"אם ממשלת ישראל לא תתעורר וראש הממשלה לא יתחיל לנהל את האירוע ונתחיל לעבוד בשילוב ידיים ביחד - ההסתדרות, המעסיקים והממשלה - אנחנו על סף יום כיפור של הכלכלה הישראלית". כך אמר היום (ג') יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, במסיבת עיתונאים משותפת עם נציגי המגזר העסקי בבניין ההסתדרות בתל אביב. זאת בעקבות ההנחיות האחרונות של משרד הבריאות וההשלכות הכלכליות של משבר הקורונה.
במסיבת העיתונאים לקחו חלק נשיא התאחדות האיכרים ויו"ר נשיאות המגזר העסקי בפועל, דובי אמיתי; נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו; נשיא התאחדות המלונות בישראל, אמיר חייק; נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל), עו"ד רועי כהן; יו"ר ארגון החברות לאספקת שירותי משאבי אנוש, אורית בנבנישתי; ונשיא התאחדות המלאכה והתעשייה בישראל, יוסי אלקובי.
בר-דוד ציין כי "אנחנו חודש בתוך משבר הקורונה, המשק הישראלי מדמם, חברות ענק עומדות על סף קריסה, החלו כבר פיטורי עובדים והוצאת אלפי עובדים לחופשות ללא תשלום, דבר שפוגע ויפגע בעשרות אלפי עובדים ומשפחות במדינת ישראל. זה אירוע מתגלגל, אני לא דרמטי אבל אני חרד לגורל המשק והחברה הישראלית".
הוא הוסיף כי "מערכת הבריאות נוקטת בצעדי חירום ובצדק שמטלטלים את החיים של כולנו, אבל במקביל המערכת הכלכלית אינה מתפקדת. המערכת הכלכלית חיה את המשבר של אתמול, שולחת אותנו לעוד ועדה ולעוד דיון, איננה נוקטת בצעדים. אנחנו צריכים היום מנהיגות כלכלית שתכניס את היד לכיס ותתחיל להעביר כספים ויש כספים במדינה, יש לנו כלכלה חזקה, שתתחיל להעביר כספים למענקים לעסקים שעומדים בפני קריסה".
בר-דוד הדגיש את הבעיה הקשה שישנה בענף התעופה והתיירות. "אלו הענפים הראשונים שזקוקים לעזרה ראשונית מיידית לא קרן הלוואות ולא לחפש את הכסף, הם זקוקים כרגע למענקים. כשיש משבר צריך לראות את המדינה. לא נוכל להרשות לעצמנו שבסוף המשבר בגלל התנהלות לא נכונה המשק יקרוס והענפים יקרסו", אמר בר-דוד.
"להעמיד קרן הלוואות מיידית למגזר העסקי"
דובי אמיתי קרא להעמיד קרן הלוואות מיידית לטובת המגזר העסקי. לדבריו, "יש פה סבב לחימה בנגיף הקורונה והמדינה צריכה להתייצב לצד המעסיקים לא בהלוואות, זה כוסות רוח למת. על מנת לשמור על המגזר העסקי צריך להעמיד לו מענקים ודחיפה קדימה".
אמיר חייק סיפר על צניחה דרמטית בתפוסת המלונות ברחבי הארץ. לדבריו, "המדינה יודעת להכיל אירוע כזה כלכלית. בינתיים כל ההצעות שנשמעות הן פלסטר לקורונה. בריאות הכלכלה חשובה כמו בריאות הציבור וזה לא חייב לבוא זה על חשבון זה".
ראול סרוגו קרא להקים ממשלת חירום. לדבריו, "ענף שלם מתמוטט לנגד עיננו וענפים נוספים בעקבותיו. צריך להיות ביחד במו במשבר של 1984 כששמו על השולחן תוכנית כלכלית".
לדברי רועי כהן, "מדינת ישראל היא מדינה אחת לשני עמים, שכירים שיושבים בבידוד והשכר מובטח ועצמאים שצריכים לבחור בין בריאות הציבור לבין אוכל לילדים שלהם. אנשים מחכים להחלטות אמיצות".
התאחדות התעשיינים: נזק של 1.2 מיליארד שקל
בתוך כך, התאחדות התעשיינים פנתה היום לממשלה בבקשה לבצע 10 צעדים, שלדבריה יאפשרו לתעשיינים ולמגזר העסקי להתמודד עם התפרצות הקורונה, שלהערכתה הביאה כבר לנזק מימי הבידוד בלבד בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל. להערכת התעשיינים, הנזק הכולל גבוה יותר, שכן מלבד ימי הבידוד - המגזר העסקי נתקל בקשיים נוספים כמו מחסור בחומרי הגלם, פגיעה בתזרים המזומנים של החברות בעקבות ירידה במכירות הנובעת מירידה בביקושים ואי סדרים בשרשרת הלוגיסטית.
בנוגע לקושי בתזרים המזומנים, דורשים התעשיינים מהממשלה, מלבד הקמת קרן להלוואות, להגדיל את הקרן לעסקים במצוקה (שכוללת היום 130 מיליון שקל); ולאפשר גם לעסקים גדולים ועסקים במרכז הארץ להסתייע בה במקרה הצורך. עוד דורשים שם כי רשות המיסים תקבע נהלים לדחיית תשלומי מע"מ, וכי תיבחן גם דחיית תשלומי ביטוח לאומי מעסיקים.
במקביל, מבקשים התעשיינים מהממשלה לקבוע נוהל מהיר לצמצום ימי התשלום של הממשלה והחברות הממשלתיות לספקים מיותר מחודש לשבוע בלבד. בנוגע לבירוקרטיה הממשלתית, מבקשים התעשיינים לקדם מסלול מהיר לאישור ספקים במשרד הבריאות, שיאפשר מעבר לספקים חלופיים, הארכה אוטומטית של רשיונות עסק והארכת תוקף לביצוע דרישות לתיקון ליקויים.
עוד טוענים התעשיינים כי כללי הבידוד החדשים מצמצמים באופן משמעותי את האפשרות להטיס מטענים במטוסי נוסעים, ולכן דורשים בחינה של זמינות מטוסי מטען בשיתוף משרד הכלכלה ולשכת המסחר; וכן בחינת צורך ברשת ביטחון לחברות הקרגו. בנוגע לבידוד, דורשים התעשיינים קביעת פיצוי מלא למעסיקים כמו בסבבי הלחימה בדרום, וכן מציאת חלופות לשיכון או ניוד עובדים פלסטינים - לנוכח איסור כניסתם של העובדים מהרשות לאזורי התעשייה ביהודה ושומרון, שעולים לתעשייה כ-80 מיליון שקל ליום.
נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, אמר: "התעשייה הישראלית מתמודדת עם אחד ממצבי החירום הגדולים ביותר ב-100 השנים האחרונות. לתעשיינים יש יכולת והם מגוייסים כדי לספק את צרכי המשק ולהבטיח את רצף הייצור והאספקה. זהו אתגר מורכב, וכדי לעמוד בו - גם האוצר צריך להתגייס במלוא הכוח ולדאוג לסיוע לעסקים שנפגעים, מנשיאה בעלות ימי הבידוד ועד סיוע כלכלי וכלים נוספים שיאפשרו לצלוח את המשבר".