב כללי. בעקבות זאת נוהלו מגעים נמרצים בין מפלגת כחול לבן, שמנעה במשך 6 שבועות את המינוי, לבין הליכוד. בכחול לבן תבעו למנות במקביל למינוי גם מנכ"ל למשרד משפטים, שאמור לכהן גם בוועדת האיתור לפרקליט המדינה, אך בליכוד התנגדו לכך.
בסוף השבוע הושגה פשרה: לכחול לבן יותר למנות מנכ"ל קבוע למשרד ראש הממשלה החליפי, בני גנץ, ובתמורה תאפשר כחול לבן למנות בממשלה את החשב הכללי. התנאי למינוי מנכ"ל קבוע למשרד המשפטים ירד למעשה מהפרק בפשרה שהושגה.
כץ הודיע כבר ב-9 באוקטובר על כוונתו למנות את רו"ח יהלי רוטנברג לתפקיד החשב הכללי, במקומו של רוני חזקיהו שהתפטר לפני חודשים אחדים בטענה ש"מיצה" את התפקיד. חזקיהו גילה לאחרונה כי התפטר טרם סיום חוזהו מתפקידו, נוכח אי אישורו של תקציב מדינה במשך זמן ממושך. מאז 29 באוקטובר אין למעשה, באופן חריג ביותר שלא זכור דוגמתו, חשב כללי מכהן למדינה, שכן חזקיהו עזב באותו היום את משרד האוצר, כפי שהתריע מראש, ואף לא בוצעה עד כה חפיפה הכרחית עם החשב הכללי החדש.
השר כץ אף נמנע מלמנות מ"מ זמני לחשב הכללי, כדי ללחוץ על כחול לבן לאשר את המינוי. על אישור תשלום המקדמה לחברת פייזר, עבור 8 מיליון חיסונים, חתם השר כץ בעצמו, לאחר התייעצות משפטית אם יהיה מותר לו לבצע את ההוצאה הכספית של 120 מיליון שקל כתשלום מקדמה לחיסונים, כפי שנחשף ב-ynet.
האיש המרכזי בניהול הגירעון
החשב הכללי אחראי על ניהול כל כספי המדינה, ובשל משבר הקורונה הפך לאיש המרכזי בניהול הגירעון העצום בתקציב ובנטילת הלוואות למציאת מקורות לממנו. רוטנברג (46), בוגר תואר ראשון בכלכלה ותור שני במינהל עסקים ורו"ח מוסמך, נבחר בתום מספר ראיונות שקיים שר האוצר לפני כחודשיים עם מועמדים לתפקיד. מדובר במינוי מקצועי באחד התפקידים החשובים ביותר בתחום הכלכלי בישראל.
רוטנברג מחזיק בניסיון רב באגף החשב הכללי, שכן כיהן בעבר בתפקיד סגן בכיר לחשב הכללי באוצר והיה ראש חטיבת המימון והאשראי וכן האחראי על המימון וביצוע תקציב המדינה ויחידת החוב במשרד האוצר. ב-3 השנים האחרונות הוא כיהן כסמנכ"ל הכספים ומנהל הכספים הראשי של קבוצת בזק.
כץ אמר כאשר החליט למנותו כי "אני משוכנע כי יהלי רוטנברג ניחן בכל הכישורים הנדרשים כדי להתמודד עם האתגרים הגדולים העומדים בפני משרד האוצר, ובפרט בפני החשב הכללי בתקופה מאתגרת זו. רוטנברג ביצע במהלך הקריירה הציבורית שלו שורה של תפקידים משמעותיים במשרד האוצר, אשר יסייעו בידו בניהול המשבר הכלכלי אותו אנו חווים לנוכח התפרצות נגיף הקורונה, בכל הקשור לתפקידו".
עוד אמר כי "אני משוכנע שהוא ישתלב היטב במדיניות אותה אני מוביל כשר האוצר, שנועדה להבטיח את חוסנו ויציבותו של המשק הישראלי מחד, ויחד עם זאת לחבק את הציבור ובעלי העסקים, מתוך תחושה של ערבות הדדית, ולסייע להם ככל שנדרש לצלוח את התקופה הקשה עד לחזרת המשק לפעילות מלאה".
מה כולל תפקיד החשב הכללי
בין היתר אחראי החשב הכללי על מספר תפקידים:
• ביצועו המלא של כל תקציב המדינה. עליו מוטלת החובה להעביר את הכספים ליעדם, אך הוא יכול גם לעכב העברות מסיבות מוצדקות שונות. כל הוצאה כספית של משרד ממשלתי מחייבת את אישור החשב הכללי או נציגו הצמוד לכל משרד ממשלתי.
• אחראי בלעדי על ניהול כל נכסי המדינה בישראל ובחו"ל, כמו קניה ומכירה של בנייני שגרירויות וניהול כל תשלומי ותקבולי הממשלה בגין נכסיה בחו"ל.
• כל חוזה של המדינה טעון אישור של החשב הכללי.
• כל רכש המתבצע על ידי הממשלה והמדינה מחייבים את חתימת החשב הכללי. למשל, רכישת מטוסים או צוללות.
• אחראי על ניהול כל חובות המדינה וניהולם. לשם כך החשב הכללי מגייס כספים באמצעות הנפקת אגרות חוב בארץ ובעולם.
• האחראי על ניהול כל צי הרכב הממשלתי הגדול ואחראי על כל הנכסים והבניינים של הממשלה בישראל.
• החשב הכללי אחראי על מיזמי התקשוב ומערכות המידע של ממשלת ישראל.
• אחראי על טוהר המידות וחשיפת שחיתויות באמצעות פיקוח הדוק על כל כספי המדינה בכל מקום ובכל אתר.
• עריכת הדו"חות הכספיים של ממשלת ישראל, החברות הממשלתיות והתאגידים הסטטוטוריים מדי שנה. הוא הקובע מהו גודל הגירעון וחותם על מצבה הכספי של ממשלת ישראל.
פורסם לראשונה: 15:51, 21.11.20