המבחן המהותי הראשון של שר האוצר ישראל כץ, לאחר שהעביר בשבוע שעבר את החוק לעידוד התעסוקה, הוא אישורם של חוק התקציב וחוק ההסדרים במשק. כץ הורה לפקידי האוצר להכין חוק הסדרים אגרסיבי להורדת חסמים, שחרור רגולציה, הגברת התחרות והפחתת המחירים ויוקר המחיה במשק. תפקיד שר האוצר הוא להניע את המשק, וחוק ההסדרים אמור להיות מנוף בסימון הדרך, הבהיר להם כץ.
>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כץ, פוליטיקאי ממולח, סבור כי המצוקה בעקבות הקורונה יצרה הזדמנות שלא קרתה מעולם, וכעת יש הזדמנות להעביר חוקים ורפורמות מרחיקי לכת בגיבוי הציבור, עם תמיכה בכנסת.
כץ שינה סדרי העדיפויות במשרד עם מינויו. מחירי הדיור - OUT. תשתיות, חקלאות והורדת רגולציה - IN. כץ הורה לפקידים הבכירים והרגולטורים הכפופים אליו ברשות שוק ההון, רשות ניירות ערך ורשות המיסים, להגיש לו יוזמות ורעיונות להפחתת הרגולציה. לבקשתו, יוקם מטה תשתיות במשרדו שיהיה כפוף אליו, שלו ימונה מנהל.
כשר התחבורה לשעבר, הוא רוצה להניע את גלגלי התשתיות, והבנייה לתפיסתו היא מהקטרים המרכזיים במשק, כמו גם תחום ההייטק. מטרתו היא לשחרר חסמים לקידומם של פרויקטים של התחדשות עירונית לאחר שאלה לא זזים בקצב משביע רצון.
בחוק ההסדרים יציע כץ להוריד את אחוזי ההסכמה הנדרשים מדיירים בפרויקטים לצורך ביצוע התחדשות עירונית, להתאים את הכללים לדיירים על מנת שיתמכו בפרויקטים כאלה, לסייע ליזמים, ולהעמיד תשתיות לראשי הערים כדי שיהיו שותפים לתהליך.
פרק נוסף בחוק ההסדרים יעסוק בחקלאות. כץ, חקלאי ממושב כפר אחים, שימש כשר החקלאות בממשלת שרון וביצע בזמנו איחוד של מועצות שונות לכדי מועצת הצמחים, במטרה לחסוך כספים ולשפר את השירות לחקלאי. כעת הוא מציע להעניק סבסוד ממשלתי לחקלאים בתמורה להסרת המכסים על יבוא תוצרת חקלאית. כדי לשחרר חסמים ביבוא, הוא רוצה להוציא את מועצת הצמחים ממשרד החקלאות.
כץ רוצה להחיל רפורמה זו על מגדלי פירות, ירקות, תבלינים, מספוא ועוד. הוא הציג לשר החקלאות אלון שוסטר תוכנית שלפיה לחקלאי יוצע מרווח של קיום באמצעות תמיכה, והחקלאי יחליט מה לגדל. מהלך כזה יביא תועלת עצומה לחקלאי, יפתח את השוק לתחרות מיבוא, ויעלה למדינה פחות מדרכים אחרות.
בתחום הבריאות כץ מתכוון לגדוע את הרגולציה העודפת בענף, ובתחום התמרוקים לפעול להוזלתם.
רפורמות אלה פירושן מאבקי כוח עם ועדי עובדים, ארגונים סקטוריאליים ולוביסטים, והוא יצטרך להיאבק בהם כפי שעשה כשר תחבורה במטרה להקים את שני הנמלים החדשים, ולהנהיג את רפורמת "שמים פתוחים". נראה שכץ אינו חושש מעימותים בגורמים חזקים, הרי מאבק שכזה והתייצבות למען הציבור רק יחזקו את תדמיתו וכוחו הציבורי והפוליטי, בדרכו למשרת ראש הממשלה שעליה יתמודד בתום עידן נתניהו.
