תזכורת: כתבתנו מירב קריסטל עושה סדר ברפורמת המדבקות האדומות
(צילום: ליהי קרופניק)

תעשייניות המזון ויתרו על התוכנית לבקש דחייה ביישום השלב השני ברפורמת סימון המזון המזיק. לכלכליסט נודע כי עמדת משרד הבריאות - כפי שבאה לידי ביטוי בשבועות האחרונים בשיחות פנימיות עם תעשיית המזון - לפיה אין כוונה להיעתר לבקשת דחיית הפעימה השניה, והחשש מביקורת ציבורית, הובילה את איגוד המזון להמנע מהגשת הבקשה.
לפיכך, הפעימה הקובעת רף מחמיר יותר לסימון מוצרים עתירי סוכר, מלח ושומן רווי, תיכנס לתוקף בינואר הקרוב. עם זאת עד כה, לא הועברה התמיכה בגובה 42 מיליון שקל שהובטחה ברפורמה למפעלים הקטנים והבינוניים.
1 צפייה בגלריה
ידיעות
ידיעות
המדבקות האדומות
דודי מנביץ, יו"ר איגוד המזון, אישר כי האיגוד החליט שלא להגיש את בקשת הדחייה ותקף את משרד הבריאות שהתעלם מהשפעת הקורונה על היכולת של חברות המזון לפתח תרכובות מזון חדשות ובריאות יותר: "הדחייה בפעימה השנייה חיונית להצלחת הרפורמה, אבל היא צריכה לבוא מהרגולטור שיזם את המהלך ועומד מאחוריה. אנחנו לא הגשנו בקשה לדחייה, אבל בפגישות שהתקיימו הרמנו דגל והצגנו את הבעיתיות. כרגע המשרד מתעלם ולא רואה את הבעיות שנוצרו, או שזה לא חשוב לו. יכול להיות שיותר חשוב לו כותרות בעיתונים ולא הצלחת הרפורמה בפועל".

"תעשיית המזון - שק החבטות של ישראל"

מנביץ חשש שהגשת בקשה רשמית, היתה מעוררת ביקורת קשה על תעשיית המזון: "תעשית המזון, שלא בצדק הפכה שק החבטות של כל מדינת ישראל, כל רגולטור וכל צרכן. אם נבקש, לטובת הצרכנים, יגידו ששוב התעשיה מחפשת סיבות לדחיה. אנחנו לא רוצים להיות שם".
מנביץ, התחייב כי התעשייה תעמוד במועד שנקבע ותסמן את מוצרי המזון בהתאם לרף שעליו הוחלט בפעימה השנייה, גם אם משמעות הדברים היא שמוצרים נוספים יסומנו בסמלים האדומים. "תעשיית המזון תעמוד באופן מלא בלוחות הזמנים. יש התחייבות של כל יצרני המזון לעשות את המקסימום, להקצות משאבים ולעמוד בדרישות. האם, יהיו כל השיפורים במוצרים שאפשר לעשות אילו לא היה משבר והיינו יכולים להקצות את כל הזמן והמשאבים? אני לא יכול להגיד, כי אין לנו את המידע. אני מעריך שיש כאלה שלא יוכלו לעמוד במשימה".
מנביץ, הביע חשש שסד הזמנים יוביל לכך שחלק מהמוצרים יישארו בהרכב הנוכחי באופן קבוע, בשל העלות של החלפת אריזות, המוערכות בעשרות ומאות אלפי שקלים לחברה. "ראינו בלא מעט תחומים שהציבור ממשיך לקנות את המוצרים המסומנים, אז היצרן ישקיע בהחלפה? לא בטוח"
בעקבות סיום כהונתם של שר הבריאות יעקב ליצמן ומנכ"ל משרדו משה בר סימן טוב שיזמו והובילו את הרפורמה, ביקש איגוד המזון פגישה עם מחליפיהם יולי אדלשטיין והמנכ”ל הנכנס פרופ’ חזי לוי, והנושא צפוי לעלות לדיון שוב.