במערכת הבנקאית הביעו אתמול (ד') הפתעה מהמסר החריף של נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון בנוגע למחירי המשכנתאות במסלול הפריים. בנק ישראל פרסם שלשום הודעה ולפיה הוא לא מרוצה מכך שביטול מגבלת הפריים במשכנתאות לא גולגל כמצופה ללקוחות מבחינת המחיר, וכי הוא בוחן נקיטת צעדים נגד הבנקים אם המצב לא ישתנה.
גורמים במערכת הבנקאית מציינים כי בעקבות המסר המאיים, כבר אתמול נרשמה ירידה מסוימת בציטוטי ההצעות למשכנתאות. עם זאת, בבנקים מבינים כי זה לא מספיק והם מקיימים שיחות עם בנק ישראל ומעבירים לו נתונים. ההערכות הן שבימים הקרובים הצדדים יתאמו ציפיות וייתכן שכבר בשבוע הבא נראה שינוי משמעותי יותר ברמות המחירים. "המטרה היא להגיע להבנות בהקדם, כך ששיווי המשקל יושג עד סוף החודש אז ההקלה תיכנס לתוקף לממחזרי המשכנתאות - קהל יעד מרכזי שאמור ליהנות מהשינוי", ציין גורם באחד הבנקים.
המשכנתא במסלול פריים היא החלק הזול ביותר במשכנתא, ובפועל היא סובסדה על ידי שאר המסלולים. ההקלה של בנק ישראל הביאה לגידול בחלק המסובסד במשכנתא, אולם הבנקים לא רצו שהדבר יפגע להם ברווחיות, ולכן העלו את הריביות במסלול זה.
בבנק ישראל אמנם צפו שהריבית במסלול הפריים תעלה בעקבות ההקלה, אך לא בשיעור כה חד. כך למשל בעוד במשכנתא תחת המגבלה הישנה הריבית עמדה על פריים מינוס 0.5%, במשכנתאות של שני שלישים בפריים, הריבית כבר טיפסה לפריים פלוס 0.2% בממוצע. כך, במקום הציפייה להוזלה של מאות שקלים בהחזר החודשי של המשכנתא, בפועל הוא ירד בממוצע בעשרות שקלים בלבד. בבנק ישראל ככל הידוע גם לא אהבו את המצב בו בחלק מהמקרים בנקים הציעו משכנתא עד שליש בריבית פריים נמוכה אך כשמשקל מסלול הפריים עלה אפילו ל-35%, כבר ביצעו הקפצה משמעותית בריבית, במקום לעשות עלייה רציפה ומדורגת.
כעת בבנקים כבר מחלחלת ההבנה שהם לא יוכלו לשמור על רמת רווחיות דומה לזו של טרום ההקלה. בבנקים מציינים כי הפחתה של מאות שקלים בהחזר החודשי של המשכנתא משמעותה ירידה של מאות מיליוני שקלים בשנה בהכנסות מתחום זה.