תזכורת: השפעת הקורונה על הבורסות
(אלי סגל)


אירוע נדיר בשוק הסחורות: החוזה העתידי לחודש מאי על הנפט הגולמי מסוג WTI הנסחר בבורסה של שיקגו נסחר ברמה נמוכה מאפס - בפעם הראשונה זה עשרות שנים. מדובר בחוזה עתידי אשר פוקע עם תום המסחר הערב. המשמעות היא שכל מי שמחזיק בחוזה הזה ולא מוכר אותו יקבל משלוח פיזי של חביות נפט.
החוזה העתידי לחודש יוני שפוקע בעוד חודש נסחר ברמה של 22 דולר (ירידה יומית של כ-20%) לחבית והוא החוזה הפעיל ביותר מבחינת הסוחרים. הסיבה לירידה מתחת לאפס של החוזה הקרוב קשורה לירידה החדה בביקוש לנפט בעקבות משבר הקורונה. החברות אינן צריכות להצטייד בנפט משום שלרובן יש עודף היצע.
הפגיעה ההרסנית שסופגים החוזים על ה-WTI לחודש מאי נובעת בין היתר מכך שהסחורה שעל הפרק היא הרלבנטית לדלקים שיסופקו בתקופה שחלק ניכר מארה"ב עדיין תחת מגבלות סגר. לפיכך, הביקוש הנמוך מאד הצפוי לדלק גורר קריסה בחוזים לפני מועד הפקיעה, הרלבנטי ביותר למחירי החוזים על הנפט הקשורים לדלק.
במסחר על חוזים, בשלב הפקיעה, קבוצת המשקיעים שסוחרת בנייר מגלגלת את החוזה לחודש הבא - מכירת החוזה של מאי במקרה שלנו ורכישת החוזה של יוני. יש גם סוחרים שרוכשים עבור הלקוחות שלהם את הנפט הפיזי (כאמור, בתי זיקוק וחברות תעופה הן החברות הרלבנטיות ביותר). כאמור, הקריסה בביקושים גוררת מצב שבו כבר אין מקום לאחסן את הנפט, ובמקביל, לנפילה חופשית בשווי הסחורה.
דניאל היינז (Daniel Hynes), אסטרטג הסחורות הבכיר ב-ANZX שהבהיר את הדברים בראיון ל-CNBC, ציין גם שבתנאי שוק "נורמליים", הפער חוזה על חודש קדמי לחודש שני עומד על בין 40 ל-50 סנט לחבית - הפער במצב החריג שנוצר היום הוא בהיקף של עשרות דולרים.
"יש כרגע הרבה מאד נפט גולמי בשוק שעובר לבתי הזיקוק, שאינם צריכים אותו. בשלב הזה אנחנו לא רואים כל הקלה בטווח הקצר לשוק הנפט", אמרה ל-CNBC הלימה קרופט (Helima Croft), ראש מחלקת אסטרטגיית סחורות ב-RBC Capital.
המצב בשוק הנפט בו החוזה הקרוב יותר נסחר בפער משמעותי (חיובי) מהחוזה הבא אחריו, נקרא קונטנגו (Contango). מצב זה נוצר כאשר קיימת ירידה חדה בביקוש לנפט בטווח הקצר. פער זה עשוי לעודד את הסוחרים בנפט לקבע את מחיר המכירה לעוד חודש ובינתיים לשמור על הנפט. למעשה הפער בין החוזה שפוקע מחר (מאי) לבין החוזה שפוקע בעוד חודש, משקף את עלות האחסון של חבית נפט במשך חודש והוא הגדול ביותר מאז 2009.

רק לפני שבוע אופק חתכו את התפוקה

לפני כשבוע מדינות אופ"ק+ (חברות קרטל הנפט ויצרניות עצמאיות בראשות רוסיה), הגיעו לסיכום על קיצוץ התפוקה הגדול ביותר בהיסטוריה. ההסכם הושג לאחר מאמץ בינלאומי קדחתני שכלל פגישה וירטואלית של שרי האנרגיה של מדינות אופ"ק+ (חברות קרטל הנפט ויצרניות עצמאיות בראשות רוסיה) וכן פגישת שרי האנרגיה של מדינות ה-G20.
לפי ההסכם, התפוקה תרד ב-9.7 מיליון חביות נפט ביום (כ-10% מההיצע העולמי), החל במאי - מעט מתחת להצעה הראשונית, שעמדה על 10 מיליון חביות. מטרת קיצוץ התפוקה היתה לייצב את מחירי הנפט לאור הירידה החדה בביקוש העולמי.

מה זה חוזה עתידי?

חוזה עתידי הוא סוג של התחייבות לספק או לרכוש נכס כלשהו במועד עתידי, כאשר המחיר נקבע מראש והתשלום מתבצע במועד מסירת הנכס או הסחורה. השימוש בחוזה עתידי מאפשר לשני הצדדים להבטיח הוצאה או הכנסה כספית ידועה מראש ובכך לצמצם את הסיכון הכרוך בכל מסחר.
לנפט הגולמי מסוג WTI קיימים חוזים עתידיים הפוקעים בכל חודש. כל חוזה עתידי מכיל 1,000 חביות נפט.
פורסם לראשונה: 07:48, 20.04.20