"תעשי פרצוף מופתע", כתב לא מכבר במסרון, חוקר לשופטת בפרשה שהכתה גלים בארץ. הערב אף אחד במשרד האוצר לא היה צריך לעשות פרצוף של מופתע. ההתפטרות של ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, שאול מרידור, הייתה רשומה כבר על הקירות במשרד האוצר שבועות ארוכים ורק העיתוי לא היה ידוע.
מאז מינויו של ישראל כץ לכהונת שר האוצר בימי משבר הקורונה, ללא ספק התפקיד החשוב ביותר בממשלה, השתנתה האווירה במשרד האוצר מקצה לקצה. במקומו של השר החייכן והשלו לרוב, משה כחלון, הגיע לאוצר שר קשוח, שהקפיד להזכיר כמעט מדי יום לבכירי המשרד כי הם רק פקידים, ואילו הוא, המכונה "בולדוזר", המחליט האחרון. ולפעמים גם הראשון.
נכון, גם שרי אוצר קודמים קיבלו את ההחלטות בסוגיות השונות שנדונו בצמרת האוצר, אולם כפי שהעיד הערב פקיד בכיר באוצר, "כחלון התייעץ, שמע אותנו ואז החליט". לדברי הבכירים, ישראל כץ מגיע לישיבות לאחר שכבר החליט על תוכנית כלכלית או צעד כלשהו, ורק אז משוחח עם הפקידים. כאשר מי מהם, בעיקר ראש אגף התקציבים, שאול מרידור, והיועץ המשפטי של המשרד, אסי מסינג, הביעו דעה אחרת – כץ נזף בהם והבהיר כי "אני השר, אתה רק פקיד, ואני המחליט".
כך אי אפשר לנהל משרד ממשלתי במדינה דמוקרטית בשנת 2020, ובוודאי לא את משרד האוצר, החולש על כל שקל ציבורי בישראל, ועל קופה של 450 מיליארד שקל בימים רגילים ושל 600 מיליארד בימי משבר הקורונה.
עימותים בין השר לבין צמרת המשרד
שאול מרידור, יש לומר מיד, הוא לא איש קל. גם עם שר האוצר הקודם, משה כחלון, ובעיקר עם המנכ"ל שפרש, שי באב"ד, הוא התעמת ואפילו הם ניסו לפטרו. אולם יחד עם זאת, כחלון ובאב"ד שמעו את דעתו ולא אחת אפילו הסכימו עמו ואף קיימו את רוב הישיבות על פי הנהלים הקבועים. העניין הזה, לפי מכתבו החמור בלשונו, של שאול מרידור, לא התקיים מאז שישראל כץ הגיע למשרד.
עובדה: אפילו עם המנכ"לית, קרן טרנר-אייל, שהוא עצמו הביא ממשרד התחבורה, כבר הספיק כץ להתעמת. הסיבה: הוא החל להדיר מהישיבות את רגליו של מישהו שהפריע לו לפעול: היועץ המשפטי מסינג. כאשר העירה המנכ"לית בישיבה בשבוע האחרון כי יש לקרוא למסינג, הציע לה השר כץ, ולא בצחוק, להצטרף אליו בחדר אחר. טרנר נעלבה, אך אמרה לנו באותו ערב כי לא תתפטר.
מכתב ההתפטרות ששלח הערב מרידור מעורר דאגה עמוקה ועלול להוביל לתוצאה קשה לכלכלת ישראל – הורדת דירוג האשראי, שייקר מיד את הריבית לכל ההלוואות הגדולות שתיטול ממשלת ישראל למימון משבר הקורונה.
במכתבו, שאול מרידור האשים הערב את כץ במעשים חמורים. כטענתו, "ניסיונות לשנות אומדנים תקציביים על מנת לייצר מקורות פיקטיביים, לצורך חלוקת תקציבים נוספים". אמירה כזאת משמעותה אחת: תקציב המדינה מנוהל ברמייה ותוך זיוף נתונים, שדינם הורדת דירוג האשראי.
לשאול מרידור הייתה בבית דוגמה כיצד יש לנהוג כאשר לא מסכימים עם מעשיו של הבוס. אביו, דן מרידור, היה שר האוצר בממשלת נתניהו הראשונה. בדיוק ביום השנה למינויו, בעיצומו של כנס קיסריה, התפטר, כאשר נתניהו אסר עליו לצאת לכנס כלכלי חשוב אף שנהוג היה ששרי האוצר משתתפים בו.
כתב אישום חמור
היו כבר התפטרויות במשרד האוצר שגרמו לסערה. כך התפטר בזעם החשב הכללי, (כיום פרופסור) ירון זליכה, וכך התפטר גם ראש אגף התקציבים, רם בלינקוב.
אולם, ההבדל הגדול בין אופן ונסיבות התפטרותם למה שאירע הערב הוא עצום ורב: מכתבו של שאול מרידור הוא בבחינת כתב אישום חמור להתנהלות הנוגדת כל מהלך תקין המתרחשת בימים אלה - לטענתו - במשרד האוצר. וזה העניין החמור מאד על ההתנהלות במשרד הכלכלי החשוב, שהתברר הערב. ניהול המשרד לפי כללי כץ ולא לפי כללי המנהל התקין.
האם זאת ההתפטרות האחרונה שתהיה בעת הזאת במשרד האוצר? אפילו בכירי המשרד סבורים שזאת רק ההתפטרות השנייה, אחרי החשב הכללי רוני חזקיהו, שטען "מיציתי", אך הכל הבינו שפרש כיוון שלא אושר תקציב דו-שנתי.
כעת, עלולים לבוא עוד אחריה. אם יהיה כאן כדור שלג הוא עלול יהיה לגלגל במדרון את השר כץ, ממועמד לראשות הממשלה לסוף הקריירה הפוליטית שלו. את זה חייב כץ להפנים. עוד מריבות קשות, צעקות, התפטרות – והדרך למינויו של שר אוצר אחר תהיה סלולה. ניר ברקת כבר החל למדוד את החליפה שהבטיח לו ראש הממשלה בנימין נתניהו, ולא קיים.