עכשיו זה רשמי: שנת 2020 הייתה שנת שיא בשוק המשכנתאות. בנק ישראל פרסם היום (ג') את נתוני חודש דצמבר. כפי שפורסם לראשונה בכלכליסט בחודש דצמבר נלקחו משכנתאות בהיקף חריג של 8.3 מיליארד שקל, מדובר בסכום הגבוה ב-29% לעומת הממוצע החודשי ב-12 החודשים האחרונים.
נציין כי באופן מסורתי חודש דצמבר הוא חודש חזק בשוק המשכנתאות, אולם גם בהשוואה לדצמבר אשתקד מדובר בנתון הגבוה ב-15%.
בסך הכל בשנת 2020 נלקחו משכנתאות בהיקף של 78.1 מיליארד שקל, שיא כל הזמנים, וסכום הגבוה ב-15% לעומת נתוני שנת 2019. סך תיק המשכנתאות חצה בדצמבר את רף ה-400 מיליארד שקל, והוא עומד על 401.5 מיליארד שקל.
היקף המשכנתאות שנמצאות בהקפאת תשלומים ירד בחודש דצמבר ב-3 מיליארד שקל, והוא עומד נכון לסוף דצמבר על 49 מיליארד שקל - 12% מסף המשכנתאות. בבנקים מציינים כי כיום נתון זה אף נמוך יותר, וכן מציינים כי רוב המשכנתאות המוקפאות עברו בחודש האחרון לתהליך של פירעון חלק.
הגידול בהיקף המשכנתאות נובע מעלייה בפעילות בשוק הדיור, שלא הושפעה ממשבר הקורונה, אך גם מעלייה בהיקף המשכנתאות הממונפות. בחודש דצמבר עמד היקף המשכנתאות במינוף גבוה (משכנתא בגובה של מעל ל-60% משווי הנכס) על 40.8% מהמשכנתאות שניתנו דצמבר. בסך הכל בשנת 2020 39.8% מהמשכנתאות ניתנו במינוף של 60% ומעלה משווי הנכס, לעומת 35.4% מהמשכנתאות בשנת 2019.
עוד עולה מנתוני בנק ישראל כי בחודש דצמבר חלה עלייה קלה בפעילות המשקיעים, והיקף המשכנתאות שלהם היוו 12.2% מהשוק, לעומת ממוצע של 11% בשנה האחרונה. במערכת הבנקאית מעריכים כי בשנה הקרובה תגדל משמעותית פעילות המשקיעים, לאור הסרת מגבלת הפריים (האפשרות לקחת משכנתא במסלול הפריים גדלה משליש מהמשכנתא לשני שלישים). הסרת המגבלה הופכת את ההשקעה בנדל"ן לאטרקטיבית יותר למשקיעים.
באשר לריבית הממוצעת, הרי שבחודש דצמבר היא נותרה פחות או יותר יציבה. כך למשל הריבית הקבועה השקלית עמדה על 3% לעומת 3.1% בחודש נובמבר ו-3% באוקטובר. מעניין יהיה לראות מה יקרה לרמת הריבית בחודש הקרוב, שכן הסרת מגבלת הפריים אמורה ליצור שיווי משקל חדש בתחום המחירים.