משהו מרגיש שונה בגל השני הזה שמציף אותנו. הכלכלה הישראלית, שכל כך היינו גאים בה במשברי העבר - נראית לנו פתאום שברירית למדי. מדינות כמו צרפת, ספרד ואפילו איטליה שקיווינו רק לא להגיע למצב שלהם בגל הראשון - גורמות לנו לסוג של קנאה עם תמונות של מסעדות וברים פתוחים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ויש לתחושות האלו גם נתונים אמפיריים. בבנק ישראל העריכו השבוע כי הפגיעה בפעילות הכלכלית במשק תהיה גדולה יותר ממה שהעריכו בחודשים האחרונים בעקבות העלייה בנתוני התחלואה. בבנק צופים כי המשק יתכווץ השנה ב-6%, זאת כאשר במאי העריכו כי ההתכווצות תעמוד על שיעור של 4.5%.
וזה לא הכל - לפי ה-OECD ישראל היא המדינה השנייה בשיעור העלייה במספר המובטלים שלה במשבר הקורונה בין המדינות המפותחות. כמעט חצי מיליון מהמובטלים הם צעירים עד גיל 34, כאשר שירות התעסוקה מזהיר מתחילת המשבר שאבטלה ממושכת של צעירים משכבות חלשות עלולה לגרום להם להיפלט משוק העבודה לשנים ארוכות ולחבל אנושות בעתידם.
ומה עם הבורסה שלנו? במשך שנים ומשברים התרגלנו לפזול אליה בתקווה כאשר המסכים בעולם נצבעו באדום כהה. ופתאום, הכל השתנה - המדדים בתל אביב מפגרים בתשואות אחרי מדינות רבות בעולם.
והממשלה? חוץ מזה שבניגוד לגל הראשון, עכשיו יש ממשלה - אין בעצם שום שינוי. התוכניות הגרנדיוזיות וההבטחות הכלכליות מפוזרות לכל עבר - במסיבות עיתונאים עמוסות ביחסי ציבור ונטולות החלטות מעשיות.
על השבוע העמוס שעברנו עם התוכנית החדשה של בנק ישראל, על התוכנית הכלכלית של הממשלה ועל איך יראו הימים הבאים - דיברנו בפרק ה-110 של פודקאסט מנועי הכסף של כלכליסט עם הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות, אורי גרינפלד.