בנק ישראל נותן אור ירוק לבנק הפועלים, ואפליקציית התשלומים ביט תוכל להפוך לארנק דיגיטלי לכלל לקוחות הבנקים. ביט תנפיק כרטיס אשראי במשותף עם חברת כאל, שיהיה בעצם מעין מועדון חוץ בנקאי לכלל הלקוחות של ביט, שמרביתם אינם לקוחות בנק הפועלים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
יחד עם זאת נקבע כי מסגרות האשראי שייתן בנק הפועלים ללקוחות ביט, ייספרו לו במגבלה שלו על היקף מסגרת האשראי שמותר לבנק להעניק. נזכיר כי במסגרת חוק שטרום נקבע כי על שני הבנקים הגדולים לצמצם ב-50% את מסגרות האשראי ללקוחותיהם לתקופה של שלוש שנים. יחד עם זאת, ניתן יהיה להעניק אשראי במסגרת של 5,000 שקל, מבלי שהדבר ייחשב חריגה מהיקף המסגרות.
בנק ישראל פרסם היום מסמך ובו קבע גבולות גזרה לפעילות הארנקים הדיגיטליים, ובכללם ביט. כך למשל נקבע כי לא יעשה שימוש במידע שנאסף במסגרת ארנק דיגיטלי לשם מתן שירותים פיננסיים או מכירה של מוצרים פיננסיים אחרים, וזאת עד אשר תיבחן סוגיה זו על כלל היבטיה. עוד נקבע כי בארנק תהיה בתוך תקופה קצרה אפשרות לריבוי כרטיסי אשראי, כך שהלקוחות יוכלו לבחור איזה כרטיס אשראי לשלם באמצעות הארנק הדיגיטלי.
"בנק ישראל עוקב מקרוב אחר כלל ההתפתחויות בשוק התשלומים בישראל בכלל ובשוק ארנקי התשלומים בפרט. נוסיף לפעול על מנת לוודא שנשמר האיזון המאפשר הזדמנויות לשחקנים השונים לפיתוח השוק כחדשני, מתקדם, יעיל ותחרותי ובכך להתאים את עולם התשלומים בישראל לחזית החדשנות הטכנולוגית בעולם לטובת רווחת הלקוח", מסר נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון, שטיפל בתהליך האישור של ביט להפוך לארנק דיגיטלי.
לפני כשבועיים פורסם בכלכליסט כי רשות התחרות נתנה אור ירוק למהלך: רשות התחרות בדקה את שיתוף הפעולה בין בנק הפועלים לכאל, ומצאה כי אין זה מקרה הדורש אישור מוקדם שלה, וכעת כאמור הוסרה המגבלה האחרונה, וניתן האישור גם מבנק ישראל.
ביט היא כיום אפליקציית התשלומים הגדולה בישראל עם יותר מ-2 מיליון משתמשים, כשלפי הערכות היא חולשת על נתח שוק של 80% בהעברות הכספים דרך אנשים באמצעות אפליקציה. אולם הבנק מסבסד את הפעילות הזו בהיקף מוערך של מעל 100 מיליון שקל בשנה, היות ואין בה כמעט הכנסות.
כעת רוצים בבנק הפועלים לקחת את ביט לשלב הבא, שגם יניב לה הכנסות, והוא אפשרות של תשלום בביט בבתי עסק. עולם התשלומים נמצא בישראל בתחילתו של מפץ. השינוי הדרמטי בשוק נגרם מכניסת תקן טכנולוגי מתקדם במסופי התשלום בבתי העסק (EMV), והמשמעות שלו היא שניתן לבצע תשלום בבתי עסק באמצעי תשלום מתקדמים כמו הטלפון הסלולרי. בשלב זה החובה היא להחיל אותו על הרשתות הגדולות, וביולי הקרוב החובה תחול גם על שאר העסקים.
יצוין, כי לפני כשבועיים שלח יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ יעקב מרגי, מכתב חריף לנגיד בנק ישראל, שלדבריו לא עושה די ליישום הרפורמה בבנקים ומתכנן לאשר לבנק הפועלים להעמיק את אחיזתו בשוק התשלומים דרך אפליקציית ביט.
הפנייה נעשתה על רקע הפרסומים על כוונת בנק ישראל לאשר לבנק הפועלים להעמיק אחיזתו בשוק התשלומים באמצעות הנפקת כרטיס אשראי ע"י כאל שבבעלות בנק דיסקונט, באפליקציית התשלומים ביט. לנוכח זאת דרש מרגי לקיים דיון ציבורי בוועדת הכלכלה, עוד קודם להחלטה. "הניסיון מראה כי ללא מעורבות אקטיבית ודומיננטית של ועדת הכלכלה, בנק ישראל מתקשה לקדם את התחרות ולהילחם בדואופול", כתב ח"כ מרגי לנגיד.