האפשרות המזעזעת לפיה התפרצות נגיף הקורנה תהפוך למגפה משבשת החיים הראשונה של עידן הגלובליזציה, מחדשת את הספקות לגבי יציבות הכלכלה העולמית. כשמספר המתים מהמחלה מתקרב ל-3,000, למעלה מ-80 אלף אובחנו בנושאי הנגיף, והתפרצות באיטליה המשפיעה כעת על החלק העשיר יותר של כלכלת המדינה, כמה מהכלכלנים הבכירים מתחילים לשער מה תהיה ההשפעה של התפרצות בלתי מוגבלת על הצמיחה העולמית.
בחברת אוקספורד (Oxford Economiccs LTD) מעריכים שמשבר בריאות בינלאומי יכול למחוק יותר מטריליון דולר מהתוצר המקומי הגולמי הגלובלי. זה יהיה תג המחיר הכלכלי עבור עלייה במספר הנעדרים ממקומות העבודה, תפוקה נמוכה יותר, שינויים בלוחות הנסיעות, שיבוש שרשרות האספקה והפחתת סחר והשקעות.
המשקיעים כבר עצבניים, כאשר מדדי המניות בארה"ב צנחו אתמול (ב') ביותר מ-3% ומדד S&P 500 ירד הכי הרבה מאז פברואר 2018.
לעת עתה, בנקאים מרכזיים וממשלות ממשיכים להמר כי לנגיף הקורונה לא תהיה השפעה רבה על הכלכלה העולמית ואולי הוא אפילו יאפשר לה חזרה מהירה לשגרה ברגע שהמחלה תדעך. הערכה כזו נמצאת כעת תחת מבחן.
בעוד שקרן המטבע הבינלאומית מעריכה כי הנגיף יאלץ אותה להוריד רק 0.1% מתחזית הצמיחה העולמית שלה ל-2020, העומדת על 3.3%, הכלכלנית הראשית של הקרן, גיטה גופינאת, אמרה בראיון כי הצהרה על מגפה תסתכן ביצירת "תרחישים איומים ומבשרי רעות".
טדרוס אדהנום, יו"ר ארגון הבריאות העולמי, כינה את המקרים החדשים "מדאיגים במיוחד", אך אמר כי ההתפרצות עדיין איננה בגדר מגפה.
ובכל זאת, השבתה ממושכת של מפעלים בסין שהיו אמורים לחזור לעבוד, והתפשטות הנגיף לדרום קוריאה, איראן וצפון איטליה (ליבה התעשייתי של המדינה), מעוררים את החשש ממספר מתים הולך וגדל ושיבושים גדולים בהרבה. הנגיף עלול להביא את איטליה למיתון שייתכן ויפגע בהמשך גם בשאר אירופה.
"70% מאוכלוסיית העולם תידבק בקורונה"
מארק ליפשיץ (Marc Lipsitch), אפידמיולוג מאוניברסיטת הרווארד, חוזה כי "בסופו של דבר לא יהיה ניתן להכיל את נגיף הקורונה", שעל פי תחזיתו ידביק תוך שנה בין 40%-70% מהאנושות. "עם זאת אין סיבה להיבהל", מבהיר ליפשיץ', רבים מאותם אנשים לא יחלו במחלות קשות ואף לא יראו תסמינים כלל. זה המקרה כעת אצל אנשים רבים שנמצאו כנשאים של הנגיף".
בדיוק בגלל זה ליפשיץ לא חושב שניתן לעצור את הנגיף. נגיפים כמו SARS, MERS ושפעת העופות רוסנו בסופו של דבר בחלקם מכיוון שהיו אינטנסיביים יותר ושיעור התמותה שלהם היה גבוה יותר.
במילים אחרות, אם נדבקתם בנגיף שגרם ל- SARS, רוב הסיכויים שלא הייתם יכולים לצאת מהבית. אך מכיוון שנגיף הקורונה (המכונה COVID-19), יכול להיות אסימפטומטי או לפחות קל מאוד, יש סיכוי טוב יותר שאנשים ימשיכו בשגרת חייהם כרגיל. אולם הצד החמור הוא הקושי להתחקות אחרי הנגיף ולמנוע אותו. במובן זה הנגיף דומה לשפעת, שיכולה להיות גם קטלנית, אך לעיתים קרובות חולפת מבלי שהאדם הנגוע יחפש טיפול רפואי.