הותר לפרסום כי יזם הנדל"ן שנעצר בשבוע שעבר על ידי חוקרי מפלג הונאה של משטרת מחוז תל אביב הוא אורן קובי. ביום שני האחרון הוארך מעצרו של קובי בשבוע נוסף - עד 26 באוקטובר. זאת בהמשך למעצר הראשון שלו, ב-13 באוקטובר, אך שמו היה אסור לפרסום עד היום בעקבות ערעור שהגישו עורכי דינו, גלעד ברון וחיים לוי, לבית המשפט המחוזי בתל אביב.
נגד קובי כבר הוגש בחודש ינואר האחרון כתב אישום עב כרס בשורה של עבירות כלכליות לאחר שהואשם בגניבת 26 מיליון שקלים מלקוחותיו. אולם, כעת על פי המשטרה, מדובר בפרשה חדשה, חשדות חדשים ואף קורבנות נוספים שלכאורה נפגעו ממעשיו.
בבקשת המעצר לבית משפט השלום בתל אביב כתבה המשטרה כי "החשוד הקים באמצעות אנשי קש אשכול חברות וקיבל במרמה באמצעותן עשרות מיליוני שקלים אותם הסתיר מנושיו בסיוע אחרים". העבירות שיוחסו לו בבקשת המעצר הן: פעולה ברכוש אסור, הלבנת הון, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הונאת נושים על ידי שיעבוד ומכירת נכס.
במהלך הדיון בשבוע שעבר בבית משפט השלום בתל אביב אמר נציג המשטרה, רס"מ רוני קורן כי "בפנינו חשוד שמעצם הפעולות ומזה שהוא מחולל פשיעה ורצידיוויסט, המסוכנות שלו גוברת, הוא מצפצף על החוק. הוא הגיע להסדר נושים והחליט להחזיר בו כספים פסולים. בפרשה החדשה עלינו על אותם מעשים וחשדות כאילו כלום".
עוד אמר נציג המשטרה בדיון כי בזמן הסדר הנושים אליו הגיע קובי בשנת 2016, הוא משלם שכירות של 100 אלף שקל עבור דירת פאר ונוסע ברכב פרארי מפואר, וכי בזמן שהוא "חי את החלום", הוא המשיך לעקוץ ולגנוב מאנשים ולשלם את הכספים שבהסדר הנושים "באמצעות כסף מלוכלך". הוא הדגיש גם כי "יש פה פעולות חקירה מהותיות, יש קורבנות חדשים, יש תחכום חדש". בהמשך הדיון הדגיש כי "מדובר בנוכל סדרתי".
בין השאר, נאמר בדיון כי במהלך החקירה עלה חשד שאשה אחרת, אשר נחקרה ושוחררה למעצר בית, שימשה למעשה ה"קוף" של קובי לשם ביצוע ההונאה לכאורה כלפי נושיו.
סנגורו של קובי עו"ד גלעד ברון הכחיש את החשדות נגדו וטען באותו דיון כי כל פעולותיו של קובי נעשו כדין כחלק מהסדר הנושים, אליו הגיע, כולל הזרמת מיליוני שקלים לנושיו. "זה הסדר שחי ונושם, ואין הפרה של הסכם הנושים, אמר. עוד הוא טען, כי המעשים שמיוחסים לקובי הם מלפני החתימה על הסדר הנושים וכי אין נושים חדשים שלכאורה הונו, ולכן לדבריו, "השחקן הדומיננטי במערכה הזאת הוא הנאמן. יש קשר רציף עם הנאמן, ראוי היה לברר איתו לפני שזה הקים עילת מעצר". בנוסף הוא טען כי מי שייפגע מהמעצר אלה הנושים: "מדובר ביריית מוות להסדר הנושים". ברגע שיהיה פרסום על המעצר הזה ההסדר גמר את הקריירה שלו".
לטענת הסנגור, מותר למרשו על פי ההסדר להמשיך ולקיים פעילות עסקית, ולדבריו הוא רק נתן ייעוץ והעביר לידים לאותה חברה, שהמשטרה טוענת כי הבעלים שלו משמשת לכאורה כ"קוף" שלו, טענה אשר הוכחשה. לדבריו, "חוץ מהסדר נושים אין נושים. לגבי קבלת דבר במרמה, אני לא מצליח להבין במה מדובר".
השופטת ענת יהב הורתה כבר בשבוע שעבר על מעצרו של קובי עד ה-19 בחודש וקבעה כי "קיים חשד סביר ואף למעלה מכך כנגד החשוד לביצוע העבירות המיוחסות לו", וביום שני האחרון האריכה שוב את המעצר עד ה-26 באוקטובר.
