בצל המהומות אמש בוושינגטון, הדולר ממשיך לשבור שיאים שליליים ושערו היציג נקבע היום (חמישי) על 3.182 שקלים, אחרי שבבוקר נפל לשווי של 3.177 שקלים. מדובר בירידה נוספת, לאחר שאמש נקבע השער על 3.186 - השער הנמוך ביותר מאז חודש אוקטובר 1996.
מה המשמעות לצרכן? "זו הזדמנות מצוינת לקנות באסוס, אלי אקספרס, אמזון ובכל האתרים מחו"ל במחירים יותר זולים", הסבירה רחלי בינדמן, דוברת הבנק הדיגיטלי הראשון ומומחית לצרכנות פיננסית, בריאיון לאולפן ynet.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בינדמן מדגישה: "חשוב מאוד לשים לב שכשאנחנו קונים בדולרים ובחו"ל, יש המון עמלות וכדאי למי שקונה הרבה להצטייד בכמות דולרים גדולה. נניח ואנחנו קונים בחודש ב-100 דולר באתרים בחו"ל, הטיפ הנכון ביותר הוא להצטייד מראש ב-1,000-2,000 דולר שיהיו לנו, לפתוח חשבון דולרים בבנק ולחבר אותו לכרטיס האשראי שלנו".
למה לקנות מראש? בינדמן מסבירה: "כל פעם שאנו ממירים משקל לדולר אנו משלמים לבנקים עמלות מינימום, ואם נקנה כמות גדולה נחסוך את אותה עמלה. אנחנו עוד לא יודעים מה השפל שהדולר עוד יכול להגיע אליו, אז אנחנו פשוט צריכים להיות מודעים לזה שהוא עוד יכול לרדת, ואם אנחנו קונים הרבה עדיף שיהיו לנו דולרים בצד.
"אגב, אם אנחנו לא רוצים להמיר את השקלים שלנו לדולרים ואנחנו קונים בכרטיסי אשראי, יש המון כרטיסי אשראי שמציעים הטבות באתרים בחו"ל, אז שווה להסתכל באתרי חברות האשראי.
"אבל אחד הטיפים החשובים ביותר שאתן עכשיו: התקשרו לחברת כרטיסי האשראי או לבנק שלכם ותשאלו מה העמלה שאתם משלמים כשאתם קונים בשקלים באתרים בחו"ל. אפשר ורצוי להתמקח על העמלה הזו", היא מוסיפה.
"ככל שנהיה יותר מודעים נצליח להשיג עמלות יותר טובות. אם הבנק לא יסכים, שווה לבדוק מול חברות האשראי האחרות. יש כרטיסי אשראי חוץ-בנקאיים שמציעים למשל עמלה של אחוז בלבד. ככל שאנו קונים בסכומים גדולים, זה יכול להגיע לחיסכון של מאות שקלים בשנה. לכן, אני בהחלט חושבת שלא צריך לקחת את העמלות האלה כמובן מאליו".
"עוד טיפ אחרון וחשוב מאוד", מוסיפה בינדמן, "לכאורה, מאוד נוח באתרים להיות בעברית וגם מציגים את המחירים בשקלים, אבל כדאי להיזהר, כי הרבה פעמים הם ממירים את המטבעות הזרים בשער מאוד לא טוב. אם הדולר הוא 3.17, אז על 10 שקלים פתאום יגבו ממני 350 שקלים. אני ממליצה ככל שניתן לראות באתרים האלה את המטבע המקורי, אם זה דולר או אם זה אירו, ולחסוך את העלויות הנוספות האלה".
בנק ישראל רכש מט"ח בשווי 4.4 מיליארד דולר בדצמבר
בהמשך ישיר לכך, בנק ישראל פרסם הבוקר את הודעת יתרות מטבע החוץ לחודש דצמבר, ממנה עולה כי יתרות המט"ח בחודש האחרון של שנת 2020 הסתכמו בסך של 173,307 מיליון דולר, גידול של 6,360 מיליון דולר לעומת חודש נובמבר. היתרות מהוות 43.3% מהתוצר המקומי הגולמי.
לפי ההודעה, הגידול מוסבר על ידי רכישות שביצע בנק ישראל בסך של כ-4,405 מיליון דולר ובשערוך יתרות המט"ח בסך של כ-2,284 מיליון דולר. מאידך, הגידול קוזז בחלקו על ידי העברות המגזר הפרטי בסך של כ-78 מיליון דולר והעברות הממשלה לחו"ל בסך של כ-251 מיליון דולר.
רכישות בנק ישראל בשוק המט"ח בחודש דצמבר, שהסתכמו ב-4.4 מיליארד דולר, לא הצליחו לעצור את נפילת שער הדולר. המשמעות היא שבנק ישראל רכש הרבה מן הדולרים במחיר גבוה מהשער כיום.
מראשית חודש ינואר ממעט בנק ישראל להתערב במסחר וייתכן שעדיף לבצע בקרוב צעדים אחרים כדי לבלום את ירידת שער הדולר, כאשר השער הגיע בימים האחרונים לנמוך ביותר מזה 24 שנים ושלושה חודשים.
פורסם לראשונה: 13:53, 07.01.21