שר האוצר ישראל כץ מתכוון לאשר השבוע בממשלה את הפחתת מס הרכישה למשקיעי הדירות בחזרה ל-5%. בסוף השנה תפקע הוראת השעה של שר האוצר הקודם משה כחלון, שהעלה ביוני 2015 את מדרגת המס הראשונה ל-8% והפחיתה את שיעור המשקיעים מכלל רוכשי הדירות מ-30% ל-13% בלבד.
כץ מעדיף לבטל את הוראת השעה לאלתר, על מנת לשחרר את הקיפאון בשוק הדיור. יחד עם זאת, במשרד השיכון כבר הזהירו כי הורדת המס באופן גורף עלולה לתדלק מחדש את שוק הדיור ולהעלות את המחירים בחדות.
נכון להיום, מס הרכישה למי שרוכש דירה שאינה דירתו היחידה עומד על 8% מהשקל הראשון ועד למחיר של כ-5.3 מיליון שקל. מעל סכום זה, המס קופץ ל-10%. בעקבות ביטול הוראת השעה, מס הרכישה יעמוד על כ-5% עד לסכום של כ-1.7 מיליון שקל, 6% ממנו ועד לסכום של כ-3.5 מיליון שקל, 7% מעל 3.5 מיליון שקל ומדרגת המס של 8% תחול רק מסכום של כ-5.3 מיליון שקל. מס בשיעור של 10% יחול רק על סכום של מעל 16 מיליון שקל.
שפל היסטורי ברכישת דירות
בשנה שעברה רכשו משקיעים כ-14 אלף דירות בלבד, לעומת יותר מ-30 אלף דירות להשקעה שנרכשו בשנת 2015 - רובן ערב כניסת ההוראה החדשה לתוקף. לפי נתונים שהציג האוצר, רכישות המשקיעים באפריל האחרון הסתכמו ב-245 דירות בלבד, שפל היסטורי וירידה חדה של 76% בהשוואה לאפריל 2019. "מלאי" הדירות שמחזיקים משקיעים - רכישות חדשות פחות מכירות - יורד מדי חודש ומאפריל 2016 ועד מרץ האחרון נגרעו ממנו 23,500 דירות.
ההנחה כעת באוצר היא שהיעדר משקיעים משוק הדיור, ודאי נוכח אי הבהירות לקראת פקיעת הוראת השעה בסוף 2020, עוצרת כבר עתה פרויקטים רבים ועלולה לפגוע אנושות בנתוני התחלות הבנייה של דירות חדשות. לפי יעדי האוצר, השוק זקוק להתחלות בנייה של כ-60 אלף דירות בשנה, אולם גם בשנים האחרונות הצליח בקושי לעבור את רף 50 אלף הדירות. בלא מעט פרויקטים המכירות המוקדמות (פרי-סייל) מיועדות מראש בעיקר למשקיעים (שמוכנים לחכות תקופה ארוכה עד המפתח, תמורת הנחה מתאימה), ומדובר בתנאי סף לקבלת מימון מהבנקים ולהתחלת הבנייה בפועל.
מי שצפוי להתנגד באופן גורף להפחתת מס הרכישה הוא שר השיכון יעקב ליצמן. לפני מספר שבועות דרש ליצמן משר האוצר להפחית את מס הרכישה ל-5% אך ורק בפריפריה. ליצמן ציין בפנייתו לכץ, כי "שיעורו הנוכחי של המס השפיע לטובה על ריסון הביקוש בהשקעה בדירות, בעיקר במרכז הארץ", וקרא לשר האוצר לתמוך בהפחתת המס בפריפריה, דווקא בשביל להמשיך את אותה מגמה: "ריסון ביקוש המשקיעים במרכז, והסטה של הביקושים מהמרכז לפריפריה בשל הפרשי המיסוי שייווצרו והמשך בנייה חדשה לטובת הביקוש לדירות להשקעה".
ליצמן העריך כי רכישות משקיעים בפריפריה יסייעו להורדת מחירי השכירות באותם אזורים מכיוון שיגדילו את מלאי הדירות להשכרה - ויגדילו גם את הכנסות המדינה ממסים בשל חזרת המשקיעים לשוק.
בנוסף, החשש הוא כמובן שחזרת המשקיעים בעקבות הפחתת המס תתדלק בחזרה את מחירי הדירות, שעלו גם בשנה האחרונה בכ-4%. כץ ינסה לשכנע את השרים שרכישות המשקיעים בעיקר יתמכו בענף הנדל"ן, יזרימו כספים לקופת המדינה (פחות מס, אך יותר עסקאות) וגם יוסיפו דירות לשכירות לשוק, בתקופה שבה צעירים רבים לא יכולים לחלום על רכישת דירה משלהם.