צבעים חדשים באוצר
כץ התבטא לא אחת שהוא השר הכי טוב שהפקידים יכלו לחלום עליו. כץ מקשיב לפקידים אבל בסופו של דבר הוא זה שמקבל את ההחלטות. לראשי האגפים באוצר הציג כץ סימנים:
אור ירוק - משמעותו בעד אישורו לנוע ולהכין חוקים. אור צהוב - השר בעד, אבל עוד אין אישור לקדם, יש לבצע עוד בדיקות. אור לבן - צריך לחשוב על ההצעה, כמו למשל העלאת גיל הפרישה לנשים. אור אדום - מהווה הנחיה לפקידים, תחזירו את ההצעה למגירות. באוצר מספרים שאחת הבכירות כבר קיבלה מכץ שני "אורות אדומים". מי שיגיע לשלושה "אורות אדומים", כבר לא יציע יותר הצעות
נתניהו יכופף את גנץ
ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לכופף את בני גנץ להסכים לתקציב מדינה ל-2020 בניגוד להסכם הקואליציוני הקובע תקציב דו-שנתי. כץ גילה כי הליכוד הוא זה שדרש במו"מ הקואליציוני לאשר תקציב דו-שנתי, אך כעת התהפכה העמדה בחסות הקורונה.
גנץ חושש שנתניהו מעוניין בתקציב חד-שנתי, מאחר שהוא מתכנן להקדים את הבחירות לתחילת 2021 על רקע אי-אישור תקציב 2021, ובכך ימשיך לעמוד בראש ממשלת המעבר עד לבחירות 2021. נתניהו מתעקש על תקציב ל-2020, וגנץ נתקע ללא מנופי לחץ. הוא יכול לטעון שמדובר בהפרה של ההסכם הקואליציוני, ואז מה יקרה? כלום.
גנץ, שצונח במנדטים ומייחל שהרוטציה תבוצע, לא ישבור בגלל זה את הכלים. הוא יתקשה להסביר ציבורית את התנגדותו לתקציב חד-שנתי כשכל הצמרת הכלכלית דווקא תומכת. גם הנגיד פרופ' אמיר ירון תומך בתקציב חד-שנתי, אם כי מוכן לתקציב דו שנתי, ובלבד שיאפשר את עדכונו בתחילת 2021.
לח"כים לא תהיה פגרה
לוח הזמנים המתוכנן לאישור התקציב לחוץ: הממשלה מחויבת לשנות את החוק שקובע כי הכנסת צריכה לאשר את התקציב עד סוף אוגוסט 2020. לפי הצעת הממונה על התקציבים באוצר, הממשלה תתבקש לאשר את התקציב בעוד שבועיים וחצי, בתחילת אוגוסט יובא לקריאה ראשונה, ובסוף ספטמבר - לקריאה שנייה ושלישית. המשמעות היא שהח"כים ייאלצו לוותר על פגרת הקיץ שלהם. חלק גדול מחברי הקואליציה בוועדת הכספים ובוועדות השונות חדשים ונטולי ניסיון. מצד אחד, הדבר יקל על כץ לאכוף עליהם משמעת סיעתית. מצד שני, הלוביסטים יישבו עליהם כדי להכניס שינויים.
לא יוותר למיקי זוהר
כץ לא מתכוון לאפשר את אישורה של הצעת החוק שתאסור על חברות כרטיסי האשראי להיכנס לענף הביטוח, שאותה הגיש ח"כ מיקי זוהר (הליכוד). לפי סיכום בהתערבותו של נתניהו, ההצעה תועלה היום להצבעה בוועדת השרים לחקיקה, אולם היא אינה נכללת בסדר היום של הוועדה שהופץ בסופ"ש. כץ המתנגד להצעה, מתכוון לחייב את שלושת שרי הליכוד החברים בוועדת השרים לחקיקה לתמוך בעמדתו, ויחד עם ההתנגדות שישה שרים מכחול לבן, תתבקש ועדת השרים להתנגד להצעה הזו. גורמים בליכוד ביקרו את זוהר וטענו כי הוא "שיכור כוח" ומלחמתו למען סוכני הביטוח, ובהם 1,000 מתפקדי הליכוד, גורמת נזק למפלגה ומציירת אותה כמי שנותנת יד לפגיעה בציבור.