הסאגה סביב פינוי מלון דיפלומט: בית המשפט המחוזי בירושלים אישר הסכם גישור בין יזמי מלון דיפלומט בירושלים, המוחזק על ידי חברת מלון מרינה בבעלות דובי שיף, לבין משרד העלייה והקליטה, שמשכן במלון 307 משפחות עולים מחבר העמים במסגרת של דיור מוגן.
>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
יזמי המלון ביקשו מבית המשפט להורות למדינה לפנות את המלון עד 20 ביוני כדי שיוכל להעבירו לידי הממשל האמריקני, שרכש את השטח ב-2014 לצורך הקמת שגרירות ארה"ב בבירה. לפי הסכם הגישור, שהתבצע באמצעות עורכי הדין ורד אלקבץ ועמוס גבריאלי, המדינה תשלם ליזמים כ-105 מיליון שקל, ומשרד העלייה והקליטה יקים מעון חדש לעולים שיפונו. במקביל האמריקנים הסכימו להתגמש ולהאריך את מועד הפינוי עד השלמת הקמתו של המבנה החדש. במקור המלון היה אמור להיות מפונה עד סוף יולי.
לאור הפתרון שהתקבל והגמישות של האמריקנים בנושא הפינוי, לא ברור מדוע הסכימה המדינה לשלם סכום כה גבוה ליזמים, למה מיועד הסכום ששולם להם, וכמה עלה למדינה העיכוב מעבר לתשלום המדובר. לטענות הללו מצטרפות טענות קודמות שעלו גם בדו"ח המבקר, ולפיהן משרד הקליטה נוהג במתחם באופן בזבזני. כן פורסם בעבר כי המשרד משלם כ-4,500 שקל בחודש עבור כל דירה בת 20 מ"ר במלון.
מלון דיפלומט ממוקם ברחוב כפר עציון בסמוך לשכונות ארנונה ותלפיות, ובסמוך למבנה השגרירות (בעבר קונסוליה האמריקנית) ברחוב דוד פלוסר 14, הנמצא גם הוא בבעלות חברת מלון מרינה. ב-2002 חתמה החברה על הסכם עם השגרירות ולפיו האמריקנים ישכרו את מתחם הקונסוליה ל-25 שנה, עם אופציה לחדש את החוזה לשתי תקופות נוספות בנות 25 שנה כל אחת. כמו כן, לאמריקנים ניתנה אופציה לרכוש את המלון, וב-2014 הם רכשו אותו. האמריקנים הסכימו להאריך את תקופת הפינוי עד 20 ביוני 2020.
אלא שמשרד הקליטה התנגד לפינוי, ובעקבות זאת משרד הבינוי והשיכון וגם החברה המשכנת עמיגור ניסו למצוא קרקע חלופית שבה יוקם מבנה לטובת העולים. לפי הפתרון המסתמן כרגע, המבנה יוקם על קרקע בגבעת זאב, ויכלול 250 דירות קטנות. התוכנית למתחם נמצאת בשלבי אישור בוועדה המחוזית של ירושלים, וההערכה היא כי אכלוס המבנה יתאפשר רק בעוד שלוש שנים לכל המוקדם. על הקמת המבנה והטיפול בו גם בהמשך תהיה אחראית עמיגור.
היזמים: המדינה גורמת להפרת החוזה מול האמריקנים
בדצמבר 2017 הודיע הנשיא דונלד טראמפ כי בכוונתו להעביר את השגרירות לירושלים, מהלך שהושלם במאי 2018. מלון דיפלומט כולל כ-500 חדרים ומרבית העולים ששוהים בו קשישים. בעקבות חוסר ההיערכות של המדינה לפינוי העולים הגישו היזמים עתירה נגד משרד העלייה והקליטה, עמידר, משרד השיכון, משרד החוץ ועיריית ירושלים.
בעתירה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין זיו עירוני, דוד זילר, ד"ר סער פאוקר ובני וינסטון ממשרד הרצוג פוקס נאמן ושות', נטען כי המדינה גורמת ליזמים להפר את החוזה מול האמריקנים, ואף עלול להיגרם נזק ליחסי ישראל ארה"ב משום שבכוונת האמריקאים להקים במקום את מבנה השגרירות הקבוע. עוד נטען שבמקרה הצורך הם יפנו את העולים ללא שנמצא עבורם פתרון, אך זה מוצא אחרון.
מנכ"ל משרד העלייה והקליטה חביב קצב: "הצלחנו להוביל להסכמה עם החברה המשכירה והנציגות האמריקאית על הארכת מגוריהם של העולים במלון דיפלומט, ובמקביל תקודם בנייה של מבנה דיור קבע לעולים".
דני גיגי, מנהל המחלקה הציבורית של ארגון 121: "מה שקורה במרכזי הקליטה בארץ זה חלמאות אחת גדולה של הממשלה. במקום לבנות דיור ציבורי ייעודי עבור עולים ובכלל עבור הציבור הכללי שזקוק לקורת גג, הממשלה משאירה אלפי עולים קשישים במרכזי קליטה עשרות שנים ומשלמת על השהות במרכזים האלה פי שלושה ממה שהיתה משלמת בדיור ציבורי. התשלום המופרך שמעבירים עכשיו ליזמים הוא תוצר החלמאות הזאת".
היזם דובי שיף סירב להגיב.