כתוצאה ממשא ומתן בין ועידת התביעות (הוועידה לתביעות יהודיות חומריות כנגד גרמניה) לבין ממשלת גרמניה, ניצולי השואה אשר נמצאו זכאים לפיצוי חד פעמי של קרן הסיוע Hardship Fund יקבלו תוספת בסך 2,800 דולר. התשלום יתבצע בשתי פעימות במהלך השנתיים הקרובות (שני תשלומים בסך 1,400 דולר כל אחד). החלטה זו תיכנס לתוקף ב-1 בדצמבר השנה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
המגפה משפיעה לרעה על אוכלוסיית הקשישים, והניצולים מתמודדים עם מכשולים בריאותיים, רגשיים וכלכליים. ניצולים רבים, במיוחד אלה החיים במדינות ברית המועצות לשעבר, חיים בעוני, ומגפת הקורונה החמירה עוד יותר את מצבם הכלכלי. התקציבים הנוספים ותשלומי פיצויים משלימים יסייעו להם להתמודד עם הנטל הכלכלי ברכישת מזון ומוצרי צריכה אחרים, מימון אספקה לבתים ועלויות ציוד מגן אישי - הוצאות נוספות הכרחיות בזמנים קשים אלה.
לפי הערכת ועידת התביעות, כ-240 אלף ניצולים יהיו זכאים לתשלומים נוספים אלה, רובם מתגוררים כיום בישראל, צפון אמריקה, ברית המועצות לשעבר ומערב אירופה. הגדלת הפיצויים האישיים בסך 2,800 דולר מהווה התחייבות כוללת בסך של כ-664 מיליון דולר למען הניצולים הנזקקים ביותר. השרה לשיוויון חברתי מירב כהן אמרה, כי בישראל 90 אלף פליטי שואה שמקבלים כיום מענק שנתי בסך 4,000 שקלים יקבלו מעתה תוספת של 1,200 אירו (כ-4,800 שקלים) נוספים בכל שנה. מדובר בסיוע מאוד משמעותי שסך העלות שלו מסתכמת בכ-450 מיליון שקל לשנה והוא ממוקד בקבוצה שמקבלת כיום את הסיוע הנמוך ביותר מהמדינה. ההחלטה הזו תקפה הן לשנת 2021 והן לשנת 2022.
ממשלת גרמניה גם הסכימה להרחיב את הקריטריונים לזכאות לפיצויים אישיים. בכך הכירה ממשלת גרמניה בממצאי המחקר של המוזיאון לזיכרון השואה בוושינגטון בעניין "גטאות פתוחים" בבולגריה ובדו"ח דומה של מוזיאון יד ושם בעניין "גטאות פתוחים" ברומניה. בסך הכל מדובר בהכרה ב-27 מקומות ספציפיים כגטאות, דבר שיאפשר לניצולים שהיו באותם מקומות לקבל תשלומי פיצויים אישיים מוועידת התביעות. כתוצאה מכך, כ-3,000 יוצאי הגטאות מאיזורים אלו יתחילו לקבל קצבה חודשית. השרה כהן אמרה כי מדובר בבשורה משמעותית שתטיב עם ניצולי שואה שיקבלו מענק חודשי, ולא רק שנתי, דבר שישפר בצורה משמעותית את מצבם הכלכלי.
המשא ומתן הביא גם להגדלת תקציב שירותי הרווחה בסך של כ-36 מיליון דולר בהשוואה לשנה שעברה. ההקצאה העולמית הכוללת לשירותי רווחה הממומנים על ידי ממשלת גרמניה תגיע בשנת 2021 לסך של למעלה מ-653 מיליון דולר. ועידת התביעות מממנת כיום טיפול בבית ליותר מ-83 אלף ניצולי שואה תשושים ופגיעים, החיים ברחבי העולם, ומאפשרת להם לחיות בזקנתם בכבוד ובסביבה ביתית. בנוסף, הארגון מסייע ליותר מ-70 אלף ניצולים במתן שירותים חיוניים אחרים, כולל מזון, תרופות, הסעה לקבלת טיפול רפואי ותוכניות להפגת בדידות.
בנוסף, ממשלת גרמניה תשלם "תשלומי הסתגלו" לתקופה של עד תשעה חודשים לאלמנות/ים אשר אינם מקבלים את קצבת "בני הזוג" BEG, ואשר בני זוגם הניצולים קיבלו את פנסיית ה-BEG ונפטרו לאחר ה-1 בינואר 2020.
השרה כהן אמרה כי "אנחנו נמצאים בשיאה של תקופה מאוד קשה של משבר קורונה עולמי, שפוגע בעיקר באוכלוסייה המבוגרת ובתוכה גם ניצולי השואה. הישגי המו"מ בין ועידת התביעות לממשלת גרמניה הם הצלחה גדולה שמהווה סיוע נחוץ ליקירים שלנו ואני מודה לממשלת גרמניה על שיתוף פעולה זה שהוביל לתוצאות מרשימות ביותר. המהלכים המבורכים האלה הם בגדר בשורה לשורדי שואה ולחלקם הדבר יסייע להזדקן בכבוד. חובתנו המוסרית היא לפעול ללא לאות ובמהירות למען ניצולי השואה, ונמשיך לעשות כך בכל הכח".