שותפות אדלטק, אדלקום ושיכון ובינוי זכתה במכרז לרכישת תחנת הכוח ברמת חובב בכ-4.2 מיליארד שקל. כך לפי הודעת החברה שנמסרה היום (ד').
המחיר גבוה ממה שרשום בספרי חברת החשמל (שני מיליארד שקל), וברשות החשמל, שהיא הרגולטור של התחום, הצהירו בעבר שכל עודף שיתקבל במכרז יוחזר לצרכנים על ידי הורדת תעריף החשמל. ואכן, בסיום מכירת תחנת הכוח של אלון תבור, שהתקיימה במהלך 2019 בסכום של כ-1.9 מיליארד שקל (לעומת שווי בספרים של כ-800 מיליון שקל בלבד), רשות החשמל ניצלה את העלות העודפת להורדת התעריף בכ-4.13% כבר בינואר 2020.
רמת חובב נחשבת לתחנה גדולה ועם הספק ייצור של כ-1,140 מגה-ואט, שהם כ-8.7% מכוח הייצור המקסימלי של חברת החשמל. בדומה לאלון תבור, שנמכרה ראשונה במסגרת הרפורמה במשק החשמל, גם ברמת חובב קיים שטח נלווה שמיועד להרחבה עתידית של עוד כוח ייצור. בנוסף, גם תחנת הכוח ברמת חובב תימכר "נקייה", כלומר ללא חוזה הגז היקר של חברת החשמל.
ברשות החשמל השלימו כבר בשנה שעברה את הרגולציה למכירת רמת חובב, עם תעריף זמינות בייצור החשמל של כ-3.76 אג' לקיל-ואט/שעה. המכירה הנוכחית היא השנייה מבין חובת מכירה של חמש תחנות כוח שנקבעה ברפורמה בחברת החשמל, כאשר הבאה בתור אמורה להיות תחנת רידינג התל אביבית.
למכרז הוגשו חמש הצעות לרבות מצד קבוצות פעילות כגון OPC, קרן נוי, מבטח שמיק, רפ"ק ו-PMEC הסינית. הזוכה תצטרך לחכות לתוספת מחיר של רשות מקרקעי ישראל על שומת הקרקע של התחנה והציוד הנלווה שם, אולם כך או כך חברת החשמל מסיימת תוך שנה מכירה של כ-1,750 מגה וואט - כלומר כ-13% מכוח הייצור שלה טרם הרפורמה כבר עבר לשוק הפרטי. נכון להיום חלוקת ייצור החשמל היא 65% חברת החשמל והשאר השוק הפרטי, אולם עם השלמת המכירה של כלל תחנות הכוח נתח הייצור של חברת החשמל ירד לכ-30% בלבד.
ד"ר יובל שטייניץ, שר האנרגיה: "מדובר בעוד הצלחה אדירה של הרפורמה בחברת החשמל, בדרך לביטול המונופול על ייצור החשמל. המחיר הפנטסטי הוא עדות נוספת לאמון של המגזר העסקי בהצלחת הרפורמה, והוא יאפשר הוזלה נוספת במחירי החשמל. משק החשמל כולו צועד קדימה לעתיד של ביזור הייצור, של תחרות, של יעילות ושל הפחתה דרמטית בזיהום האוויר ברחבי מדינת ישראל".
יפתח רון טל, יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, הוסיף ש"חברת החשמל מובילה לתחרות שתביא להוזלה של תעריף החשמל ותוביל להורדת יוקר המחייה, ותסייע לאזרחי ישראל המתמודדים עם קשיים כלכליים בעת הזו, בעיצומו של משבר הקורונה".
עופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל סיכם כי "גם הפעם המספרים מדברים בעד עצמם. המשקיעים זיהו את הערך העצום שברכישת תחנת כוח פעילה, חיה ונושמת. חברת החשמל מחויבת לתחרות".