משבר הקורונה וקריסת העסקים בארץ ובעולם לא ריסנו את התיאבון של המפלגות החברות במוסדות הציוניים - וההקצבות של קק"ל למוסדות ולזרמים המקורבים למפלגות זינקו.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
>> כל מה שצריך לדעת על בחירות 2021 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
לכלכליסט נודע כי האסיפה הכללית של קק"ל (קרן קיימת לישראל) אישרה בשבוע שעבר להגדיל ב-46% את התמיכה השנתית במוסדות וזרמים המקורבים למפלגות עצמן, וזו תסתכם השנה ב-31.5 מיליון שקל, לעומת 21.5 מיליון שקל ב-2020. התמיכה הזו מחולקת לגופים השונים לפי מספר הצירים שיש לזרמים ולמפלגות בקונגרס הציוני. הכסף מסייע למפלגות לממן את פעילות הגופים המקורבים אליהן וכן לחלק ג'ובים למקורבים.
9.6 מיליון שקל למפלגות
ההקצבה כוללת בין היתר 9.6 מיליון שקל לאגודות ציוניות, שרובן מקורבות למפלגות ולזרמים הציוניים. כך למשל יקבל הליכוד 2.15 מיליון שקל. המזרחי המקורבת למפד"ל תקבל 976 אלף שקל, כחול לבן 626 אלף שקל, ישראל ביתנו העולמית 600 אלף שקל, יש עתיד 589 אלף שקל, העבודה 479 אלף שקל, ארץ הקודש (יהדות התורה) 460 אלף שקל, ומרצ 442 אלף שקל.
ארגונים ציוניים נוספים המקורבות למפלגות יקבלו כספים רבים. כך למשל תנועות הנוער והתנועות המגשימות ייהנו מהקצבה שנתית של 9.6 מיליון שקל, ובהן תגר המקורבת לבית"ר שתקבל 750 אלף שקל ומגשימי חירות (מקורבת לח"כ לשעבר מיכאל קליינר נשיא בית הדין של הליכוד) שתקבל 221 אלף שקל. ארגוני הסטודנטים (יבנה העולמי, וודג'ס) יקבלו יחד 750 אלף שקל.
כמו כן הארגונים הציוניים יקבלו השנה מקק"ל הקצבה של 4.5 מיליון שקל שיתחלקו בין תנועת אמונה (המקורבת למפד"ל), הדסה, בני ברית, ויצו העולמית, מכבי העולמית, נעמת והפדרציה הספרדית שראשיה מקורבים למפלגת העבודה. כל אחד מהגופים הללו יקבל השנה 642 אלף שקל.
הזרמים הציוניים (אורתודקסי, קונסרבטיבי, רפורמי וחרדי) יקבלו ביחד 7.8 מיליון שקל. לראשונה יקבל השנה הזרם החרדי המיוצג על ידי ש"ס כ-2 מיליון שקל.
האסיפה הכללית של קק"ל אישרה גם את הגדלת התמיכה השנתית בהסתדרות הציונית העולמית למשך חמש השנים הקרובות מ-382 מיליון שקל ל-688 מיליון שקל.
גורמים פוליטיים מתחו ביקורת על הגדלת ההקצבה ואמרו כי בגלל הקורונה חלה ירידה משמעותית ביכולת של קהילות העולם לערוך פעילויות כמו כנסים ואירעים, ובכל זאת נרשמה עלייה בתקצוב ופתיחה מיותרת של מחלקות. על פי אמנת קק"ל וחוק קק"ל, הכסף חייב להיות מושקע בפרויקטים לטובת הציבור ולמטרות ציוניות, ובמקום זה כספים רבים מועברים לטובת מימון ג'ובים פוליטיים בהסתדרות הציונית.
עוד כסף למשרות מיותרות
הכספים הללו נועדו בין היתר לממן שבע מחלקות חדשות בהסתדרות הציונית העולמית כחלק מההסכם הקואליציוני. בין היתר מונה ינקי דרעי, בנו של יו"ר ש"ס אריה דרעי, כמנהל מחלקת גיוס משאבים וחיזוק המורשת בהסתדרות הציונית.
ינקי, שניהל בשנה שעברה את הקמפיין של ש"ס בארה"ב לקראת הבחירות לכנסת, יהיה אחראי בין היתר על חיזוק הקשר עם הקהילות היהודית בארה"ב. שלמה דרעי (אחיו של אריה דרעי) הוא יו"ר עמית קק"ל בלא שכר, האחראי על אגפי הכספים, המקרקעין, ביקורת פנים והמחלקה המשפטית. בהסכם הקואליציוני במוסדות הציוניים התעקשה ש"ס להכניס סעיף שבו יינתן לו להעסיק עובדים ועוזרים בלשכה.
עלות ההקמה של שבע המחלקות החדשות נאמדת במיליוני שקלים לשנה. כל מחלקה כוללת ארבע משרות אמון: ראש מחלקה במשכורת של 48.6 אלף שקל בחודש וכן מנהל מחלקה, מנהל לשכה, עוזר ליו"ר מחלקה.
בהסתדרות הציונית העולמית לא התייחסו לעלותן של המחלקות החדשות ומסרו בתגובה: "ההסכם החדש יאפשר הרחבה של הפעילות לטובת המטרות הלאומיות, בראשן עידוד עלייה, לימוד עברית בתפוצות, חיזוק ערכי הציונות בקרב הדור הצעיר, חינוך יהודי והוראה בחו״ל, מאבק באנטישמיות, חוסן קהילתי, חיזוק הפריפריה, התיישבות, הפעלת גרעיני שנת שירות, מכינות קדם צבאיות, תנועות נוער ועוד פרויקטים בשיתוף הממשלה".
מקק"ל נמסר בתגובה: "הגידול בסכומים נובע בין היתר מכך שפעילות ההסתדרות הציונית העולמית גדלה באופן דרמטי. קק״ל מוגדרת כקרן של ההסתדרות הציונית ומוסמכת להעביר לה כספים לביצוע פעילות ציונית. העברת ההקצבה נידונה ביסודיות בפורומים שונים בתוך קק״ל ובגופי ביקורת חיצוניים. בעבר, העברת התקציב לגופים הציונים הנלווים התבצעה באמצעות ההסתדרות הציונית. בעקבות הנחיית רשם ההקדשות תועבר ההקצבה ישירות לארגונים השונים. הכל מותנה בהגשת תוכניות עבודה התואמות את מטרות קק"ל ובדיווח כספי מבוקר".