מועצת רשות המים אישרה בחמישי האחרון מפה לאומית חדשה שמסדרת מחדש את פריסת תאגידי המים הקיימים לחברות אזוריות. משמעות המהלך היא צמצום מספר תאגידי המים הקיימים מ-56 ל-30 תאגידים בלבד.
הצמצום בוצע לאחר שימוע ציבורי, כאשר הטענות בעד המהלך הן שסגירה ואיחוד תאגידי המים יובילו להתייעלות של חלק מהגופים ומתן שירות טוב יותר לאזרחים, במיוחד בקרב גופים שהתקשו להחזיק עצמם כלכלית.
מבקר המדינה כבר קרא בעבר לבחון את כדאיות פעילותם של חלק מתאגידי המים, והסברה היא שעם האיחוד המיוחל בחלק מהאזורים בארץ יצומצמו משרות כפולות ולו בשל העובדה שהחברה או התאגיד החדש לא יצטרכו להעסיק ריבוי יועצים משפטיים, רואי חשבון, דירקטוריונים ומנכ"לים.
במשרד האוצר כבר סימנו בעבר את חלק מהתאגידים כחלק מ"מפעל ג'ובים", ולכן ההתייעלות המוצעת אמורה להוביל בטווח הארוך להוזלת תעריפי המים. לגבי לוחות הזמנים רשות המים השיגה דחייה קלה ביישום, ומתוך הבנה שתאגידי המים נמצאים בחזית הטיפול במשק המים העירוני בתקופת משבר הקורונה, משרד המשפטים אישר ליישם את המהלך רק בחודש אוגוסט הקרוב. תאגיד שלא יישמע לכך, עלול לעמוד בפני סנקציות שונות לרבות איסור חלוקת דיבידנדים או פיזור הדירקטוריון.
על פי ההערכות, מרכז השלטון המקומי צפוי להלחם בגזירה, בוודאי לאור ההתנגדות שלו שהופגנה רק בחודש שעבר, בין היתר בדרך של עתירות לבית המשפט, כמו גם גיבוש חקיקה שתבטל את המהלך תחת הטענה שתעריפי המים עלולים בכלל להתייקר, ושרכוש התאגידים הוא קניין שלא ניתן להפקיע מהם.
עיון במפת התאגידים מגלה שבצפון אזור גולן-כנרת יאחד 18 רשויות מקצרין עד ראש פינה; אזור אשקלון יחבר 4 רשויות כולל אשקלון, קריית גת, שדרות ונתיבות; חברת אגן השורק תחבר 6 רשויות לרבות בית שמש, רמלה, גדרה וקריית מלאכי; חברת השפלה תאחד 4 רשויות לרבות רחובות, נס ציונה, מזכרת בתיה וקריית עקרון.
חברת מקווה ישראל תחבר שלוש רשויות לרבות חולון ובת ים; חברת מעלה הירקון תחבר 4 רשויות בהן פ"ת, ראש העין, כפר ברא ואלעד; אזור הנגב המזרחי יאחד 12 רשויות ממצפה רמון ועד עומר; בקעת אונו תאחד 6 רשויות מסביון עד אור יהודה; תל אביב תאוחד עם רמת השרון; חברת אפולוניה תאחד את כפר שמריהו עם רעננה והרצליה; גוש דן יאחד את ר"ג עם בני ברק וגבעתיים.
אזור השרון יאחד 7 רשויות בין קלנסוואה לנתניה; אזור חיפה יאחד 7 רשויות בכלל זה קריית אתא עם עוספיה, כאשר העיר חיפה עצמה תאוחד כגוף נפרד עם נשר וטירת הכרמל; אזור הגליל המערבי יאחד 15 רשויות מבית שאן ועד טבריה; אזור באר שבע יאחד 4 רשויות לרבות באר שבע עם אופקים ואזור ירושלים יאחד 4 רשויות לרבות ירושלים עם אבו גוש.
כזכור, הקמת התאגידים יצאה לדרך בשנת 2010, והמהלך צמצם כ-200 מחלקות מים שפעלו במסגרת הרשויות המקומיות. עם הקמתן ההשקעות ברשת הולכת המים והביוב עבדו כמשק סגור, והתשלום עבור שירותי המים לא זלג לשימושים אחרים.
לאחר הקמתם התגלה שפחת המים (דליפות) הצטמצם בכ-10%, כמות מים ששווה לתפוקת מתקן התפלת מי ים. בשנת 2013 נעשה ניסיון לצמצם את מספר התאגידים מ-56 ל-11, אולם עיכובים בירוקרטיים והתנגדות של מרכז השלטון המקומי דחו את המהלך והחקיקה בנושא הפכה ל"אות מתה". בתחילת 2020 הונע המהלך מחדש, וכאמור עכשיו הוא הסתיים.