פופוליזם או דאגה אמיתית לענף הנדל”ן? משבר הקורונה מדרבן בימים האחרונים את חברי הכנסת להעלות סדרה של תביעות והצעות חוק שמטרתן לסייע לרוכשי ושוכרי דירות, נוטלי משכנתאות וענף הנדל"ן כולו. תביעות שונות כבר הוגשו למשרדי האוצר והשיכון, לבנק ישראל ולבנקים. באוצר ובבנק ישראל לא ימהרו לאמץ אף דרישה של ח”כ כזה או אחר, אבל המציאות כבר הוכיחה שלא פעם הדרישות הללו מתגלגלות בסופו של דבר לצעדים אופרטיביים של ממש, ובמיוחד על רקע גלי מחאה כמו אלה שכבר ניכרים בעת הזו בקרב רוכשים, שוכרים ויזמים.
ח"כ יואב קיש (הליכוד) הגיש הצעת חוק הקובעת אפס מס רכישה לרוכשי הדירות בשנת 2020, הן לרוכשי דירה ראשונה והן למשקיעים. קיש מציע להמשיך בכך ב-2021, ולהטיל מס רכישה של 4% על בעל דירה שרוכש דירה נוספת, במקום 8% כיום: "הקבלנים ממשיכים לבנות ולהוציא כספים עבור עובדים ותשומות בנייה, ומנגד אין כמות משמעותית של עסקאות. זה יוצר אי־ודאות גדולה בשוק הנדל"ן, שעלול להביא עקב חוסר נזילות לקריסת חברות בנייה".
ח"כ משה ארבל (ש"ס) פנה השבוע לשרת השיכון יפעת שאשא ביטון בבקשה לתת הקלות למי שזכה במכרזי מחיר למשתכן. לפי הצעתו, הזוכים יוכלו לדחות תשלומים לקבלנים, ומי שאיבד את מקום עבודתו ומתקשה בהחזר המשכנתא יוכל למכור את הדירה מיד, ולא יחויב להחזיקה בבעלותו למשך חמש או שבע שנים: "בשבועות האחרונים התקבלו בלשכתי פניות רבות מזוכים בדירות מחיר למשתכן, החוששים כי יכולתם הכלכלית לעמוד בהוצאות הכרוכות ברכישת דירה נפגעה ממשית בעקבות משבר הקורונה.
"בתקופה קשה זו, שבה כה רבים מאבדים את מקום עבודתם ונפגעים כלכלית, אבקש שמשרדי האוצר והשיכון יפעלו להקל על הזוכים בדירות לעמוד בתנאים לרכישת דירה. בפרויקטים שבהם ניתנו היתרי בנייה לאחרונה והזוכים נדרשים לקחת משכנתא בתקופה הקרובה ממש, על המדינה להגיע להסדר עם הקבלנים שיאפשר לזוכים לדחות את לקיחת המשכנתא בחודשים ספורים עד חלוף תקופה זו. במקרים קיצוניים, של זוכה שהוא או בת זוגו איבדו את עבודתם במהלך המשבר, על המדינה להקל בתנאי הזכייה ולאפשר את מכירת הדירה באופן מיידי".
ח"כ מיכל שיר (הליכוד) דרשה מחדוה בר, המפקחת על הבנקים, להוסיף לדחיית תשלומי המשכנתא גם את דחיית הריביות שנצברות: "לצד הבקשה לדחיית המשכנתא הלווים נאלצים לאשר בהסכם לשלם ריבית דריבית על הריביות בגין הדחייה, תשלומים מוגדלים וקיבעון שינוי תאריך התשלום". שיר הזהירה כי "נוטלי המשכנתאות שהכנסותיהם נפגעו מהמשבר הכלכלי במשק יתקשו לשלם את הגדלת ההוצאות גם בתקופה שהמשק יחזור לעבוד והכנסותיהם יחזרו לתיקונן. במקום לתת כתף ולסייע למשק בעת זו, הבנקים בוחרים למכור כסף ביוקר ולנסות להרוויח על גב האזרח המצוי במשבר. זהו ניצול ציני של המצב".
ח"כ יאיר גולן (מרצ) הציע לאפשר לשוכרי דירות לשלם שכירות מופחתת בתקופה שבה המשק פועל באופן חלקי: "התמורה הכספית עבור כל חוזה לשכירת דירת מגורים תופחת בחצי משיעורה ערב כניסת המשק לתקופת פעילות חלקית, וזאת לתקופה של שלושה חדשים". עוד הציע כי לא תתאפשר הגשת תביעה לפינוי הדירה המושכרת, אלא אם שופט קבע אחרת. שוכר שעובד כסדרו או יש לו או לבן זוגו דירה או שכרו ביום מעבר המשק לפעילות סדירה גבוה מהשכר הממוצע במשק לא יהיה זכאי להפחתה.