הכנסת אישרה בקריאה שניה ושלישית את החוק המקפיא את איסור כפל הקצבאות בביטוח הלאומי לארבעה חודשים ממרץ עד יוני. כתוצאה מכך מובטלים שהם גם מקבלי קצבת הכנסה, נכים מקבלי קצבת תלויים, נשים מקבלות קצבת זקנה עד גיל 67 ונשים שמקבלות מזונות, יקבלו עבור חודשים אלה דמי אבטלה ואת הקצבה המקורית גם יחד. ההחלטה על התיקון התעכבה מאוד וכדי לזרז את קבלתו הוא עבר במסגרת חוק למתן מענקי עידוד לתעסוקה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
קבוצה של כ-35 אלף מובטלים, כולם מקבוצות חלשות במיוחד בחברה לא קיבלו מאז תחילת משבר הקורונה את דמי האבטלה או שנדרשו לוותר על קצבה אחרת של הביטוח הלאומי. זאת, בגלל איסור כפל הקצבאות בביטוח הלאומי. החוק מתיר להם בשגרה לעבוד ומחייב אותם לשלם ביטוח לאומי, אך אם הם הופכים למובטלים הם אינם יכולים לקבל שתי קצבאות.
אחת הפעולות הראשונות של שר העבודה והרווחה, איציק שמולי, עם כניסתו לתפקיד היה סיכום עם האוצר על הקפאת קיזוז קצבאות הביטוח הלאומי בתקופת הקורונה ועד סוף יוני. עלות המהלך היא 250 מיליון שקל כלומר 62.5 מיליון שקל בממוצע לחודש.
הסכומים שקוזזו מ-1.3 עד לסוף מאי יוחזרו רטרואקטיבית לזכאים עם כניסת החוק לתוקף. בקצבאות חודש יוני לא יתבצע קיזוז. סביר שכמו בכל המשק רוב המובטלים מקבלי הקצבאות לא יחזרו לעבודה עד סוף יוני ויתפתח ויכוח חדש האם להאריך את הקפאת איסור כפל הקצבאות גם לחודשים הבאים. שמולי אמר כי "מדובר בהישג לטובת השכבות החלשות. לא נשאיר אף אחד מאחור".
מנכ"לית עמותת 121 לשינוי חברתי, שנאבקה לשינוי החוק, טלי ניר אמרה בתגובה כי "סוף סוף תיקון העוול הנורא. אנו קוראים לביטוח הלאומי להעביר כעת באופן מיידי את הכספים לזכאים. כמו כן, אנו קוראים לשרי האוצר והרווחה לקדם במהירות את המשך דמי האבטלה למפוטרים שלא יחזרו לעבודה אחרי יוני. על רקע המצב במשק והתמשכות הליכי החקיקה, ראוי לעגן בחקיקה שיובטחו דמי אבטלה לכל מי שלא יחזור לעבודה עד אחרי החגים".