חברת החשמל סיימה את הרבעון הראשון של 2020 ברווח נקי של כ-1.2 מיליארד שקל. כך עולה מעיון בדו"חות החברה שפורסמו היום (ה').
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הנתונים הכספיים מעוותים את התמונה, כיוון שחברת החשמל נהנתה ברבעון המדווח משורת אירועים חד פעמיים שתרמו לגידול בהכנסות או לצמצום בהוצאות. כך שבנטרול האירועים החד פעמיים, שהיקפם קרוב ל-950 מיליון שקל, הרווח הנקי של החברה נע סביב 250 מיליון שקל, זאת לעומת רווח נקי של כ-166 מיליון שקל ברבעון הראשון שנה שעברה.
סך הכנסות החברה הסתכמו בכ-6.35 מיליארד שקל, לעומת סך הכנסות של 6 מיליארד ברבעון הראשון בשנה שעברה - גידול של 5%. עיקר הגידול הוא בתשלום חלק מחובות הרשות הפלסטינית לחברת החשמל בהיקף של כ-570 מיליון שקל, שהתקזז עם ירידת תעריפי החשמל (4.13% בינואר 2020), כך שהתרומה נטו להכנסות התסכמה בגידול של כ-327 מיליון שקל. עוד רשמה החברה קיטון של כ-347 מיליון שקל בהוצאות הפעלת מערכת החשמל, שהסתכמו בתקופת הדיווח בכ-4.56 מיליארד שקל.
אחד החלקים המעניינים בדו"ח הוא פילוח סל הדלקים של חברת החשמל ועלויות הרכישה שלהם. כזכור, עלות הדלקים משפיעה ישירות (אך לא רק) על תעריף החשמל, וככל שהדלקים זולים יותר, כך תעריף החשמל אמור לרדת, ולהיפך.
עיון בנתוני חברת החשמל מגלה שבמפתיע הפחם ממשיך לככב, וקרוב לחצי (49.7%) מייצור החשמל ברבעון הראשון בוצע באמצעותו. ברבעון המקביל של 2019 הגז הטבעי היה הדלק הדומיננטי, גם בשל הצורך לגבות תחנות כוח פרטיות שמשתמשות בגז אבל היו מושבתות בחלקן. במקביל, חלקו של הגז הטבעי בייצור החשמל ירד לכ-45% (עשרה אחוזים פחות מהרבעון הראשון של 2019), כאשר גם השימוש בגז הנוזלי הצטמצם, וחלקו בסל הדלקים היה רק 4.7% (לעומת כ-5.6% ברבעון המקביל אשתקד).
מדוע חברת החשמל מעדיפה את השימוש בפחם על פני גז?
התשובה נחלקת לשתיים. צניחת מחירי האנרגיה נותנת עדיפות לפחם, שהוא הדלק הכי זול היום שיש לחברת החשמל על אף היותו מזהם יחסית לגז. מנגד, חוזה הגז המקורי של חברת החשמל (מול מאגר תמר) הוא הכי יקר במשק, ולכן חברת החשמל העדיפה לרכוש גז יותר זול ממאגר לוויתן.
כך או כך, משבר הקורונה וירידת מחירי האנרגיה בעולם הובילה לירידה בהוצאות הדלקים של חברת החשמל, שהסתכמו בכ-1.67 מיליארד שקל ברבעון, צניחה של קרוב ל-27%. הצניחה הזו, ככל שתמשך, עשויה להוביל לירידת תעריפי החשמל בתחילת 2021.
הרפורמה בחברת החשמל המשיכה לתרום לחברה בקיטון הוצאות הפרישה ורכיבי הקצבה השונים בהיקף של כ-275 מיליון שקל, כך ששורת הרווח התפעולי של החברה הסתכמה בכ-1.16 מיליארד שקל, זינוק של כ-191%. מאז תחילת הרפורמה, שהוספדה ללא סיבה כמה פעמים בעבר, פרשו מהחברה כ-870 עובדים, רובם דור א'. השנה אמורים לפרוש עוד כ-140 עובדים.
עוד רשמה החברה הכנסות מימון של כ-533 מיליון שקל לעומת הוצאות מימון של כ-600 מיליון שקל, שמקורם בהפרשי שער והפרשי הצמדה ושערוך עסקאות הגנה. השורה התחתונה כאמור היא רווח נקי בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל.
"חברת החשמל עוברת תהליך התייעלות ומיישמת את הרפורמה בהתאם ללו"ז שנקבע ע"י המדינה ואף מקדימה אותו", אמר יפתח רון-טל, יו"ר חברת החשמל.
לדברי מנכ"ל החברה עופר בלוך,"למרות השינויים הדרמטיים שהחברה עוברת, מגפת הקורונה מצאה חברה יציבה פיננסית עם יכולות התמודדות וביצוע שאפשרו לנו לבוא לקראת בעלי העסקים ולדחות תשלומים".