הסגר השני גרם לעצירה במגמת התאוששות הצריכה בישראל בחודש ספטמבר. כך עולה מנתוני משיכות המזומן בכספומטים והשימוש בכרטיסי אשראי של חברת שב"א, שהגיעו לידי כלכליסט.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מהנתונים עולה כי היקף משיכות המזומן מכספומטים ירד בספטמבר בקרוב ל-8% לעומת ספטמבר אשתקד ל-4.7 מיליארד שקל. היקף השימוש בכרטיסי אשראי - רכישות פיזיות ואונליין - ירד בקרוב ל-1% ל-30.2 מיליארד שקל, זאת בעוד בשנה שגרתית קצב הצמיחה בשימוש בכרטיסי אשראי עומד על 8%-6%.
האונליין שובר שיאים
נקודת החוזקה שבוודאי רק תלך ותתחזק בסגר השני היא הרכישות אונליין. היקף הרכישות הללו זינק בחודש ספטמבר ב-10% ל-17.4 מיליארד שקל. אם ננטרל את נתוני הרכישות אונליין, נקבל תמונת מצב עגומה ולפיה היקף השימוש בכרטיסי אשראי ברכישות פיזיות ירד בספטמבר בקרוב ל-13% לעומת ספטמבר אשתקד.
התחזקות האונליין מביאה לכך שבחודש ספטמבר 57% מהעסקאות בכרטיסי אשראי בוצעו בדרך זו. זהו הנתון הגבוה ביותר מאז הסגר בחודש אפריל (שיא תקופת הסגר) שבו היקף הרכישות אונליין היווה 62% מסך הרכישות בכרטיסי אשראי. אם הסגר במתכונתו הנוכחית פחות או יותר יימשך בשבועות הקרובים, לא נתפלא אם נראה גם את השיא של חודש אפריל נשבר, היות שמאז הסגר הקודם עסקים רבים נכנסו גם הם לפעילות אונליין או שיפרו את יכולותיהם בתחום שהיו טרום המשבר.
חברת שב"א היא האחראית על תשתית התשלומים בישראל. נתוניה מתייחסים לשימוש בכרטיסי אשראי בתוך ישראל, כלומר הם מנטרלים רכישות בחו"ל, תחום שדעך משמעותית מתחילת המשבר. כמו כן הם מתייחסים למשיכות מזומן מכספומטים של הבנקים. בשב"א מציינים כי הירידה בפעילות הורגשה בצורה בולטת מאז הידוק הסגר על המשק ב-18 בספטמבר.
מאז הסתיים הסגר הראשון בחודש מאי, החל המשק במגמת התאוששות, שהביאה לכך שבכל חודש נרשמה עלייה בסך השימוש בכרטיסי אשראי ומזומן לעומת החודש המקביל בשנת 2019. ההתאוששות הזו הגיעה לשיאה בחודש אוגוסט, אז רבים יצאו לחופשות, מה שהגביר את הצריכה בענפים כמו מלונאות ומסעדות. באוגוסט סך השימוש בכרטיסי אשראי ובמשיכות מזומן היה גבוה ב-9.3% לעומת החודש המקביל אשתקד, מה שכבר החל להזכיר קצב צמיחה של תקופת שגרה.
מגמת הבלימה תואץ
אלא שכאמור מגמה זו נבלמה בחריקת בלמים בחודש ספטמבר. לכאורה נתוני חודש ספטמבר אינם קשים, שכן יש ירידה של 1.8% בלבד במשיכות מזומן ובשימוש בכרטיסי אשראי. אולם צריך לזכור כי הסגר חל בפחות ממחצית מהחודש, ולכן את השפעת הסגר במלואה סביר כי נראה בנתוני אוקטובר. זאת בהנחה שלא יהיו הקלות משמעותיות החודש.
בנוסף, לפי נתוני הלמ"ס, בספטמבר אשתקד טסו לחו"ל מעל ל-900 אלף ישראלים, שכן מדובר בחודש החגים המתאפיין בנסיעות רבות לחו"ל. השנה, בשל המשבר והמגבלות, מספר היוצאים לחו"ל נמוך משמעותית. כלומר בתוך גבולות ישראל היו השנה בחודש ספטמבר מאות אלפי אנשים יותר לעומת ספטמבר אשתקד, ולמרות זאת נתוני המזומן וכרטיסי האשראי, שמשקפים את רמת הצריכה, חלשים למדי, שכן השפעת הסגר משמעותית יותר.