מייסד רשת יינות ביתן נחום ביתן והנהלת החברה החדשה, בראשות היו"ר שלמה רודב, מנהלים מלחמת גרסאות לגבי זהות הגורם האחראי להחזר הלוואה.
ביתן טוען שהרשת אחראית להלוואה ולא הוא באופן אישי, וביקש השבוע מבית המשפט המחוזי בתל אביב לא להטיל על חשבונותיו עיקולים זמניים. עם זאת, הוא ביקש כן לקבל בקשה להטיל עיקולים זמניים על הרשת עצמה. לטענתו, הרשת תחת הנהלתה החדשה "מתכחשת באופן לא ראוי לחובתה לשאת בהחזר ההלוואות... התנהגותה של יינות ביתן תחת שלמה רודב אינה הוגנת ואינה מקובלת".
הסכסוך המשפטי מחריף
דבריו של ביתן, וכן תגובה מטעם הנהלת הרשת, הוגשו לבית המשפט בנפרד, בהמשך לשני הליכים שבהם פתחה לאחרונה חברת לב ברון נגד ביתן והרשת שייסד: בקשה למתן צווי עיקול זמניים במעמד צד אחד וכן תביעה בהיקף 44.5 מיליון שקל - שתיהן בטענה כי ביתן והרשת לא עומדים בהחזר הלוואות. לב ברון קומודיטיס עוסקת ביבוא מלט וחומרי גלם לבנייה ונמצאת בבעלות מי שהיה ידיד של נחום ביתן, בנימין ברון.
מטעם לב ברון נטען כי "לפני למעלה משלוש שנים, באוקטובר 2017, הלוותה לב ברון ליינות ביתן 35 מיליון שקל. המועד האחרון לפירעון מלוא סכומי ההלוואה חלף באוקטובר 2020. לצורך הבטחת החזר ההלוואה במועדה, העמידה יינות ביתן אשר באותה עת נשלטה באופן בלעדי על ידי מייסד החברה שטר חוב אשר ביתן ערב לו".
לפי התביעה, ביתן והרשת הפרו את התחייבותם כלפי לב ברון ולא פרעו את חובם במועד. "חמור מכך, לאחרונה יינות ביתן הודיעה ללב ברון כי היא לא מכירה בחובתה לפרוע את ההלוואה, בטענת שווא שלפיה מדובר ב'הלוואת בעלים' נחותה שביתן עצמו העמיד ליינות ביתן".
עוד נטען בתביעה כי באוגוסט חתמה יינות ביתן על הסכם מימון מול שני בנקים. במועד זה, ביתן הוזז ממוקד ההחלטות ורודב מונה ליו"ר הדירקטוריון.
בית המשפט לא נעתר במעמד צד אחד לבקשה להטיל עיקול זמני. דיון בבקשה נקבע לשבוע הבא והשבוע הגיש נחום ביתן תגובה לדחות העיקולים נגדו. גם רשת יינות ביתן הגישה תגובה מטעמה. התגובות מלמדות על המתח השורר בין נחום ביתן לבין ההנהלה הנוכחית. לרשת 155 סניפים והיא מעסיקה כ־5,000 עובדים.
"סיפורים לפני השינה"
בתצהיר שהגיש השבוע, באמצעות עו"ד ארז דר לולו ממשרד ליפא מאיר ושות', ביתן טוען כי הוא אינו לווה או חייב בהלוואה ללב ברון, וכי מעמדו הוא לכול היותר של ערב.
"אני איש עסקים אשר הקים את חברת יינות ביתן", נכתב בתצהיר. "הייתי מנכ"ל החברה ובעל השליטה המלאה בה עד לאוגוסט 2020... טענת יינות ביתן היום שלפיה מדובר בהלוואת בעלים שכביכול הוענקו מלב ברון באופן אישי לי וכאילו אני הלוויתי באופן אישי את אותם כספים לחברה הינה טענה מופרכת... מדובר בטענות סרק פרי יצירתיות של שלמה רודב, שמבקש להטיל את החובות להשבת ההלוואות עליי באופן אישי, במקום על החברה, שהיא הלווה".
עוד נטען בתצהיר כי "רודב הינו שלוחם של הבנקים שהעמידו אשראי לרשת יינות ביתן וכפו עליה את ניהולה לעת הזו באמצעות רודב. זו האמת לאמיתה וכל האמתלות שמעלה יינות ביתן בתגובתה אינם אלא סיפורים לפני השינה". בהמשך התצהיר נטען עוד כי "רשת יינות ביתן מתכחשת באופן לא ראוי לחובתה לשאת בהחזר ההלוואות... נוכח כפירתה של יינות ביתן, תחת הנהלתה הנוכחית חסרת תום הלב, הרי שלעמדת נחום ביתן יש לתת פסק דין כאן ועכשיו נגד יינות ביתן".
כמו כן טוען ביתן כי אין לתת נגדו עיקול זמני, שהרי "אני אדם אמיד, בעל נכסים אישיים בשווי עשרות רבות של מיליוני שקלים - הרבה מעבר לסכום התביעה. עם זאת, הטלת עיקולים על חשבונותיי ונכסי תגרום לי נזק אדיר ועלולה לפגוע בשמי הטוב".
"העובדים ייפגעו"
רשת יינות ביתן הגישה אף היא תגובה, באמצעות עו"ד ישראל פפר ממשרד מיתר, וביקשה לדחות את הבקשה להטיל עליה עיקול זמני. מטעם הרשת נטען כי הגורם החייב הוא נחום ביתן - ולא הרשת עצמה. לתגובה צורף נספח שהגיש רודב, ולפיו הטענה של לב ברון כאילו המצב הכלכלי של הרשת רעוע הינו מצג שווא.
"אכן מצב הנזילות של יינות ביתן בנקודת זמן זו אינו מאפשר לה לבצע תשלומים שאינם מן השגרה, אולם מכך ועד להודאה כי החברה על סף 'חדלות פירעון' הפער הוא גדול", נכתב. עם זאת, רודב ציין כי "אם יוטל בעת הזו עיקול על חשבונות יינות ביתן וייעצר האשראי הבנקאי שניתן לה, המשמעות ברורה: לא יהיה ביכולתה לשלם לספקים, לא יהיה ביכולתה לשלם לעובדים, לא יהיה לה מימון לפעילות השוטפת - אלו הדברים שצריכים למנוע. בשלב זה נראה כי גיוס ההון הנוסף ליינות ביתן הוא עניין של חודשים ספורים בלבד".
עוד טוענת יינות ביתן כי מתן צו עיקול זמני נגד הרשת בעת הנוכחית עלול לסכל השקעה מתגבשת בחברה. מנחום ביתן נמסר כי אין תגובה. מהרשת לא נמסרה עד כה תגובה.