קופת חולים כללית שילמה תוספות שכר של מאות מיליוני שקלים שלא כחוק במשך 6 שנים לכ-10,000 רופאים. משרד האוצר הורה היום (רביעי) להחזיר את הכספים לאלתר לטובת המבוטחים. כך נודע ל-ynet.
מזה מספר שנים מתריע הממונה על השכר ויחסי העבודה במשרד האוצר, קובי בר-נתן, כי קופת חולים כללית אינה מיישמת כדין את הסכמי השכר עם הרופאים. המשמעות היא כי תשלומי שכר שלא כחוק, בסכום כולל עצום של מאות מיליוני שקלים מתקציב הקופה, שולמו לרופאים. הכספים שיושבו, יוחזרו לקופה וצפויים לשמש לטובת שיפור השירות למבוטחים.
בשנת 2016 החלה ביקורת של יחידת האכיפה באגף הממונה על השכר בקופת חולים כללית. מהביקורת של היחידה, הפועלת לאיתור חריגות שכר בגופים הציבוריים, עלה כי קופת חולים כללית הפרה מספר הסכמים קיבוציים עליהם היא חתומה.
בין השאר, נמצא בביקורת המיוחדת כי הקופה שילמה תוספות שכר, בניגוד מוחלט לקבוע בהסכמים. בין השאר, שולמה כך תמורה לשעות נוספות גלובליות לרופאים, שלא ביצעו כלל עבודה בפועל באותן השעות. "למעשה מדובר כאן, לכאורה, במעשי מרמה", אמרו היום גורמים במשרד האוצר.
בנוסף, מתברר כי התבצע תשלום בעבור פידיון ימי חופשה בסכומים העולים על הקבוע בחוק ובהסכמי השכר. בניגוד להסכמים, לא נוכה כלל הסכום הנדרש (5%) בעבור עבודה בפרקטיקה פרטית. כמו כן, קופ"ח כללית שילמה תוספות שכר לרופאי הקהילה מעבר לאמור בהסכמים וביצעה תשלומי יתר של דמי הבראה, בהיקף כולל של מיליוני שקלים.
בהחלטה שהגיעה ל-ynet מציין הממונה על השכר, קובי בר-נתן, כי קבלת ההחלטה של משרד האוצר מגיעה לאחר חלופת מכתבים ארוכה ומספר רב של פגישות בין הצדדים בניסיון להגיע להסכמות בנושא.
הממונה בר-נתן מציין כי "לאחר שהתחלואה ירדה ובניסיון אחרון להגיע לפשרה קיימנו שתי פגישות נוספות בנוכחותי ובנוכחות פרופ' חגי, הראשונה עם הר"י שנערכה בתאריך 22.3.21 והשנייה כללה גם את נציגות ארגון רופאי הכללית והר"י שנערכה בתאריך 25.3.21. בפגישות אלו נדונה הצעת פשרה שכבר הושמעה על ידינו ונדונה רבות בפגישות הקודמות".
מההחלטה עולה כי סכום החריגות, שייחסך מעתה כל שנה תקציב קופ"ח כללית, בעקבות ההחלטה שהתקבלה באגף הממונה על השכר באוצר, עומד על כ-70 מיליון שקל, וזאת מדי שנה החל מהשנה הנוכחית.
במשרד האוצר ציינו היום כי בעקבות החריגות, שכרם של רופאי קופ"ח כללית גבוה משמעותית משכרם של רופאי בתי החולים הממשלתיים ורופאי הקופות, דבר המהווה פגיעה משמעותית בתחרות בין כללית ליתר הקופות ובין בתי החולים. "בסופו של יום מדובר בפגיעה בהיקף משמעותי - בגין סכומי הכסף ששולמו לרופאים - בשירות לו זוכה האזרח".
באוצר ציינו כי עם השבת הכספים לקופת חולים כללית, תוכל הקופה לקדם תוכניות רבות המונחות לפתחה לטובת שיפור השירות למבוטחי הקופה, שלא ממומשות בשל מימון חסר.
מקופת חולים כללית נמסר בתגובה: "כללית גאה ברופאיה המצוינים ובמיוחד בשנה זו של מאבק בלתי מתפשר במגפת הקורונה. קבלנו את החלטת הממונה על השכר באוצר באשר לתוצאות הבדיקה שערך על שכר הרופאים בארבעת העשורים האחרונים. נלמד ונבחן את ההחלטה".