האישום הקודם: גנב 26 מיליון שקל מכספי לקוחותיו
קובי נעצר בשבוע שעבר בתום חקירה משולבת של מפלג הונאה במשטרת מחוז תל אביב עם היחידה הארצית לחקירות בכונס הנכסים הרשמי וחקירות מע"מ ת"א ומשרד מע"מ גוש דן ברשות המיסים. זאת בחשד להונאת נושים, עבירות על פי פקודת פשיטת הרגל, עבירות מיסים והלבנת הון - בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים.
על פי החשד, בעת שנקבע כי קובי הוא פושט רגל, הוא פתח חברות נדל״ן, תוך רישומן באופן כוזב על ידי אנשי קש במסמכי תאגיד (מה שהמשטרה מכנה "קופים"), כל זאת על מנת להונות את נושיו. זאת לאחר שלפני מספר שנים ניתן נגדו צו כינוס במסגרת הליך פשיטת רגל בו הוא מצוי בגין חובות של מיליוני שקלים. בין יתר החשדות, מיוחסות לקבוי בפרשה הנוכחית עבירות של הברחת נכסים, הסתרת פעילות כלכלית, העלמת מיסים, דיווחים כוזבים ועוד, הכל במטרה שלא לשלם את מלוא חובותיו לנושיו.
כאמור, הפרקליטות כבר הגישה בחודש ינואר נגד קובי, שלוש חברות בבעלותו ונאשמים נוספים ששיתפו עמו פעולה כתב אישום חמור. קובי, שותפיו למרמה והחברות מואשמים – כל אחד על פי חלקו - בשורת עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירות הלבנת הון, מסירת מידע כוזב במטרה למנוע דיווח ועבירות על פי פקודת מס הכנסה.
על פי כתב האישום, קובי יחד עם שאר הנאשמים פעל "למימוש תוכנית מרמה אשר במסגרתה ניצל את שאיפתם ותקוותם של אזרחים מכל שכבות האוכלוסייה להשקעת כספם בעסקת מקרקעין בת השג הנושאת פוטנציאל לרווח גדול" - וזאת במטרה ליצור עבורו תזרים מזומנים גדול ככל הניתן, אותו גנב במטרה לממן את הוצאותיו ואת הוצאות החברות שלו, לאפשר לו לשלם חובות ולקיים סגנון חיים ראוותני, ולשם צבירת נכסים עסקיים. על פי כתב האישום, במסגרת תוכנית המרמה ועל סמך מצגי השווא, העבירו לקוחות 26.4 מיליון שקל לחברות הנדל"ן - וקובי שלח בהם יד וגנב אותם.
מכתב האישום עולה, כי אף שעסקאות הנדל"ן של סחר באופציות למכר עתידי של קרקע חקלאית הינן עסקאות מורכבות, פיתה קובי את קורבנותיו להפקיד בידו ואצל החברה כספים, תוך כדי הצגה במרמה של העסקאות כאפיק השקעה בעל רווחיות גבוהה - במצגי שווא בדבר מהות העסקה, ערך הקרקע, פוטנציאל עליית הערך שלה וההיתכנות שהיא תופשר לבנייה למגורים. בנוסף, מצג השווא עסק גם בכך שהעסקאות הן לכאורה חסרות סיכון היות והכספים מופקדים בחשבונות נאמנות, ויש אפשרות לבטלן.
על מנת ליצור מצג שווא של ביטחון, חוסן כלכלי ואמינות, שכר ושיפץ קובי משרדים יוקרתיים עבור חברות הנדל"ן שלו בסכומים גבוהים, ויצר מצג שקרי לפיו העסקאות והליך הפשרת הקרקע מקודמים ומלווים על ידי משרדי עורכי דין ואדריכלים מפורסמים. בנוסף, הפעילו קובי והחברות מערך פרסום, איתור ומשיכת קורבנות נרחב ואגרסיבי, ושכרו עובדים בעלי ניסיון בתחום המכירות אשר הונחו להפעיל במעמד המפגש "מכבש לחצים", בתואנות שונות ותוך הצגת מצגים כוזבים בדבר מהות העסקה, ערכה ופוטנציאל הרווח הגבוה, לשם החתמת הקורבנות.
עורכי הדין גלעד ברון, חיים לוי ושירית טרווינר ממשרד ברון מסרו בתגובה: "מדובר בחקירה שנמצאת בראשיתה. מרשינו כופר בחשדות המיוחסים, משתף פעולה עם הרשות החוקרת. אנו סבורים שעם העמקת הבירור, יתבהרו הדברים".