החשש מהעלאת הריבית בבנקים למשכנתאות בשל משבר הקורונה נתן את אותותיו, והציבור שהסתער על הבנקים, נטל משכנתאות חדשות בהיקף של 8.7 מיליארד שקל בחודש מרץ בלבד. כך עולה מנתונים שמפרסם היום (ב') בנק ישראל.
מדובר בשיא של כל הזמנים בהיקף נטילת המשכנתאות, כאשר לשם ההשוואה היקף המשכנתאות בחודשים ינואר ופברואר, שניטלו טרם משבר הקורונה, עמד על כשישה מיליארד שקל בכל אחד מהם. בבנק ישראל מציינים כי השיא בנטילת הלוואות משכנתה בסך 8.7 מיליארד שקל גבוה ב-50% מהממוצע בחצי השנה האחרונה.
על פי הערכות, את מרבית העסקאות ביצעו מי שמכרו דירה לפני המשבר, והיו חייבים לרכוש דירה למגורים, לאחר שהתחייבו בתאריך פינוי הדירה שמכרו.
גם זכאי מחיר למשתכן רשמו שיא בנטילת משכנתאות, כאשר מתוך סך היקף המשכנתאות שניטלו - 1.1 מיליארד שקל היו הלוואות שנטלו זכאי מחיר למשתכן בחודש מרץ במטרה לרכוש דירה מוזלת. מדובר בגידול משמעותי לאור העובדה שהיקף המשכנתאות שניטלו במסגרת תוכנית מחיר למשתכן במהלך השנה החולפת עמדו בהיקפים שנעים בין 630 ל-990 מיליון שקל בכל חודש.
ברקע הדברים ובמקביל לנטילת משכנתאות חדשות, מצויה גם הוראת בנק ישראל המאפשרת דחיית תשלומי המשכנתא בשל ההשלכות הכלכליות הקשות של משבר הקורונה על המשק.
נתוני בנק ישראל מצביעים על כך שנכון ל-19 באפריל, ב-121 אלף משכנתאות ניתנו דחיות תשלומים לתקופה של 4-3 חודשים. התשלומים מסתכמים בסך של 1.7 מיליארד שקל. בבנק ישראל מציינים כי "מדובר על תזרים של 20-15 אלף שקל בממוצע שהתפנה למשפחה שביקשה לדחות את תשלומי המשכנתא". עוד הוסיפו בבנק ישראל כי המערכת הבנקאית מאשרת את הרוב המוחלט של הבקשות לדחיה, למעט לאלו שלא עמדו בתנאי ההחזר לפני המשבר.
עוד מציינים בבנק ישראל כי בחודש מרץ לא נרשמה עלייה בריבית, עובדה שמסבירה את הסתערות הציבור על משכנתאות חדשות. עלייה בריבית בשיעור של 0.6% נרשמה בחודש אפריל במסלולים צמודי המדד. בבנק ישראל מעריכים שהריבית תשוב ותרד על רקע הצעדים שנקט הבנק.