נחום ביתן נאבק בכל הכוח למציאת חלופות לעסקה למכירת 45% מיינות ביתן לקבוצת משקיעים בראשות הפניקס. ל"כלכליסט" נודע כי ביתן ניהל בשבוע האחרון מו"מ עם איתן יוחננוף, מבעלי השליטה ומנכ"ל רשת יוחננוף, למיזוג שתי הרשתות.
ככל הידוע, לפי שעה הצדדים לא הגיעו להבנות, על רקע חילוקי דעות על נתח האחזקות של כל אחד מהם בחברה הממוזגת. יוחננוף הסכים לתת לביתן עד 20% מהחברה, בעוד ביתן רצה נתח משמעותי יותר. עם זאת, המגעים בין ביתן ויוחננוף נמשכים.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי קרן אייפקס שכבר התעניינה בעבר ברכישת השליטה ביינות ביתן ניסתה שוב לבחון זאת שוב בימים האחרונים, אך לפי שעה אין התקדמות בעניינה, היות שהבנקים מעדיפים עסקה בהובלת הפניקס.
משפחת יוחננוף מחזיקה בשליטה (79%) ברשת בחלוקה בין אב המשפחה מרדכי (30%), איתן המכהן כמנכ"ל (19%) ואחיותיו שרית וחלי (15% כל אחת).
רשת יוחננוף שהונפקה לפני כשנה וחצי, נסחרת לפי שווי של כשני מיליארד שקל. לרשת, המתמקדת בחנויות דיסקאונט בפאתי הערים, חיסרון משמעותי של זרוע חנויות עירוניות. חיסרון זה בלט בשנה החולפת, שבה נרשמה העדפה צרכנית לקניות בחנויות שכונתיות.
בעוד שוק המזון צמח בכ-9% ביחס לתשעת החודשים הראשונים אשתקד ורשתות עם חנויות שכונתיות דוגמת שופרסל וויקטורי זינקו בשיעור דו ספרתי, צמחו מכירות יוחננוף באחוזים בודדים.
יוחננוף, שהצהירה על כוונותיה להתרחב בשנה הקרובה, רכשה בשנה החולפת שמונה חנויות מיינות ביתן. רכישת קבוצת ביתן, המחזיקה ברשת מגה בעיר, תוכל להזניק את המכירות של הקבוצה הממוזגת לכשבעה מיליארד שקל בשנה ואת שוויה ל-3-3.5 מיליארד שקל. מנגד, מדובר בעסקה מורכבת, של מיזוג כ-150 חנויות עם רשת המונה 28 סניפים בלבד.
בנוסף, עסקה בין הצדדים צפויה להיתקל בקשיים מצד רשות התחרות, על רקע החפיפה הגיאוגרפית הקיימת בין הרשתות אשר תחייב מכירת סניפים למתחרים.
המו"מ עם יוחננוף, מתקיים על רקע צעד אגרסיבי שבו נקט ביתן, כאשר פיטר את יו"ר החברה שלמה רודב. מינויו של רודב נכפה על ביתן על ידי הבנקים, על רקע עומק חובותיה של החברה. מדובר בצעד, שאין לו היתכנות, אלא אם ביתן יוכל להציג חלופה לכיסוי התחייבויותיו לבנקים.
מיינות ביתן ומיוחננוף לא נמסרה תגובה.