חברת האופנה הישראלית בגיר גרופ פנתה היום (ב') לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בבקשה לצו הקפאת הליכים. בית המשפט נענה והוציא בשלב זה צו הקפאת הליכים זמני לחברה. במסגרת הבקשה, התבקש בית משפט למנות את מיכאל (מיכה) רונן, המכהן כמנכ"ל החברה מאז 2019, כנאמן של החברה לתקופת ההפעלה, וזאת לצידו של נאמן נוסף שימונה על ידי בית המשפט. יודגש כי אין קשר בין בגיר גרופ למותג בגיר הישראלי לייצור חליפות.
לרונן, שהיה בעבר מנכ"ל הוניגמן, הכרות קודמת עם החברה שכן הוא כיהן בה בעבר בתפקיד סמנכ"ל הכספים וכמשנה למנכ"ל. הוא החליף בתפקיד את ערן יצחק שניהל את החברה במשך 3.5 שנים. במסגרת בקשת הקפאת ההליכים טוענת בגיר גרופ, באמצעות עו"ד צוריאל לביא ושירלי יפרח אזור ממשרד ליפא מאיר, כי בגיר גרופ היא חברה ישראלית, הנסחרת בבורסת AIM שבלונדון.
עוד היא טוענת כי לה חמש חברות מוחזקות במדינות זרות - מצרים, אתיופיה, ארה"ב, אנגליה ואיי הבתולה, וכן משרד אזורי בוויאטנם. החברה והחברות המוחזקות פועלות בחו"ל בלבד בתחום של אופנה מחוייטת לגברים ונשים. יחד עם זאת, מטה החברה - הכולל את פעילויות הפיתוח, הרכש, כספים ועוד, ממוקם בישראל (בקריית גת) ובו עובדים כ-30 עובדים.
מהבקשה עולה כי בין לקוחותיה העיקריים נמנים חנויות כלבו בינלאומיות וחברות מובילות בארה"ב ובאנגליה, בהן קבוצת ארקדיה (בין היתר בעלת המותג טופשופ), ג'וזף איי בנק, רשת חנויות ברוקס ברדרס, ועוד. החברה גם מייצרת לחברות מדים (UNIFORM) וכן עובדת עם חברות המספקות לחברות אופנה וקמעונאים. ב-2018, כך על פי דיווחי החברה, ייצרה בגיר 2.5 מיליון פריטי לבוש.
"בתוך ימים מצאה החברה עצמה במצב חריג"
אולם, במסגרת הבקשה נטען כי בעקבות משבר הקורונה העולמי, נקלעה בגיר גרופ בפתאומיות לסחרור רבתי. "המכה הקשה ניחתה על החברה במחציתו השניה של חודש מרץ, עת התפשטה המגיפה לאירופה ולארה"ב. כאמור לעיל שווקי היעד של החברה הינן אנגליה וארה"ב, שתי מדינות בהן ננקטה בתחילת הדברים מדיניות של עסקים כרגיל. אולם, ככל שחלפו הימים כך שונתה המדיניות גם בארצות אלה ורשתות חנויות נאלצו לסגור את שעריהן.
"וכך, בתוך ימים מצאה החברה עצמה במצב חריג מאין כמותו בו לקוחותיה המרכזיים, שהינם כאמור, בין היתר, רשתות אופנה גדולות בארה"ב ובאנגליה, עצרו/ביטלו/דחו ללא מועד מוגדר חלק משמעותי מההזמנות הקיימות והעתידיות, וכן, בנוסף, חלקם גם שינו תנאי תשלום בגין הזמנות שסופקו, באופן חד-צדדי ועד כדי עצירה מוחלטת של התשלומים".
עוד נטען כי בעקבות התפשטות המגיפה בעולם, מפעלי הייצור של החברה - המצויים כאמור במצרים ובאתיופיה ומעסיקים כ-2,000 עובדים - נסגרו ואינם פעילים.
כמו כן, נטען בבקשה כי תקציב ההכנסות הצפוי לשנת 2020 עמד על כ-55 מיליון דולר, אולם התחזית נכון להיום, על בסיס המצב הנוכחי והנתונים שיש בידי החברה עומדת על כ-25-30 מיליון דולר בלבד (פחות ממחצית). בין בעלי המניות בחברה: הציבור, אס.ג'י אחזקות טקסטיל, נכסי בארינבוים ומן קפיטל ניהול.
"חייבים לנו למעלה מ-13 מיליון דולר"
לפני כשנתיים חתמה בגיר עם החברה הסינית Shandong Ruyi על עסקה, במסגרתה החברה הסינית אמורה היתה לרכוש 54% ממניות בגיר עבור 16.5 מיליון דולר, אך העסקה לא הושלמה. לאחר שהחברה הסינית לא העבירה את מרבית סכום הרכישה, ובגיר גרופ טוענת להפרות הסכם מצדה.
"הם הפרו את ההסכמים והודענו בדצמבר האחרון שאנחנו עומדים לפתוח נגדם בהליכים משפטיים", מסר מיכה רונן ל"כלכליסט". "היה הסכם מול החברה הסינית, היו כמה וכמה הארכות אבל הם הפרו הסכמים. הם העבירו לנו 3.5 מיליון דולר בלבד, וגם זה לאחר לחצים רבים, וחייבים לנו למעלה מ-13 מיליון דולר. בגיר נהגה ברגישות ובסבלנות, אבל החברה הסינית לא עמדה בהסכם".
בגיר גרופ נסחרת בבורסת AIM בלונדון בשווי של כ-2 מיליון דולר. מרבית מניות החברה מוחזקות בידי הציבור וחלק קטן בידי צביקה בארינבוים, מרק זלצמן ובנק דיסקונט. מה-3 באפריל, לבקשת החברה, המניה נמצאת בהשהיית מסחר. כבר במועד זה הודיעה החברה לבורסה בלונדון שהיא שוקלת את צעדיה, לאור העובדה שלקוחותיה בארה"ב ואנגליה סגרו את החנויות לפני חודש ימים ועצרו לה תשלומים.
הבורד, כך הודיעה החברה, חוזה שלא יהיו לחברה מספיק מקורות לפעול תחת אילוצים אלה, ולכן היא שוקלת צעדיה ובין היתר בוחנת גיוס הון ומתייעצת עם משפטנים בנוגע להליכי חדלות פרעון. כאמור, החברה בחרה לבסוף להגיש בקשה להקפאת הליכים.