יאיר לוינשטיין, מנכ"ל ושותף בחברת הגמל של אלטשולר שחם, יוצא נגד מינוף השקעות במוצרים פיננסיים לצורך רכישת מוצרים פיננסים נוספיים.
בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כיצד סוכנים ומשווקים של פוליסות חיסכון פיננסיות מציעים למשקיעים במוצר ליטול הלוואה של עד 80% מהכסף שהשקיעו כדי לרכוש עוד פוליסת חיסכון או מוצר השקעות אחר; זאת בטענה שהלקוח יכול להכפיל את התשואה שלו. הסוכן, מצדו, גוזר עמלה כפולה. לשכת סוכני הביטוח הגיבה לפרסום בטענה כי היא כלל לא מכירה את התופעה, אלא שבראיון ל"כלכליסט" אומר לוינשטיין שהיא מוכרת ואף יוצא נגדה.
"לפני פחות משנה הייתי בכנס של סוכן של אלטשולר שחם. הגיעו לשם כ-50 לקוחות פרימיום שלו. הוא אמר ללקוחות, 'חלק מהאסטרטגיה היא להשיג לכם הלוואות זולות של פריים־פריים מינוס חצי, ולהציע לכם להשקיע אותן בהשקעות אלטרנטיביות כמו פרופרטיז (השקעות נדל"ן שאלטשולר מציעה למשקיעים - ר"ב), קרנות גידור, פוליסות חיסכון. אלה תשואות של 6%, 7% ו-10% שאתם יכולים להכפיל בזכות המינוף'. נבהלתי. הוא הזמין אותי, זה כנס של אלטשולר שחם, אבל אני פשוט לא יכול לעמוד מאחורי הדבר הזה.
"אני עולה אחריו ואומר, 'אני מתנצל, אבל האג'נדה שלנו היא שהלקוח ישקיע כספים נזילים שלו ויפזר נניח 10%-5% להשקעות אלטרנטיביות כמו קרנות הגידור שלנו או השקעות הנדל"ן, אבל מה פתאום דרך מינוף'. כשמישהו בא אלינו ומבקש מינוף אנחנו אומרים לו שלא ייקח, אף שאני יודע שאני יורה לעצמי ברגל. אני לא יכול להגיד משהו שאני לא מאמין בו. יש לך כסף נזיל? תשקיע ותפזר. אל תעשה את זה במינוף, ולא משנה אם בהשקעות אלטרנטיביות, קרנות גידור או פוליסת חיסכון".
לוינשטיין הוסיף: "אם אדם צריך הלוואה לצרכיו, כמו לממן חתונה, בר מצווה, הון עצמי לדירה למגורים - ברור שיש אלטרנטיבה טובה וזולה, דרך קרן ההשתלמות, בתנאים טובים. אבל כשהמטרה היא למנף לטובת השקעות - אנחנו נגד. אנשים הרי סבלניים רק בטווח קצר, ובטווח ארוך הם ייפגעו הכי הרבה. לכן אנחנו לא מוכנים לתת הלוואה על מסלולי המניות שלנו בהשתלמות, ולא על חשבון קופות הגמל להשקעה. רק כשהמינוף מיועד לחיים עצמם והאדם הזה ממילא ייקח הלוואה יותר יקרה, נציע לו מימון זול".
"כלכליסט" ניסה לנקוב במספר - מה היקף ההלוואות על חשבון פוליסות החיסכון. אולם הבדיקה בלתי אפשרית כי המוצר לא שקוף, וחברות הביטוח לא מבחינות בין ביטוחי מנהלים שהן מנהלות כחיסכון פנסיוני לפוליסות פיננסיות. ניתן לבדוק את היקף ההלוואות על חשבון קרנות ההשתלמות, מקור הלוואה אטרקטיבי שצומח בשנים האחרונות, בין היתר לצורך רכישת דירה, רכב או למימון אירוע משפחתי.
בעצם זו הלוואה שעמיתים מעניקים לחוסכים אחרים בקרנות ההשתלמות עבור ריבית מאוד נמוכה, לצד השקעות אחרות של כספי החוסכים, כמו אג"ח ומניות.
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי ארבע חברות הגמל הגדולות, אלטשולר שחם, פסגות, מיטב דש וילין לפידות, המנהלות יחד נכסים ב-257 מיליארד שקל, העמידו נכון לסוף הרבעון השלישי של 2019 הלוואות של 7.44 מיליארד שקל על חשבון קופות הגמל שהן מנהלות; קרי 3% בממוצע מהנכסים המנוהלים.
היקף ההלוואות לעמיתים שהעניקה אלטשולר שחם, חברת הגמל הגדולה בישראל, כנגד חסכונות הגמל שלה, עמד נכון לסוף הרבעון השלישי של 2019 על 3.38 מיליארד שקל - 3.46% מהנכסים שניהלה בגמל דאז. מדובר בזינוק של 55.7% לעומת סוף הרבעון השלישי של 2018, בעיקר הודות לצמיחה חדה בנכסי חברת הגמל. לשם השוואה, ברבעון המקביל עמד תיק ההלוואות על חשבון כספי החיסכו על 2.17 מיליארד שקל, כ־2.88% מהנכסים המנוהלים. לפיכך ניכרת עלייה גם בשיעור ההלוואות מסך הנכסים כתוצאה מעלייה בהיקף ההלוואות שניתנו.
בחברת הגמל השנייה בגודלה, פסגות, תיק ההלוואות כנגד חסכונות עמד בסוף הרבעון השלישי של 2019 על מיליארד שקל, כ-1.8% מהנכסים המנוהלים. במיטב דש, השלישית בגודלה, ההלוואות היו 2.11 מיליארד שקל, 5.1% מהנכסים המנוהלים; ובחברה הרביעית בגודלה, ילין לפידות, מדובר ב-950 מיליון שקל, כ-2.29% מהתיק. רוב הגופים הגבילו את ההלוואות הללו ל־5% מהתיק - בערך שיעור הנזילות שאמור להחזיק תיק השקעות. אם ההלוואות ינסקו ל-10% מהתיק, תיפגע תשואת החוסכים לאור הריבית הנמוכה בהן.
ההלוואות הן בפועל כלי שימור ללקוחות שרוצים למשוך קופת גמל נזילה כדי לצרוך. אדם כזה יקבל הצעה חלופית להלוואה בתנאים אטרקטיביים, בטענה כי חבל שימשוך את הכסף הנהנה מתשואה חיובית לאורך זמן ובפטור מלא ממס רווחי הון. כך חברת הגמל ממשיכה ליהנות מדמי הניהול, והלקוח מקבל הלוואה בתנאים נוחים, כחלופה להלוואות יקרות שמציעים הבנקים וחברות האשראי.