ההאטה בפעילות ענף הבנייה "עלולה להביא להשפעות משקיות מרחיקות לכת, שכן אי יציבות בענף הבנייה מעמידה את הבנקים בחשיפה לסיכון שעלולה להשליך במעין אפקט דומינו על המשק כולו" - במילים אלה מנמק שר הבינוי יעקב ליצמן הצעת החלטה שתעלה ביום ראשון בישיבת הממשלה, אשר נועדה לשמר את מספר העובדים הזרים בענף והגיעה לידי "כלכליסט".
בדברי ההסבר להצעת ההחלטה שיזם השר נכתב כי התפקוד הנמוך של הענף נובע מצניחה של שני שליש בהיקף פעילות הנדל"ן בצל משבר הקורונה. צניחה המתבטאת בירידות חדות בהיקף העסקאות בענף וירידה חדה במצבת העובדים.
כדי למנוע הידרדרות של הענף וכתוצאה מכך של המשק, מבקש ליצמן מהמשלה לאשר שלושה מהלכים שנועדו למנוע צמצום של מספר העובדים הזרים. ראשית, ליצמן מבקש לדחות עד לינואר 2021 את תחילתו של מתווה לצמצום מספר העובדים הזרים בענף הבנייה. המתווה הזה אושר בממשלה ביוני 2014 ונועד לצמצם את מספר העובדים הזרים מ-16,500 אלף עד ל-2,000 בשלוש פעימות.
כאשר התקבלה ההחלטה ב-2014 היה רצון לעודד העסקת ישראלים, בציפייה שהתלות של הענף בעובדים הזרים תפחת. אבל צעדי הממשלה לעידוד העסקת ישראלים בענף היו מינוריים ולא הביאו לשינוי המיוחל. בנוסף, בחודשים האחרונים צנח מספר העובדים הפלסטינים וגובר החשש כי בעקבות הצהרתו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן על ניתוק היחסים עם ישראל, הפלסטינים לא ישובו לענף.
שנית, ליצמן מבקש להאריך תוקף רישיונות עבודה של עובדים זרים בענף הבנייה בחצי שנה. בעבר רישיון העבודה ניתן ל-82 חודשים, אך הוא הוארך פעמיים בחצי שנה וכעת מבקשים להאריך אותו שוב בעוד חצי שנה.
בנוסף לכך ליצמן מבקש להגדיל את מכסת העובדים הזרים ב-1,100 כך שהיא תתייצב על 17,600. זאת משום שיש 1,000 עובדים זרים אזרחי סין שיצאו לחופשת מולדת, ואינם יכולים לשוב ארצה.
שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן מסר לכלכליסט בתגובה כי "אנו מעודדים את התאוששות ענף הבנייה ממשבר הקורונה, בין היתר בהגדלת מכסת עובדי הבניין הזרים והארכת אשרות העבודה שלהם. כמו כל המשק, ענף הבנייה חוזר לעצמו ואנו פועלים למזער את נזקי המשבר ככל הניתן".