המאבק בין שותפות תמר מקבל היום (א') תפנית מפתיעה: נציגי הממשלה השונים, לרבות היועמ"ש, משרד האוצר ומשרד האנרגיה, הודיעו לנובל אנרג'י (25% במאגר תמר) ולדלק קידוחים (22% במאגר) שנובל מחזיקה בזכות וטו על חוזי הגז החדשים - וזאת לפחות עד לשנה הבא. הווטו יתבטל באחד משני מקרים: כשדלק קידוחים תמכור עד אמצע 2021 את אחזקותיה במאגר תמר, או כאשר נובל תאפשר מכירה ללא זכות וטו מצידה עד לסוף שנה הבאה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
חוות דעתו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט כלכלי) אושרה על ידי היועץ המשפטי לממשלה, כאשר המשמעות למשק היא כפולה: בטווח הקצר, בעוד שלושה שבועות, הצרות הללו יהיו הצרות של שברון, שאמורה לרכוש את נובל בתחילת אוקטובר, והיא תתאים את המנגנון החדש של החוזים למשק. בצד הצרכני חברת החשמל - או כל גורם - לא יוכלו לרכוש גז זול בצורה חופשית והן יהיו תלויים בנובל אנרג'י או שברון טרם חתימת כל חוזה, לפחות עד סוף שנה הבאה.
צד הדברים האלה הבהירה חוות הדעת של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט כלכלי), כי השותפות בתמר יכולות להגיע להסדרים של מכירה בנפרד של הגז או להסדרים של קבלת החלטות בשותפות תמר על פי רוב דעות וכי פתרונות אלה, על פניו, יאיינו את זכות הווטו.
הקביעה מביאה לסיומה הקרוב של הסאגה שליוותה את פעילות השחקנים במאגר מאז אוקטובר 2019. כפי שנחשף בכלכליסט, חלק מההשותפות במאגר - ובראשן ישראמקו (28.75%) ותמר פטרוליום (16.75%) האשימו את דלק ונובל אנרג'י שהן "מצויות בניגוד עניינים" סביב חוזה קטן יחסית מול חברת החשמל, במסגרתו ישראמקו ותמר פטרוליום רצו למכור גז במחיר זול יחסית למקובל בשוק.
"ההפרה עולה לכדי עבירה פלילית"
נובל ודלק הגישו וטו, כאשר ההאשמה שהוטחה בהן הייתה שהן מנסות "לגנוב" את החוזה למאגר לווייתן, שם שתיהן מחזיקות 85% יחד. הווטו הוביל למלחמת האשמות פנימית עד לרמה שכל צד שכר עו"ד, כאשר אלו של תמר פטרוליון וישראמקו הגדילו לעשות וטענו במסגרת התכתבויות ש"הפרה של איסורי הווטו אינה רק הפרה של הוראות החוק הרלוונטיות, אלא שהיא אף עולה לכאורה לכדי עבירה פלילית על החוק".
בנובמבר 2019 הצדדים הפסיקו להתכתב ופנו לעזרת משרדי הממשלה כמו גם לרשות התחרות, ממנה הם ביקשו לקבוע שנובל ודלק מפרות את מתווה הגז הממשלתי, ומונעות בווטו שלהן מכירת גז זול. היום כאמור היועמ"ש, בסיוע משרדי הממשלה, פסק לטובת דלק ונובל ארנג'י, וקבע שזכות הווטו שלהן עדיין שרירה וקיימת.
בהודעה משותפת מסרו הרגולטורים, לרבות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט כלכלי), מאיר לוין, שעל פי חוות דעתו "המצב הקיים היום במאגר תמר, לפיו יש בידי נובל למנוע עסקאות מכירה של גז או לכפות בהן תנאים הוא מצב שבו נובל מחזיקה בזכות וטו. נובל אמנם הפחיתה את שיעור אחזקותיה בתמר ל-25%, אך כיוון שמכירת אחזקותיה נעשתה לחברת תמר פטרוליום, שנחשבת גורם קשור (כי היא מחזיקה ב16.75% ממאגר תמר - ל"ג) המכירה אינה נחשבת כמכירה, כהגדרתה במתווה הגז". עוד אמר לווין שלנובל הוקצה במתווה פרק זמן של עד חודש דצמבר 2021 על מנת לעמוד במתווה הגז ולפיכך השורה התחתונה היא ש"היא אינה מצויה, נכון להיום, במצב של הפרת מתווה הגז".
לפיכך, לפי חוות הדעת על נובל לשנות את מנגנון קבלת ההחלטות בתמר כך שעד ליום מכירת הזכויות בתמר לצד שלישי שאינו קשור לדלק או נובל, או עד חודש דצמבר 2021, לפי המוקדם מביניהם, נובל לא תחזיק בזכות וטו. מנגד, לדלק לא עומדת זכות וטו, וזו "עומדת בניגוד להחלטת הממונה על התחרות משנת 2006, אשר העניקה פטור מהסדר כובל לשותפות תמר, אך התנתה את מתן הפטור בתנאי שלפיו לא יוכלו דלק וישראמקו למנוע לבדן קבלת החלטות בתמר".
לוין מחדד שלהבדיל מנובל, על דלק וישראמקו להביא בתוך חודש לתיקון מנגנון קבלת ההחלטות בתמר כך שאף אחת מהן לא תוכל למנוע קבלת החלטות בתמר לבדה.