שרי האוצר של מדינות ה-G7 - ארה"ב, קנדה, יפן, גרמניה, צרפת, איטליה ובריטניה, חתמו היום (שבת) על הסכם היסטורי בו הן מתחייבות לחוקק מס חברות גלובלי של מינימום 15%. זאת, על מנת למנוע מחברות ענק כדוגמת גוגל, פייסבוק ואמזון, להתחמק מתשלומי מס באמצעות רישום במדינות שנתנו להן פטור.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ב-G7 מקווים כי ההחלטה תפעיל לחץ על מדינות נוספות לפעול באופן דומה, בייחוד לקראת המפגש של מדינות ה-G20 שעתיד להתקיים בחודש הבא.
שר האוצר הבריטי, רישי סונאק, מסר כי "אני מאושר להודיע ששרי האוצר של מדינות ה-G7 הגיעו היום לאחר שנים של דיונים להסכם היסטורי לרפורמה במיסוי הגלובלי, כך שיתאים לעידן הדיגיטלי העולמי - ובעיקר שיהיה הוגן כך שהחברות הנכונות ישלמו את המס הנכון במקומות הנכונים".
מזה מספר שנים שחברות גדולות רבות, בראשן ענקיות הטכנולוגיה, בחרו להעביר את המטה שלהם למדינות בהם ניתן להם פטור או הנחה משמעותית במס. אחד המקומות המפורסמים שבהם, הפך להיות העיר דבלין שבאירלנד, שם חברות רבות נמצאות כיום.
המשמעות של ההסכם אדירה: הכלכלות המובילות בעולם מתחייבות כעת לחוקק מס חברות גלובלי, שמשמעותו היא שחברות בעלות שולי רווח של 10% לפחות יצטרכו לשלם מינימום של 15% מס ולא יוכלו עוד להכריז על הכנסותיהן במדינה עם מיסוי נמוך על מנת להתחמק מהתשלום.
המנגנון הצפוי: אם חברה משלמת למשל שיעור של 10% מס במדינה מסוימת, מדינת המקור שלה תוכל למסות אותה עד להשלמה לשיעור של 15%. כך, המעבר למדינות שהן "מקלטי מס" יהפוך להיות פחות רלוונטי עברו החברות הגדולות במשק.
היבט נוסף של ההסכם הוא שבכך, מדינות לא יאלצו עוד להתחרות אצל מי יש שיעור מס חברות נמוך יותר כדי למשוך אליהן את החברות, מה שהוביל במקרים מסויימים לשיעור מס אפסי. בנוסף, ייתכן שבישראל הדבר יוביל לשינוי החוק לעידוד השקעות הון, אשר לא בטוח שיהיה בו צורך.
יחד עם זאת, על אף שמשמעותי, מדובר בצעד יחסית ראשוני בכיוון למס חברות גלובלי ועוד לא ברור לגמרי כיצד ואיך הוא ישפיע על היבטים שונים כמו מיקום החברות הגדולות במשק, הכנסותיהן וההכנסות ממיסים שישלמו.